Kétmillió forint kellene havonta egy háziorvosi praxisra

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Elégtelen finanszírozás jellemzi a háziorvosi praxisokat. Jelenleg nincs jövője, ezért sem választják a pályakezdők ezt a területet. Dr. Béltecki János, a közel kétezer háziorvosi tagot is számláló Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke kérdésünkre elmondta: egy praxisra jutó havi finanszírozás jelenleg nem éri el az egymillió forintot.

Átlagosan 800 000 forintból próbálják fedezni a felmerülő költségeket a háziorvosok, így a rezsi, a fogyóeszközök, a gyógyszerek árát, valamint a saját és a szakdolgozók bérét. Ebből az orvos bérére bruttó 150-180 000 forint marad havi szinten, amely a kezdő kórházi szakorvosok fizetését sem éri el.

Elsősorban nem bérnövekedésre, hanem további bevétel-növekedésre van szüksége a háziorvosi praxisoknak. Havi szinten 1,8-2 millió forint kellene ahhoz, hogy életképes és vonzó legyen a hivatás – véli dr. Béltecki János, a közel kétezer háziorvosi tagot is számláló Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke.

Az aktív gyermek- és felnőttorvosok egyharmada már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk 54 év. És még csak most jön a neheze – fogalmazott a MOSZ elnöke.

- A következő időszakban mennek nyugdíjba a Ratkó-korszak gyerekei, azaz az 1950-es években születettek, így még nagyobb hiány fenyegeti a praxisokat, gyors megoldás azonban nem várható. A FAKOOSZ – Alapellátó Orvosok Országos Szövetségével együttműködve folyamatosan egyeztetnek a tárcával, de a kommunikációnál tovább nem jutnak.

Az elnök úgy véli: a pályakezdőket kedvezményes kamatozású hitelcsomaggal kellene segíteni, hogy megvásárolhassák a jelenleg 4-6 millió forintba kerülő háziorvosi praxisokat, így a nyugdíjas korú doktorok jövője is biztosítva lenne, a fiatalok pedig 20 év alatt visszafizethetnék a hitelt, a havi 2 milliós forrásból pedig működőképes lenne a praxis, biztosabb egzisztenciát nyújtana, népszerűbbé válna a fiatalok körében ez a szép hivatás, amelynek továbbfejlesztése is indokolt. Több feladat átvehető lenne ugyanis a túlterhelt szakrendelőktől, a továbbképzések azonban jelenleg nem megoldottak.

Az adatok tükrében

6800 háziorvosi praxis van az országban, ezek közül 218 betöltetlen hosszabb vagy rövidebb ideje. A legtöbb, 34 betöltetlen praxis Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

Két-két üres praxis Vas és Komárom-Esztergom megyében található. Hajdú-Biharban is vannak üres helyek. Úgy tudjuk, Mezősason az idei évben megoldódott a probléma, találtak háziorvost, a település polgármestere azonban többet nem mondott portálunknak. Budapesten is van 7, ebből a 18. kerületben egy, amely 3 éve várja az orvosát.

1500 háziorvos már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, átlagéletkoruk 54 év. A legtöbb idős doktor Budapesten, Pest és Csongrád megyében, valamint az ország északkeleti részén dolgozik.

Évente csupán 20-30 pályakezdő választja a háziorvosi hivatást.

Mennyi jut az alapellátásra?

A 2012 novemberétől bevezetett 14 százalékos finanszírozás-emelés a háziorvosi ellátásban a kártyapénz emelkedését jelentette, ez praxisonként havonta 70-80 ezer forint többletet hozott. Az idei ágazati béremelésre szánt mintegy 30 milliárd forintos forrásból 6,14 milliárd forint jut az alapellátásra – írja a napi.hu

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.