Az utazók nem számolnak az kockázatokkal

Szerző: Független Hírügynökség

A magyar utazók 80 százaléka soha semmilyen módon nem készült egészségügyi szempontból nyaralásaira, nem kért semmilyen védőoltást, sem gyógyszert - ez derül ki egy 2007-es felméréséből.

A kutatások szerint az utazni készülők 65 százaléka nem is tervez semmilyen betegségmegelőző lépést. Pedig a népszerű európai célországokban, például Görögországban, Olaszországban, Horvátországban és Spanyolországban közepes, vagy magas a Hepatitis A és B fertőzés veszélye.

A Hepatitis A szinte valamennyi földrész összes országában fertőzhet. A vírus, amely főleg szennyezett vízzel, nem átsült ételekkel, például kagylóval, osztrigával terjed, leginkább Dél-Amerikában, Afrikában, Dél-Ázsiában fordul elő, de az említett európai országokban, Észak-Amerikában és a volt Szovjetunió területén is közepesen elterjedt.

A Hepatitis B vér útján terjed, tehát el lehet kapni, tetoválástól, percingtől, alkalmi szexuális kapcsolat során, de vigyázni kell a manikűrnél és a pedikűrnél is. Az AIDS vírusánál 10-szer fertőzőbb Hepatitis B-vel szintén számolni kell Európában is, így Bulgáriában, Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban és Görögországban.

A magyar utazóknak ezekben az országokban leginkább a tenger gyümölcseit kínáló utcai ételárusokkal, a jégkockával kell vigyáznia - mondta a Független Hírügynökségnek Jelenik Zsuzsa csütörtökön. Az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa szerint idén leginkább Romániában és Bulgáriában kell óvatosnak lennie a magyar nyaralóknak.

Oltással is védekezhetünk

Védőoltasok

Az oltásokat két központi fővárosi oltóhelyen a IX. kerületi Gyáli út 2-4. alatt, illetve a XIII. kerületben a Váci út 174-ben, illetve az ÁNTSZ regionális központjaiban lehet kérni. Az utazásra készülők azonban a háziorvosuktól is kérhetik a vakcina beadását - tette hozzá. Nemzetközi Oltóközpont

A főorvos elmondta: A Hepatitis A és B ellen védőoltással is lehet védekezni. A Hepatitis A ellen kétszer kell megkapni az oltást, ez 20 évre védettséget ad. A Hepatitis B elleni oltóanyagot háromszor kell beadatni, ezután egy életre szóló védelmet kap az ember. A kétféle vírus ellen kombinált védőoltás is létezik.

Jelenik Zsuzsa szerint a magyar utazók nem felelőtlenebbek az európaiaknál. Ezt bizonyítja az a napokban bemutatott nemzetközi felmérés, amely szerint az európai utazók még a magyaroknál is kevésbé felkészültek az egészségügyi kockázatokra: 85 százalékuk egyáltalán nincs tudatában a hepatitis veszélynek.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Májgyulladás - Okok, tünetek és...

Májgyulladást (hepatitis) okozhatnak vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok. Világszerte a vírusos májgyulladás...

Elkaphatom ételtől is a hepatitis A-t...

Olvastam, hogy aki Horvátországba utazik, érdemes magát beoltatni hepatitis-A ellen, mert nem úgy készítik el az ételt, hogy mentesítve legyen a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.