• Csaknem másfél milliárdból fejlesztik a pápai kórházat

    Szerző: MTI

    Csaknem másfél milliárd forintot nyert el a pápai Gróf Esterházy Kórház a struktúraváltás megvalósítására a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében.

    Megszűnik az intézmény széttagoltsága, a cél egy hatékonyan és gazdaságilag fenntarthatóan működő kórház létrehozása - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

    Hirdetés

    A projekt négy elemből áll: új, 690 négyzetméteres épülettömb építése az összevont belgyógyászat és a patológia számára; központi szolgáltatóegység komplex kialakítása; központi radiológia létrehozása; a sűrített levegőt előállító vákuumkompresszor felújítása az ellátás biztonságának javítására.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tájékoztatásuk szerint a pápai kórház 2012-ben 9853 fekvő beteget és 318 000 járó beteget látott el. A fejlesztések révén lehetőség nyílik a betegségek korai felismerésére és a megfelelő diagnózis felállítására, a hatékony és gyors gyógyításra.

    A projekthez a kórház egymilliárd 494 millió forintot nyert a TIOP pályázatán, az összeg a beruházás teljes költségét fedezi. A beruházást 2015-ben fejezik be.

    (MTI)

    A kórház veszélyes "üzem"


    A kórházakban mindenütt előfordulnak kórokozók és baktériumok, ha lehet még nagyobb számban, mint bárhol közvetlen környezetünkben. Ezek jelenlétét teljes mértékben hatástalanítani nem lehet, semmiféle szabály, szigor nem alkalmas rá. Tehát biztonságos, steril környezetet csak a kórházak bizonyos területein, például a műtőkben várhatunk el. A kórház veszélyes "üzem" - A kórházi fertőzések esélye.>>

     

    Legutóbb frissült: 2013.10.25 10:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A gyomorrák típusai és stádiumai

    Az emésztőrendszerünk egyik kiemelten fontos helye a gyomor. Egy falat lenyelése után a nyelőcsőből közvetlenül ide jut a táplálék, amely nem megfelelő gyomorműködés esetén irritálhatja a gyomorfalat. Nagyon sok tényező okozhat irritációt a gyomorban, amely évek, évtizedek alatt gyomorrákhoz vezethet, de nem csak az irritáció lehet gyomordaganat kiváltó oka.

    A jövő patológusai: Dr. Pap Anita rezidens orvos

    2013 szeptemberében kezdte el a patológus képzést a PTE Általános Orvostudományi Kar Pathologiai Intézetében dr. Pap Anita rezidens orvos, aki idén októberben megy szakvizsgázni.

    A jövő patológusai: Dr. Kaszás Bálint rezidens orvos

    Az fogott meg leginkább a patológiában, hogy a szövettan eszközeivel mennyi mindent megtudhatunk betegségekről, különösen a daganatokról – mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Kaszás Bálint rezidens orvos, aki várhatóan 2020-ban szakvizsgázik.

    Mi az az intraoperatív fagyasztásos szövettani vizsgálat?

    A patológusok munkájának egyik érdekes és kevésbé ismert része az úgynevezett intraoperatív fagyasztásos vizsgálat. Ennek során sürgősségi jelleggel, körülbelül 30 perc alatt szövettani véleményt tudunk mondani, mely alapján például az operáló sebész a műtét további menetéről is dönthet.

    A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

    Az emlődaganat egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, és ennek fényében többféle szövettani típust különböztetünk meg egymástól. Ezen típusok elkülönítésében és diagnosztizálásában nagyon fontos szereplő a patológiai szövettani diagnózisalkotás.

    A vastagbéldaganat szövettani típusai

    A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat rosszindulatúságát, továbbá ez határozza meg annak típusát, a kilátásokat és a választandó kezelést. Milyen eredmények születhetnek a vizsgálaton?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.