Vállalható lett volna az egészségügyi reform

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.06.07.

Vállalható volt és végrehajtható lett volna az egészségügyi reformról elfogadott törvény, amit a népszavazás után nagyrészt visszavontak - ezt Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus jelentette ki egy fővárosi fórumon.

Szerinte a törvényben megőrizték a szolidaritás elvét, és csak a működőképesség miatt szükséges mértékben engedték volna be a magántőkét.

A népszavazási kampányban azt észlelték, hogy a potenciális befektetők a kialakult hangulatban nem vállalták a beruházást az egészségügybe. Szanyi Tibor újlipótvárosi parlamenti képviselő azt mondta, hogy egy évig dolgoztak az egészségügyi reformon, működőképes modellt hoztak létre, de aztán "rájuk tört a politika".

Székely Tamás egészségügyi miniszter azt emelte ki, hogy a törvény túlságosan a befektetőkre, a pénztárakra koncentrált, nem pedig arra a társadalmi szerződésre, hogy akinek van jövedelme, az járulékot fizet, akinek pedig még, vagy már nincs jövedelme, ahelyett a társadalom fizet. Ezt az alapelvet sikerült megtartani a megmaradt törvényben, és ennek figyelembe vételével fogják beterjeszteni az új szabályozási javaslatot - tette hozzá a miniszter. A kérdés ezután is az, hogy az ingyenélők helyett fizessen-e a többség - mondta Székely Tamás.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Miről is szól az egészségbiztosítási reform?

A kötelező egészségbiztosítás átalakításától százmilliárdos állami bevételt, a betegek számára jobb színvonalú ellátást, valamint az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.