Maximális árnál drágább gyógyszerek

Szerző: Független Hírügynökség

Hiába szabták meg több gyógyszer maximális árát, a patikák tizedében ennél drágábban adják ezeket a szereket - számolt be az RTL Híradó. A fogyasztóvédők egy hónapja járják a gyógyszertárakat, eddig már csaknem félszáz patikát bírságoltak meg ezért.

A jogszabály szerint a megszabott árakat a gyártóknak csak a fogyasztóvédőkkel kell közölniük, a patikákkal nem. A gyógyszerész kamara ugyan egy honlapon közzéteszi a maximális árakat, de ezt az elnök szerint több gyógyszertár nem tudja megnézni.

Maximális árnál drágább gyógyszerek
Képünk illusztráció

A gyártó számos gyógyszerre határoz meg árat, a patikák pedig annál olcsóbban vagy ugyanannyiért adhatják, drágábban nem. Ezt azonban a gyógyszertárak jó része nem tartja be. A fogyasztóvédők egy hónap alatt 452 patikában ellenőrizték, hogy mennyiért adják a maximált árú, vény nélküli gyógyszereket. Minden tizedikben drágábban adták, mint amennyiért lehetett volna. Előfordult több száz forintos eltérés is.

Az árdrágításért több százezer vagy 1-2 millió forintra büntették a patikákat. A gyógyszerész kamara szerint jogtalanul. A törvény szerint ugyanis a gyártó csak a fogyasztóvédőket köteles egy-egy gyógyszer maximált áráról értesíteni, a patikákat nem.

Előfordulhat, hogy a gyártó meghatározza a maximált árat, viszont a forgalmazóhoz ez az információ nem jut el, aki emiatt drágábban adja - mondta az RTL Híradónak Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

A kamara a legtöbb gyártótól megkapja ugyan a gyógyszerek árait, amiket egy honlapon közzé is tesz. Az elnök szerint azonban több olyan patika lehet, amelyik egyáltalán nem, vagy csak késve fér hozzá ezekhez.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.