Vállalható lett volna az egészségügyi reform

Szerző: Független Hírügynökség

Vállalható volt és végrehajtható lett volna az egészségügyi reformról elfogadott törvény, amit a népszavazás után nagyrészt visszavontak - ezt Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus jelentette ki egy fővárosi fórumon.

Szerinte a törvényben megőrizték a szolidaritás elvét, és csak a működőképesség miatt szükséges mértékben engedték volna be a magántőkét.

A népszavazási kampányban azt észlelték, hogy a potenciális befektetők a kialakult hangulatban nem vállalták a beruházást az egészségügybe. Szanyi Tibor újlipótvárosi parlamenti képviselő azt mondta, hogy egy évig dolgoztak az egészségügyi reformon, működőképes modellt hoztak létre, de aztán "rájuk tört a politika".

Székely Tamás egészségügyi miniszter azt emelte ki, hogy a törvény túlságosan a befektetőkre, a pénztárakra koncentrált, nem pedig arra a társadalmi szerződésre, hogy akinek van jövedelme, az járulékot fizet, akinek pedig még, vagy már nincs jövedelme, ahelyett a társadalom fizet. Ezt az alapelvet sikerült megtartani a megmaradt törvényben, és ennek figyelembe vételével fogják beterjeszteni az új szabályozási javaslatot - tette hozzá a miniszter. A kérdés ezután is az, hogy az ingyenélők helyett fizessen-e a többség - mondta Székely Tamás.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.