Kétmillió forint kellene havonta egy háziorvosi praxisra

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Elégtelen finanszírozás jellemzi a háziorvosi praxisokat. Jelenleg nincs jövője, ezért sem választják a pályakezdők ezt a területet. Dr. Béltecki János, a közel kétezer háziorvosi tagot is számláló Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke kérdésünkre elmondta: egy praxisra jutó havi finanszírozás jelenleg nem éri el az egymillió forintot.

Átlagosan 800 000 forintból próbálják fedezni a felmerülő költségeket a háziorvosok, így a rezsi, a fogyóeszközök, a gyógyszerek árát, valamint a saját és a szakdolgozók bérét. Ebből az orvos bérére bruttó 150-180 000 forint marad havi szinten, amely a kezdő kórházi szakorvosok fizetését sem éri el.
Elsősorban nem bérnövekedésre, hanem további bevétel-növekedésre van szüksége a háziorvosi praxisoknak. Havi szinten 1,8-2 millió forint kellene ahhoz, hogy életképes és vonzó legyen a hivatás – véli dr. Béltecki János, a közel kétezer háziorvosi tagot is számláló Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke.

Alig marad valami

Megkérdeztük a témában dr. Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnökét is, aki elmondta: 2012. november 1-től a háziorvosi praxisok átlagosan 70.000 forintos bevételnövekményt kaptak kártyapénz-emelés formájában, ez nem béremelés, ebből igen nehéz lenne bért fejleszteni egy olyan praxisban, ahol az orvos mellett van két szakdolgozó is. Ha jutott is bérfejlesztésre forrásuk, a kötelezően levonandó közterhek után egy alapellátó szakorvos számára ideális esetben sem jutna több havonta bruttó 25.000 forintnál, a szakdolgozók esetében pedig 10.000 forintot jelentene. Holott ugyanezen időszakban a járó- és fekvőbeteg ellátásban dolgozó szakorvosok közel bruttó 110.000 forint garantált béremelésben részesülnek.

Az aktív gyermek- és felnőttorvosok egyharmada már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk 54 év. És még csak most jön a neheze – fogalmazott a MOSZ elnöke.

- A következő időszakban mennek nyugdíjba a Ratkó-korszak gyerekei, azaz az 1950-es években születettek, így még nagyobb hiány fenyegeti a praxisokat, gyors megoldás azonban nem várható. A FAKOOSZ – Alapellátó Orvosok Országos Szövetségével együttműködve folyamatosan egyeztetnek a tárcával, de a kommunikációnál tovább nem jutnak.
Az elnök úgy véli: a pályakezdőket kedvezményes kamatozású hitelcsomaggal kellene segíteni, hogy megvásárolhassák a jelenleg 4-6 millió forintba kerülő háziorvosi praxisokat, így a nyugdíjas korú doktorok jövője is biztosítva lenne, a fiatalok pedig 20 év alatt visszafizethetnék a hitelt, a havi 2 milliós forrásból pedig működőképes lenne a praxis, biztosabb egzisztenciát nyújtana, népszerűbbé válna a fiatalok körében ez a szép hivatás, amelynek továbbfejlesztése is indokolt. Több feladat átvehető lenne ugyanis a túlterhelt szakrendelőktől, a továbbképzések azonban jelenleg nem megoldottak.

Az adatok tükrében

6800 háziorvosi praxis van az országban, ezek közül 218 betöltetlen hosszabb vagy rövidebb ideje.
A legtöbb, 34 betöltetlen praxis Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.
Két-két üres praxis Vas és Komárom-Esztergom megyében található. Hajdú-Biharban is vannak üres helyek. Úgy tudjuk, Mezősason az idei évben megoldódott a probléma, találtak háziorvost, a település polgármestere azonban többet nem mondott portálunknak.
Budapesten is van 7, ebből a 18. kerületben egy, amely 3 éve várja az orvosát.
1500 háziorvos már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk 54 év.
A legtöbb idős doktor Budapesten, Pest és Csongrád megyében, valamint az ország északkeleti részén dolgozik.
Évente csupán 20-30 pályakezdő választja a háziorvosi hivatást.

Mennyi jut az alapellátásra?

A 2012 novemberétől bevezetett 14 százalékos finanszírozás-emelés a háziorvosi ellátásban a kártyapénz emelkedését jelentette, ez praxisonként havonta 70-80 ezer forint többletet hozott. Az idei ágazati béremelésre szánt mintegy 30 milliárd forintos forrásból 6,14 milliárd forint jut az alapellátásra – írja a napi.hu

(WEBBeteg - T. A., újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.