• Áttörés a madárinfluenza kezelésében

    Szerző: Független Hírügynökség

    A Hongkongi Egyetem kutatói eredményesen teszteltek egereken egy új gyógyszerkombinációt, amely remények szerint bevethető lesz embereken, ha a madárinfluenza világjárványt okoz.

    Három gyógyszerről van szó, amely együtt lényegesen megemelte a H5N1-es vírussal megfertőzött kísérleti egerek túlélési arányát. Erről csütörtökön számol be az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences akadémiai folyóirat.

    Az egerek halálos dózisban kapták a vírust, majd 48 óra múlva a gyógyszerkombinációt, ezután 13,3 százalék helyett 53,3 százalékuk maradt életben.

    Hirdetés

    Embereknél a mai H5N1-es madárinfluenza halálozási aránya 45-81 százalék. A H5N1-es vírus mai formájában csak madarak között terjed könnyen, emberre csak extrém körülmények között jut át, ember ember általi fertőzésére pedig nincs még bizonyított eset. Ám a szakértők szerint a vírus közel áll ahhoz, hogy olyan új változattá alakuljon, amely már emberek között is könnyen terjed, és akkor világjárványt fog okozni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Erre az esetre a világ számos gyógyszergyára dolgozott már ki védőoltást, de senki sem tudja előre, mennyire lesznek hatásosak a ma még nem is létező új vírussal szemben. Ezért lesz nagy jelentőségük azoknak a gyógyszereknek, amelyeket a járvány első heteiben lehet bevetni a már megfertőzöttek megmentésére, addig, amíg sok milliós dózisban le nem gyártják a módosult vírushoz igazódó védőoltásokat.

    Legutóbb frissült: 2008.06.05 10:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Kanyaró: Megbetegedések Magyarországon

    Az országos tisztifőorvos bejelentése laboratóriumi vizsgálattal megerősített magyarországi kanyarójárványról.

    Levonulóban az influenzajárvány

    Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten elérte a maximumát, és az elmúlt 2 hét során csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma.

    Influenzajárvány - Csökkenni kezdett az influenzaszerű megbetegedések száma

    Az influenzaszerű megbetegedések számának hét hete tartó folyamatos emelkedése a 8. héten megállt, és az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma mérsékelten csökkent az előző héthez képest.

    Lassan, de terjed az influenza

    A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző heti 8 450 fővel szemben 2016. január 18-24. között 28%-kal több, azaz 10 800 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenza - Közép-Európában is egyre fokozottabban terjed a betegség

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb, közös influenza jelentése szerint tovább fokozódott az influenza aktivitása Európában, a kontinens nyugati része mellett most már Közép-Európában is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.