Milliárdos fejlesztés indul a közös megyei intézménybe integrálódott kalocsai kórházban

Szerző: MTI

Egymilliárd forintot meghaladó összegű fejlesztés kezdődik a Kalocsai Szent Kereszt Kórházban a kecskeméti és a kiskunfélegyházi egészségügyi intézménnyel megvalósult integrációs program keretében – közölte a kalocsai tagkórház főigazgató-helyettese csütörtökön az MTI-vel.

Vadász Mária közleményében kiemelte: a közbeszerzési eljárástól függően a várhatóan jövőre kezdődő és 2015-re befejeződő beruházás része annak a 2,95 milliárd forintos programnak, amelyet a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében a három intézmény integrációja nyomán fordíthat fejlesztésre a Kecskeméti Megyei Kórház, a Kiskunfélegyházi Kórház-Rendelőintézet és a Kalocsai Szent Kereszt Kórház.

Újabb esély a szakmai fejlődésre, a magasabb színvonalú ellátás feltételrendszerének megteremtésére

Tájékoztatása szerint az elnyert forrásból elvégzik a főépület átfogó rekonstrukcióját és bővítését. Utóbbi részeként mintegy 150 négyzetméternyi új egység épül: elkészül az utcafrontra nyíló központi főbejárat és a betegfogadó tér. Mindemellett hatvan, nagy értékű orvosi műszert állítanak munkába.

Vadász Mária kitért arra is, hogy a központi épületbe helyezik át a jelenleg a "régi SZTK-ban" működő szakrendeléseket. Így egy tömbbe kerül a teljes járóbeteg-ellátás, megkönnyítve a tájékozódást és lerövidítve a betegutakat. Megújul a szakrendelők műszerparkja is: az eszközök jelenlegi 14-18 éves átlagéletkora 6-7 évvel csökken.

Közölte, hogy jelentős fejlesztés valósul meg a sürgősségi ellátásban: átépítéssel és funkcióváltással új helyszínen, 500 négyzetméteren alakítják ki a sürgősségi osztályt és az ahhoz csatlakozó fedett mentőbeállót.

Kiemelten fontos továbbá a képalkotó diagnosztika modernizációja, azon belül a digitális röntgengépek telepítése, korszerű ultrahang-berendezések beszerzése, amelyek a képtovábbítást, az úgynevezett teleradiológia működtetését teszik lehetővé. Ezen kívül műtéti és egyéb diagnosztikai eszközöket is beszereznek.

Átfogó korszerűsítés előtt áll 180 millió forintból az egységes működést, a betegellátás összehangolását szolgáló informatikai rendszer is - tette hozzá a főigazgató-helyettes.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.