Igazságosabb lett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rendszere

Szerző: MTI

A szociális helyzet és a munkaügyi szempontok figyelembevételével igazságosabb és átláthatóbb lett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rendszere - közölte Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen sajtótájékoztatón.

Az orvosi, egészségügyi vizsgálatok mellett felmérik a szociális és a munkaügyi területet is, és a komplex felülvizsgálat során döntenek arról, hogy valaki rehabilitálható, rokkantsági ellátást kap, vagy megszüntetik a korábban kapott ellátását. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a rendszer nem lett szigorúbb, hiszen a legelesettebbek és leginkább segítségre szorulók juthatnak ellátáshoz.

Egy ember akkor is kaphat ellátást, ha egészségügyi területen jó minősítést kap, de munkaügyi vagy akár szociális szempontból katasztrofális helyzetben van - ismertette a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Szólt arról is, hogy azon cégek számára, amelyek akkreditáltatták magukat, és megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, egységes, igazságos támogatási rendszert dolgozott ki a kormány. Csaknem tízezren jutottak oly módon foglalkoztatási lehetőséghez, hogy a nyílt munkaerőpiacon foglalkoztatott, rehabilitációs ellátásra minősített emberek után nem kell befizetni a szociális adót.

Cél a csökkent munkaképességűek munkához juttatása

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a zalai megyeszékhelyen az önkormányzat a jövedelempótló és a szociális támogatások odaítélésénél figyelembe veszi a rászorultsági elvet.

Hozzáfűzte: a jövő útja nem a támogatás és a segély, hanem az, hogy munkát tudjanak biztosítani a csökkent munkaképességűeknek is. Példaként említette, hogy a megyeszékhelyen több olyan cég is működik, amely munkát tud adni ezeknek az embereknek.

Gyimesi Endre miniszteri biztos kijelentette: egy humán alapon működő demokratikus társadalom minőségét az határozza meg, milyen módon bánik az elesett emberekkel. Zalaegerszeg volt polgármestere (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá, hogy a város a válságos időszakban, a nehézségek ellenére is igyekezett a rászorulókon segíteni.

Soltész Miklós zalaegerszegi látogatása során felkereste az idősek otthonát és egy megváltozott munkaképességüket foglalkoztató helyi céget. Az egészségügyi intézményben a szegedi Csillag börtönben gyártott aktív ágyakat adott át, amelyek könnyebbé teszik az idős emberek mindennapjait, és segítik a gondozók munkáját.

Felülvizsgálat

Az új komplex minősítő felülvizsgálatokat 2013 végéig kell elvégezni a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fővárosi és megyei kirendeltségén. A 2012. január 1-jétől bevezetett rendszerben az egészségi állapot mértékét és nem a munkaképesség-csökkenést vagy az egészségkárosodás mértékét vizsgálják. Csak azok jogosultak ellátásra, akiknek az egészségi állapota 60 százalékos vagy ennél kisebb mértékű. Rehabilitáció - Mire számíthatnak a felülvizsgálaton?>>

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Felfekvés Felfekvés

Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a sebgyógyulás érdekében?

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Érdemes átgondolni, milyen módszert részesítünk előnyben!

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.