A patikusok a bíróságon bizonyítsanak

Szerző: Független Hírügynökség

Nem a gyógyszertárak, hanem a pontatlan jogszabályok a felelősek abban, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során kiderült: egyes patikák a maximált árnál drágábban árulták a készítményeket. Ezért a Magyar Gyógyszerészi Kamara azt javasolja az elmarasztalt patikáknak, hogy forduljanak bírósághoz és polgári per keretében bizonyítsák igazukat.

Ez történt korábban
Hiába szabták meg több gyógyszer maximális árát, a patikák tizedében ennél drágábban adják ezeket a szereket. A fogyasztóvédők egy hónapja járják a gyógyszertárakat, eddig már csaknem félszáz patikát bírságoltak meg ezért...
Tudjon meg további részleteket!

Horváth Tamás, a kamara elnöke hétfőn, a szerdai Országos Patika Nap rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: a 200 ellenőrzött patika közül a fogyasztóvédők 130-nál tettek elmarasztaló megjegyzéseket főleg amiatt, hogy drágábban adták a készítményeket, mint a gyógyszergyártók által megszabott maximális ár.

A kamara elnöke szerint ez nem a patikusok hibája, ugyanis a másfél éves gyógyszergazdaságossági törvény alapján a gyártóknak nem kell a maximált árról értesíteni a forgalmazókat, így a patikák többsége nem is tud erről. Hozzátette: tudomása szerint az elmarasztalt gyógyszertáraknál még nem szabtak ki bírságot a hatóságok, egyelőre csak az eljárás kezdődött meg.

A korábbi, 400 patikát érintő bírságokról az elnök kérdésre válaszolva elmondta: a társadalombiztosítási jogviszony ellenőrzésének elmulasztása miatt kiszabott büntetéseknél is kiderült, hogy többségében nem a patikák voltak a vétkesek, hiszen 12 ezer esetből csupán 98-nál történt valóban mulasztás, a többinél az internetes rendszerben volt a hiba. Horváth Tamás közölte: tárgyalt Székely Tamás egészségügyi miniszterrel, aki megígérte, hogy amíg nem javítják ki a rendszert, felfüggesztik a szankcionálást. Ez azonban a kamara elnökének tapasztalata szerint nem történt meg.

A szerdai Országos Patika Napon várhatóan az összes, csaknem 2300 gyógyszertár készül valamilyen programmal. Lesz, ahol a betegeket körbevezetik, és megnézhetik, hogyan dolgoznak a gyógyszerészek. Máshol diétás tanácsadást, vércukor- és vérnyomásmérést szerveznek, vagy ha a betegek beviszik otthon tartott gyógyszereiket, a patikusok átnézik a házipatikákat.

Hankó Zoltán, a kamara alelnöke szerint azért is fontosak az ilyen patikus-beteg találkozók, mert a társadalomban egyre nagyobb szerepe van az öngyógyításnak. Így sokszor a beteg előbb találkozik a gyógyszerésszel, mint az orvossal. Ezért a patikusok felelősége, hogy megfelelő tanácsot adjanak, illetve elküldjék a betegeket az orvosi ellátó rendszerbe - tette hozzá.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Maszkviselés Maszkviselés

A vakcináltaknak is ajánlott a maszkviselés a delta-variáns miatt.

Átoltottság: még a 75% is...

Az Egyesült Államokban szakértők arra számítanak, hogy a veszélyesebb delta variáns terjedése már most ősszel súlyos helyzetet idézhet elő, ha az...

A Semmelweis Egyetemen kapta meg az...

Jól van és elhagyhatta a Semmelweis Egyetem intenzív osztályát az egyéves, gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő Lili, aki az intézmény II....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.