Ki, mennyit kapott? - komplex béremelés az ágazatban

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A januárig visszamenőleges nyolc hónapi pluszjuttatást egy összegben utalták át az egészségügyi dolgozóknak a kórházak. Összesen 95 ezer egészségügyi dolgozót érint a változás, de csak a fekvő- és járóbeteg-ellátásban, ahol a végzettség szerint differenciálták a béremelést. Az alapellátásban is várható béremelés, kérdés, pontosan mikor.

Az augusztusi fizetéssel, vagyis szeptember elején többségében megkapták az egészségügyben dolgozók a számukra korábban megígért és törvényben elfogadott béremelést. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár még májusban jelentette be az egészségügyi ágazati bérfejlesztés következő lépcsőjét. Ez a hónap innen nézve ünnep az ágazatban.

Több mint 23 milliárd forintos forrás

Az előző évben béremelésben részesülők legalább újabb 10 ezer forintos emelést kaptak, a szakorvosok illetménye havi 40 ezer, az intézeti gyógyszerészeké 44 ezer forinttal emelkedik, míg az egészségügyi szakdolgozók közül a diplomások részesülnek nagyobb emelésben. A szakdolgozók közül a diplomások bruttó 35-41 ezer, a középfokú végzettségűek bruttó tízezer forinttal többet vihetnek haza szeptembertől.

Körképünk: Pécs, Debrecen, Törökbálint, Szentendre, Szeged

A Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumában több mint 2600 dolgozót érint a változás. Az intézményi gyógyszerészek és a diplomás szakdolgozók a mostani emelés abszolút nyertesei: ők bruttó 35-44 ezer forinttal kapnak többet, ez nyolc hónapra visszamenőleg nézve, egy összegben közel 360 ezer forintot is jelenthet. Az orvosok esetében a szakvizsgával rendelkezők 10 és 40 ezer forint közötti összegre számíthatnak, azoknak, akik nem rendelkeznek szakvizsgával, plusz 10 ezer forint jár.

Jelentős változások az egészségügyben

Elfogadta a parlament az újabb egészségügyi salátatörvényt, mely egyebek mellett megteremti az ágazatban folytatódó béremelés alapját, valamint a patikaalap és az országos implantátum regiszter létrehozásának, a gyermekápolási táppénz kiterjesztésének, továbbá a még gazdasági társaságként működő fekvőbeteg ellátó intézmények állami kezelésbe vételének a biztosítékát is.

A Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinél 17 orvost és 43 szakdolgozót érintett a mostani béremelés, minden érintett megkapta a béremelést – tájékoztatta portálunkat dr. Pázmány Annamária főigazgató. A 17 orvos 1-8 havi visszamenőlegesen kifizetett járandóságának átlaga 200 ezer forint, 1 havi átlaga így 25 ezer forint. A 43 szakdolgozó visszamenőlegesen kifizetett járandóságának átlaga a nyolc hónapra 80 ezer forint.

A főigazgató elmondta azt is: az elmúlt és a jelenlegi béremelés mindenképpen komoly segítség, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ha valakinek több gyermeke van, az adókedvezmények további előnyt jelentenek. Természetesen ezzel nem oldja meg véglegesen a problémákat, de érezhető a szándék a további bérrendezésre.
A Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben dolgozók is megkapták az első 8 havi bérkiegészítést. Az összeg megérkezett az OEP-től és át is utaltuk a dolgozóknak. Nálunk mintegy 170 szakdolgozót és közel 55 orvost érint a mostani béremelés – számolt be a részletekről dr. Antal Gabriella, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet főigazgatója. Szeptembertől a dolgozókat át kell sorolni az új bértáblázat és a bérkiegészítés alapján, igyekszünk az átsorolásokkal is végezni a következő napokban – tette hozzá a vezető, aki elmondta azt is: sajnos a gazdasági terület dolgozóit nem érinti a változás, ők másodszor maradnak ki a béremelésből, ez a kórházon belül egy igen szomorú helyzet.
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja bruttó 690 millió forintot kapott az OEP-től, ez az első nyolc hónap béremelését fedezi. Az összeg hatvan százaléka az orvosokhoz, negyven százaléka pedig az egészségügyi szakdolgozókhoz került – értesült portálunk helyi forrásból.
Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója abban bízik, hogy az összegszerűségében nem csekély tavalyi és idei béremelés lökést ad a kollégáknak, akik így nem keresnek külföldön boldogulást.
A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ stratégiai igazgatója, Kovács Iván arról számolt be a helyi televíziónak, hogy a visszamenőleges emelés közel 415 millió forintot jelent, az összeg határidőre megérkezett a klinikai központ számlájára. Az is kiderült a beszélgetésből, hogy a szakorvosok 450 ezer forintos keresetig 40 ezer forintot kaptak. A kormány kiemelten kezelte a gyógyszerészeket és a szakgyógyszerészeket, ők havi 40-44 ezer összegben részesültek.

Folytatódik? Az alapellátás a következő

Még az idén hatmilliárd forinttal megemelik az alapellátásban dolgozók finanszírozására fordítható összeget - mondta az MTI-nek az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós közölte, béremelésben részesülnek majd a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok. Annak érdekében, hogy a védőnők mindenképpen kapjanak béremelést, külön jogszabályt alkotott az államtitkárság - tette hozzá.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint egyelőre nem tudni, hogy az újabb béremelés az utolsó negyedévre, vagy pedig a teljes évre lesz majd érvényes. Mindenesetre a legfőbb problémát továbbra is az jelenti, hogy miközben az ágazat különböző szereplői egymás rovására kapnak kisebb-nagyobb támogatásokat, a rendszer egészének költségvetési finanszírozása idén már nagy valószínűséggel a GDP 4 százalékát sem fogja elérni – vélekedett Éger István az ATV-ben.
Mint ahogy korábban a WEBBetegnek nyilatkozta a kamarai elnök: ez a ráfordítás nem oldja meg az ágazat problémáit, ehhez legalább 6 százalékos finanszírozásra lenne szükség, ami számszerűsítve évi több százmilliárd forint. Szerinte még várat magára a munkavállalók bérének kiszámíthatóvá tétele, ezt törvényben kellene rögzíteni, hogy az elkövetkező 10 évben folyamatos legyen a bérrendezés az egészségügyben.
(WEBBeteg - Tóth András, újságíró, Forrás: DrPortal)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.