• Regionális vérellátó központ épül Szegeden

    Szerző: MTI

    A dolgozóknak és a donoroknak is kedvezőbb feltételeket teremt a szegedi regionális vérellátó központ új épülete - közölte Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.

    Véradási szabályok és tippek


    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk! Véradási szabályok és tippek>>

    Az Új Széchenyi Terv keretében hárommilliárd forint európai uniós és hazai forrásból 2014 nyarától új épületekben működhet a pécsi és a szegedi vérellátó központ. Mindkettőben hatékonyabbá válik a vérkészítmények előállítása, az egészségügyi intézmények vérrel való ellátása, és modern környezetben folyhat a véradás - mondta a szakember azt megelőzően, hogy lerakták a szegedi központ alapkövét.

    A vérellátásban az elmúlt 30 évben nem volt mostanihoz hasonló fejlesztés - jelentette ki a főigazgató.
     
    Hirdetés
     
     
    A szegedi vérellátó elődjét 1951-ben alapította Gál György professzor. Többek között az ő munkája teremtette meg a hátteret ahhoz, hogy 1962-ben Szegeden hajthassák végre az első vesetranszplantációt Magyarországon - emlékeztetett Miskovits Eszter.
     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A háromszintes, 1340 négyzetméteres központot a Ferroép Zrt. építi. A földszinten a vérraktár és a vizsgálók kapnak helyet, az első emeleten működnek majd a laborok és a véradóhelyiségek, a harmadik szinten az irodákat és a szociális blokkot alakítják ki. Az épület tetején napelemek termelik majd a központ üzemeltetéséhez szükséges villamos energia egy részét.
     
    A főigazgató korábban az MTI-nek elmondta, a véradóktól évente országosan 440 ezer egység vért vesznek le, egy egység 450 milliliter. Csökken a balesetek száma, és a korszerű műtéti eljárásokkal a korábbinál kevesebb vér is elég, de a véradók száma is csökken. Ezért fontos felhívni a figyelmet a véradás szükségességére, továbbá a vérrel való helyes gazdálkodásra is.
     
    (MTI)
     
    Legutóbb frissült: 2013.10.26 15:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fiatalok tartanak jótékonysági divatbemutatót Szegeden

    Ép és fogyatékkal élő fiatalok részvételével tartanak jótékonysági divatbemutatót március 12-én Szegeden, az esten a középiskolások és egyetemisták saját tervezésű és készítésű ruháikat mutatják be.

    Calici vírus okozott tömeges megbetegedést egy szegedi általános iskolában

    A vizsgálatok szerint calici vírus miatt betegedett meg csaknem kétszáz gyermek egy szegedi általános iskolában - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője pénteken az MTI-t.

    Igazi kuriózum! Megjelent a Tudástár sorozat a Szegedi Tudományegyetem gondozásában

    A nyolc kötetes sorozat, a Szegedi Egyetemi Tudástár az universitas egy sikeres TÁMOP-pályázatnak köszönheti megszületését. A Szegeden kutató Szent-Györgyi Albert szellemi örökségéről szóló rész magyar és angol nyelven olvasható, az utolsó, nyolcadik kötet pedig egy egyetemtörténeti fotóalbum.

    Újra fogadhat betegeket a szegedi koraszülött-intenzív osztály

    Csütörtök reggeltől ismét fogadhat betegeket a szegedi koraszülött-intenzív osztály, ahol korábban klebsiella pneumoniae fertőzést fedeztek föl – tájékoztatta a Csongrád Megyei tiszti főorvos szerdán az MTI-t.

    Bővítették és korszerűsítették a szegedi koraszülött intenzív osztályt

    Uniós támogatással harmincágyasra bővítették és korszerűsítették a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájának koraszülött intenzív osztályát – közölte Túri Sándor professzor csütörtökön a Tisza-parti városban.

    "Dialízisháború" Szegeden

    A megállapodás ellenére a dialízist végző cég tovább pereskedik az egyetemmel, állításuk szerint ugyanis összesen 450 millió forinttal tartoznak nekik az elvégzett kezelések egy része után.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.