• Dühítő várólisták: a korlátozás áll a háttérben

    Szerző: WEBBeteg

    Jobb esetben hónapokig, de gyakran fél évig is várni kell arra, hogy szakorvos elé kerüljön az ember. Mielőtt boncolgatnánk az okokat, tisztáznunk kell egy tényt: a spórolás miatt a rendelők számára korlátozva van, hogy egy hónapban hány beteget fogadhatnak. Ezért várakozunk mi.

    Talán nincs is olyan ember Magyarországon, aki nem töltött már hosszú-hosszú órákat különböző kórházak, vagy rendelőintézetek folyosóin, ahová jobb, ha félnapi hideg elemózsiával megy az ember. Előtte pedig hónapokig kell várni, hogy egyáltalán időpontot kapjon.

    Hirdetés

    Kéky Kira, az RTL II. „Forró nyomon” című magazinműsorának riportere időpontokért telefonált, várt, dokumentált, és bemutatott a több eset közül egyet, ahol egy apa majdnem meghalt, mire szakember színe elé került. A 47 éves Tibornál hónapokba került, mire diagnosztizálták a cukorbetegségét, mivel az nem a klasszikus módon jelentkezett. Egy éve történt, hogy szédülni kezdett – 9 hónap múlva már szó szerint a halálán volt. A közte lévő időben orvostól orvosig küldték, hónapokat várt szakrendelői időpontokra - derül ki a műsorból.

    Jelentse be!

    Amennyiben valaki elégedetlen az egészségügyi ellátással, panaszt tehet a pár hónapja megalakult Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központnál (OBDK). A Forró nyomon stábja kiderítette: az OBDK-nak a kormányrendeletben le van írva, hogy jogszabályi kötelezettsége tájékoztatni az egészségügyért felelős államtitkárságot, hogy ilyen jellegű panaszok tömkelege érkezett, és vizsgálják felül.

    Nézze meg a riportot>>

    Felül fogják vizsgálni

    A hosszú, sokszor több hónapos várakozásokról tud az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is, de nem az OEP a törvényhozó, csak fizet, és kezeli az intézményektől bejövő adatokat - mint például a betegvárakozások hosszát is. Kiss Zsolt, az OEP főosztályvezetője elmondta, a 10 milliós népességünkből 7 millióan vesznek igénybe járóbeteg-ellátást. Ez 65-70 millió orvos-beteg találkozás évente, ez nagyon nagy szám.

    - A műtéti várólista rendszerében már most is látjuk, hogy a hosszú várakozási idő alatt milyen egyéb ellátásokat kellett igénybe vennie a betegnek, mik a költségek. Ezek az adatok segítenek abban, hogy olyan javaslatokat fogalmazzunk meg, amelyek az állam számára is költséghatékonyak, hogy nem érdemes várakoztatni, inkább érdemesebb gyors segítséggel rövidíteni a várakozási időket.

    A műtéti várólisták után felül fogják vizsgálni a járóbeteg-ellátás várólistáit is - ígéri az OEP.

    Mi lenne az ideális?

    Valamennyiünket frusztrál ez a helyzet - ezt már a Honvéd Kórház orvos igazgatója mondja. Dr. Zsíros Lajos szerint a betegnek azonnal választ kellene tudnunk adni a bajára, ez az ideális ellátás. De ez pénz, pénz, pénz. És szakember kérdése.

    Az igazgató adott néhány praktikus tanácsot. A legfontosabb az, hogy ha valaki tényleg csak nagyon távoli időben jutna ellátáshoz a szakrendelésen, menjen vissza a háziorvosához, kérdezze meg, hogy nem lesz-e baja ettől. A másik, hogy amennyiben valaki nem tud megjelenni a szakrendelésen, mert például megoldódott a problémája, akkor jelezze azt.

    (WEBBeteg, Forrás: RTL II.)

     

    Módosítva: 2013.04.10 21:41, Megjelenés: 2013.04.10 21:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Meseolvasás

    Meseolvasás

    Szponzorált tartalom

    Számos jótékony hatása van, ha rendszeresen olvasunk gyermekünknek! (x)

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Az utánvétellel vagy külföldről vásárolt gyógyszerek minősége kérdéses lehet

    Kérdéses lehet az utánvétellel vagy külföldi országokból vásárolt gyógyszerek minősége, ezért a vásárlóknak kerülniük kellene az orvosságok ilyen módon történő beszerzését - hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója.

    Eldőlt, ki a nemzet háziorvosa

    Ritka alkalom, amikor a háziorvosok erősen és tisztán érezhetik a feléjük áradó szeretetet és megbecsülést. Ezt élhették át azok, akik jelen voltak november 4-én a patinás Pesti Vigadóban, ahol immár kilencedik alkalommal ünnepelték azokat az alapellátásban dolgozó háziorvosokat és nővéreket, akik A nemzet háziorvosa pályázaton a legtöbb szavazatot kapták.

    Várólisták - változás várható a rendszerben

    Jelenleg közel 80 ezren várakoznak valamilyen beavatkozásra, a leghosszabb időt, 1219 napot szürkehályog-műtétre. A várólisták rövidítését szolgáló, összesen ötmilliárd forintos "akciós műtétek" főként a gerinc- és csípőprotézis beültetésére már több mint hat hónapja várakozóknak kedveznének. Sokan nem tudják, Szentendrén egy hét alatt megvalósul a műtét.

    Várólisták szabályozásai

    A magyar egészségügyi ellátórendszer két altípusát különbözteti meg a várólistáknak, az intézményi várólistát és az országos várólistát. Mindkét listára egyedi azonosítóval azok a betegek kerülnek fel, akiknek a gyógyulás elősegítéséhez, vagy az életminőségük javulásához valamilyen orvosi beavatkozásra van szükségük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.