• 100 ezren vettek részt a Sz.É.P. programban

    Szerző: Független Hírügynökség

    Körülbelül 100 ezer ember vett részt a tavaly év végén, illetve az idei év elején rendezett Szűréssel az Életért Programban. A szakemberek csaknem negyedmillió vizsgálatot végeztek, ezek közül minden tizedik tárt fel valamilyen betegséget vagy kockázatot - mondta Horváth Béla, a bőrrákszűrés egyik vezetője.

    A kormány kezdeményezésére több mint félszáz szervezet, illetve csaknem kétezer háziorvos, szakorvos, egészségügyi dolgozó és szervező vett részt a programban. 2007-ben hét nagyvárosban rendeztek hétvégi programokat, több mint 1100 egészségügyi dolgozó közreműködésével.

    Hirdetés

    Idén öt nagyvárosban jártak, ahol több mint másfél tucat ingyenes szűrővizsgálat, egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsadás, játék és beszélgetés várta az érdeklődőket. A bőr- és belgyógyászati vizsgálatok mellett vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszint-mérést, szem- és hallásvizsgálatot végeztek, és az egészséges táplálkozás, illetve az elsősegélynyújtás alapjairól is lehetett hallani. 16 kisebb városba, településre külön szűrőbusz indult, amely 3 hét alatt 6 ezer látogatón 30 ezer vizsgálatot végzett el.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tapasztalatok szerint a rendezvényeken átlagosan kétszer annyi nő vett részt, mint férfi, és jellemzően több volt az idős, mint a fiatal érdeklődő - mondta Szabó Béla. A bőrgyógyászok összesen 1650 ember anyajegyeit vizsgálták át, és 63 esetben találtak bőrrákra utaló nyomot, illetve 10 melanomát. Ez egy rendkívül gyors lefolyású betegség, a szűréssel biztosan megmentették az életüket - tette hozzá.

    Legutóbb frissült: 2008.06.04 16:43
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Most kell ellenőriztetni az anyajegyeket!

    Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. Az emlékező bőrről, a gyanús jelekről, az eltávolítás lehetőségeiről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus beszélt.

    Stresszes az élete? Komoly bajokat idézhet vele elő

    Az emberek többsége nap mint nap számtalan stresszhelyzetnek van kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészséget. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Önellenőrző tesztek: otthoni segítség gyanú esetére

    Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy életünk egyik legértékesebb kincse a saját egészségünk. Sokszor tapasztalunk magunkon bizonyos tüneteket, amelyekkel nem foglalkozunk időben, vagy elhanyagoljuk már meglévő betegségünk rendszeres orvosi ellenőrzését.

    Mammográfia: Miért fontos és hogyan történik a vizsgálat?

    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és elengedhetetlen lépése az önvizsgálat. A további vizsgáló módszerek közé tartozik az emlőultrahang és a mammográfia is.

    Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

    A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.