Emmi: elkezdődött a felkészülés a téli időszakra a hajléktalanellátásban

Szerző: MTI

Elkezdődött a felkészülés a téli időszakra a hajléktalanellátásban, 2013-ban már 11.466 férőhely várja a hajléktalanokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága szombaton az MTI-vel.

Elsősegély - Mit kell tennem? - Töltse le ingyen a mobilalkalmazást!

Mobil alkalmazás Android platformra: Google Play

Mobil alkalmazás iOS platformra: iTunes App Store

Webes alkalmazás: http://elsosegely.webbeteg.hu

A közlemény szerint a kormány több mint 370 millió forinttal támogatja pályázati úton a közterületeken élők étkeztetését, egészségügyi ellátását, a krízisautók működtetését, a hajléktalanellátó intézmények infrastrukturális fejlesztését és a regionális diszpécser szolgálatokat.

A Hajlaktalanokért Közalapítvány három kiírására 84 szervezet több mint négyszáz pályázatot nyújtott be. A 367 támogatott programmal lehetővé válik, hogy a téli időszakban naponta csaknem 4100 adag ételt osszanak ki, több ezren kapjanak rendszeres egészségügyi ellátást, gyógyszertámogatást, kötszerellátást, fertőtlenítő fürdetést, takarót és téli ruházatot. A támogatások hatására közel ötven településen jelentősen javul a hajléktalanok ellátása - áll a közleményben.

Mit tegyen, és mit ne tegyen fagyási sérülés esetén?

Hideg időjárás esetén oda kell figyelnünk arra, hogy a szabadban töltött idő alatt elkerüljük a fagyási sérülések esélyét. Ehhez szeretnénk néhány tippet adni. Mit tegyen, és mit ne tegyen fagyási sérülés esetén?>>

A kormány 2013-ban csaknem 8 milliárd forintot fordít a hajléktalanellátásra, a normatív finanszírozásra, de több százmillió forinttal támogatja a már korábban elindított programokat is.

A fagyásos sérülések megelőzése és a kihűlések elkerülése érdekében a kormány még augusztusban kilenc új autót bocsátott a hajléktalanok utcai ellátását segítő szervezetek rendelkezésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közeljövőben további kilenc autó beszerzését támogatja - ismerteti a közlemény.
A Vissza az utcáról program az utcán élő hajléktalan emberek elhelyezését célozta 2010 és 2013 között. Az összesen 146 millió forintos program 18 szervezet bevonásával zajlott.

Fagydaganatok, fagyási sérülések kezelése - Képekkel!

A téli hidegben nem csak a kezek, lábak és az orr hűlnek le, ennél sokkal komolyabb következményei lehetnek az extrém hidegnek. Ilyenek a szöveti károsodások, a fagydaganat és a fagyás. Hogyan előzheti meg, és hogy kezelheti a fagyási sérüléseket és a fagydaganatokat? Fagydaganatok, fagyási sérülések kezelése - Képekkel!>>

A tájékoztatás szerint kiutat kínálnak a hajléktalanságból a LÉLEK programok, amelyek során a résztvevők életvezetési tanácsokat, foglalkoztatást kapnak, és amelyek segítik a társadalmi beilleszkedést. A programok - amelyeket a kormány mintegy 300 millió forinttal támogatott - a VIII., IX. és X. kerületben valósulnak meg. Idén ősztől a program folytatódik, amihez az Emberi Erőforrások Minisztériuma a VIII. és IX. kerületekben további 5-5 millió forinttal járul hozzá.

A Fűtött utca program keretében Budapesten, négy helyszínen hajléktalan emberek számára szállást nyújtó intézményt alakított ki a Fővárosi Önkormányzat a Belügyminisztériummal közösen. A program lehetővé tette a rossz műszaki állapotú épületek felújítását. A támogatásnak köszönhetően összesen 555 állandó és 86 időszakos, téli időszakban működtetett éjjeli menedékhely-férőhely, és 296 nappali melegedő-férőhely jött létre - közölte az államtitkárság.
A KSH 2011. évi adatai alapján így a fővárosi állandó éjjeli menedékhely-férőhelyek száma (1619) 34 százalékkal, az időszakos férőhelyek (554) aránya pedig közel 16 százalékkal bővül. Ilyen mértékű, egyidejű fejlesztésre a fővárosban még nem volt példa - hangsúlyozzák a közleményben.
A hideg beköszöntével - a megnövekedett igényeknek megfelelően - 2013-ban már 11.466 férőhely várja a hajléktalanokat a szociális szolgáltatások igénybevételét nyilvántartó rendszer (KENYSZI) augusztus havi adatai alapján. A szolgáltatásokra igényt nem tartó hajléktalanok száma becslések szerint országosan 3-4000 fő lehet - ismertette a szociális államtitkárság.
(MTI)
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Döntöttek a...

A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő...

Magyar rákkutató cég lett Európa...

Az Oncompass Medicine lett a győztese a Digitaleurope csütörtökön lezárult versenyének, így - számos európai céget legyőzve - a magyar rákkutató...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.