Nem nőnek a gyógyszerárak

Szerző: Független Hírügynökség

Cáfolja az Egészségügyi Minisztérium, hogy júniustól emelkednének a gyógyszerárak. A tárca hétfői közleménye szerint Pesti Imre fideszes politikus állításával szemben, vasárnaptól 14 készítmény lett olcsóbb és júliustól újabb 300-400 gyógyszer ára lesz alacsonyabb.

A közlemény szerint a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhetően vasárnaptól nemcsak 14 gyógyszer lett olcsóbb, hanem az állam 15 újabb készítményt is támogat. Ezek között az új finanszírozott gyógyszerek között van például a parkinson kór, illetve a cukorbetegség kezeléséhez szükséges készítmény. 

Vasárnaptól 26 termék valóban kikerült a támogatási rendszerből - áll a miniszisztérium közleményében. Ezek között azonban vannak olyanok, amelyek kivételét a forgalmazó kérte, illetve olyanok, amelyeknek nem volt forgalma és olyanok is, amelyek az árverseny miatt kerültek ki. A közlemény leszögezi: a törölt gyógyszerek döntő többsége rendelkezik azonos hatóanyagú, de olcsóbb helyettesítő szerrel.

Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa hétfői tájékoztatóján jelentette be, hogy júniustól 30 gyógyszer ára emelkedik, ami mögött nem az áll, hogy drágább a készítmények előállítása, hanem az, hogy a kormány csökkentette az ezekhez kapcsolódó támogatást.

Az ellenzéki politikus azt is elmondta: a dráguló gyógyszerek között speciális vérnyomás-csökkentők és tápszerek is vannak, ami azt jelenti, hogy éppen a rászorultak, a nyugdíjasok és a családok ellen indít támadást a kormány az áremeléssel.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz és UV-sugárzás Ajakherpesz és UV-sugárzás

Mit tehet az UV-sugárzás jelentette kockázat csökkentése érdekében?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

A szívultrahang sok mindent képes megmutatni, de nem mindent.

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.