• Kétmillió forint kellene havonta egy háziorvosi praxisra

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Elégtelen finanszírozás jellemzi a háziorvosi praxisokat. Jelenleg nincs jövője, ezért sem választják a pályakezdők ezt a területet. Dr. Béltecki János, a közel kétezer háziorvosi tagot is számláló Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke kérdésünkre elmondta: egy praxisra jutó havi finanszírozás jelenleg nem éri el az egymillió forintot.

    Átlagosan 800 000 forintból próbálják fedezni a felmerülő költségeket a háziorvosok, így a rezsi, a fogyóeszközök, a gyógyszerek árát, valamint a saját és a szakdolgozók bérét. Ebből az orvos bérére bruttó 150-180 000 forint marad havi szinten, amely a kezdő kórházi szakorvosok fizetését sem éri el.
     
    Elsősorban nem bérnövekedésre, hanem további bevétel-növekedésre van szüksége a háziorvosi praxisoknak. Havi szinten 1,8-2 millió forint kellene ahhoz, hogy életképes és vonzó legyen a hivatás – véli dr. Béltecki János, a közel kétezer háziorvosi tagot is számláló Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke.
    Hirdetés

    Alig marad valami


    Megkérdeztük a témában dr. Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnökét is, aki elmondta: 2012. november 1-től a háziorvosi praxisok átlagosan 70.000 forintos bevételnövekményt kaptak kártyapénz-emelés formájában, ez nem béremelés, ebből igen nehéz lenne bért fejleszteni egy olyan praxisban, ahol az orvos mellett van két szakdolgozó is. Ha jutott is bérfejlesztésre forrásuk, a kötelezően levonandó közterhek után egy alapellátó szakorvos számára ideális esetben sem jutna több havonta bruttó 25.000 forintnál, a szakdolgozók esetében pedig 10.000 forintot jelentene. Holott ugyanezen időszakban a járó- és fekvőbeteg ellátásban dolgozó szakorvosok közel bruttó 110.000 forint garantált béremelésben részesülnek.

    Az aktív gyermek- és felnőttorvosok egyharmada már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk 54 év. És még csak most jön a neheze – fogalmazott a MOSZ elnöke. 

    - A következő időszakban mennek nyugdíjba a Ratkó-korszak gyerekei, azaz az 1950-es években születettek, így még nagyobb hiány fenyegeti a praxisokat, gyors megoldás azonban nem várható. A FAKOOSZ – Alapellátó Orvosok Országos Szövetségével együttműködve folyamatosan egyeztetnek a tárcával, de a kommunikációnál tovább nem jutnak.
     
    Az elnök úgy véli: a pályakezdőket kedvezményes kamatozású hitelcsomaggal kellene segíteni, hogy megvásárolhassák a jelenleg 4-6 millió forintba kerülő háziorvosi praxisokat, így a nyugdíjas korú doktorok jövője is biztosítva lenne, a fiatalok pedig 20 év alatt visszafizethetnék a hitelt, a havi 2 milliós forrásból pedig működőképes lenne a praxis, biztosabb egzisztenciát nyújtana, népszerűbbé válna a fiatalok körében ez a szép hivatás, amelynek továbbfejlesztése is indokolt. Több feladat átvehető lenne ugyanis a túlterhelt szakrendelőktől, a továbbképzések azonban jelenleg nem megoldottak.

    Az adatok tükrében

    6800 háziorvosi praxis van az országban, ezek közül 218 betöltetlen hosszabb vagy rövidebb ideje.
     
    Két-két üres praxis Vas és Komárom-Esztergom megyében található. Hajdú-Biharban is vannak üres helyek. Úgy tudjuk, Mezősason az idei évben megoldódott a probléma, találtak háziorvost, a település polgármestere azonban többet nem mondott portálunknak.
     
    Budapesten is van 7, ebből a 18. kerületben egy, amely 3 éve várja az orvosát. 
    1500 háziorvos már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk 54 év.
    A legtöbb idős doktor Budapesten, Pest és Csongrád megyében, valamint az ország északkeleti részén dolgozik.
     
    Évente csupán 20-30 pályakezdő választja a háziorvosi hivatást.
     

    Mennyi jut az alapellátásra?


    A 2012 novemberétől bevezetett 14 százalékos finanszírozás-emelés a háziorvosi ellátásban a kártyapénz emelkedését jelentette, ez praxisonként havonta 70-80 ezer forint többletet hozott. Az idei ágazati béremelésre szánt mintegy 30 milliárd forintos forrásból 6,14 milliárd forint jut az alapellátásra – írja a napi.hu

    (WEBBeteg - T. A., újságíró)

    Legutóbb frissült: 2013.07.31 15:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hajrájához érkezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Még nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét háziorvosáról!

    Döntse el, kié legyen az év praxisa

    Pályázatot hirdetett a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló páciensek számára az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága.

    Júliusig kell adatot szolgáltatni az egészségügyi dolgozókról

    Július elsejéig az egészségügyi szolgáltatótól kötelező adatközlést vár az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH); egy törvénymódosítást követően a hivatal által vezetett közhiteles nyilvántartás kiegészül az egészségügyi szolgáltatók, gyógyszertárak által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókra vonatkozó információkkal.

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: kiszámíthatóságot várunk el a kormányzattól

    Az eredménytelenség következményeként jelenik meg a folyamatos kritikánk - mondta dr. Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnökét az ágazat problematikájáról, a bérrendezésről, az orvoshiányról, valamint a kamara érdekérvényesítő szerepéről kérdeztük.

    Jutalmazzák a háziorvosi praxisokat?

    A legjobb háziorvosi praxisok akár havi 100 ezer forinttal is többet kaphatnak októbertől egy szerdán elfogadott kormányrendeletnek köszönhetően - mondta a Független Hírügynökségnek Székely Tamás.

    Egyre kevesebb a háziorvos

    Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.