Az utazók nem számolnak az kockázatokkal

Független Hírügynökség
megjelent:

A magyar utazók 80 százaléka soha semmilyen módon nem készült egészségügyi szempontból nyaralásaira, nem kért semmilyen védőoltást, sem gyógyszert - ez derül ki egy 2007-es felméréséből.

A kutatások szerint az utazni készülők 65 százaléka nem is tervez semmilyen betegségmegelőző lépést. Pedig a népszerű európai célországokban, például Görögországban, Olaszországban, Horvátországban és Spanyolországban közepes, vagy magas a Hepatitis A és B fertőzés veszélye.

A Hepatitis A szinte valamennyi földrész összes országában fertőzhet. A vírus, amely főleg szennyezett vízzel, nem átsült ételekkel, például kagylóval, osztrigával terjed, leginkább Dél-Amerikában, Afrikában, Dél-Ázsiában fordul elő, de az említett európai országokban, Észak-Amerikában és a volt Szovjetunió területén is közepesen elterjedt.

A Hepatitis B vér útján terjed, tehát el lehet kapni, tetoválástól, percingtől, alkalmi szexuális kapcsolat során, de vigyázni kell a manikűrnél és a pedikűrnél is. Az AIDS vírusánál 10-szer fertőzőbb Hepatitis B-vel szintén számolni kell Európában is, így Bulgáriában, Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban és Görögországban.

A magyar utazóknak ezekben az országokban leginkább a tenger gyümölcseit kínáló utcai ételárusokkal, a jégkockával kell vigyáznia - mondta a Független Hírügynökségnek Jelenik Zsuzsa csütörtökön. Az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa szerint idén leginkább Romániában és Bulgáriában kell óvatosnak lennie a magyar nyaralóknak.

Oltással is védekezhetünk

Védőoltasok

Az oltásokat két központi fővárosi oltóhelyen a IX. kerületi Gyáli út 2-4. alatt, illetve a XIII. kerületben a Váci út 174-ben, illetve az ÁNTSZ regionális központjaiban lehet kérni. Az utazásra készülők azonban a háziorvosuktól is kérhetik a vakcina beadását - tette hozzá. Nemzetközi Oltóközpont

A főorvos elmondta: A Hepatitis A és B ellen védőoltással is lehet védekezni. A Hepatitis A ellen kétszer kell megkapni az oltást, ez 20 évre védettséget ad. A Hepatitis B elleni oltóanyagot háromszor kell beadatni, ezután egy életre szóló védelmet kap az ember. A kétféle vírus ellen kombinált védőoltás is létezik.

Jelenik Zsuzsa szerint a magyar utazók nem felelőtlenebbek az európaiaknál. Ezt bizonyítja az a napokban bemutatott nemzetközi felmérés, amely szerint az európai utazók még a magyaroknál is kevésbé felkészültek az egészségügyi kockázatokra: 85 százalékuk egyáltalán nincs tudatában a hepatitis veszélynek.

(FH)

Cikkajánló

Hüvelygomba Hüvelygomba

Milyen tünetekről ismerhető fel? Mi okozhatja? Hogyan kezelhető?

Ráktúlélőknek tájékoztató Ráktúlélőknek tájékoztató

A betegtájékoztatóban tanácsokat, segítséget találnak a ráktúlélők.

WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus - 2018.03.07. 20:09
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2018.02.02. 11:25
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021.11.27. 09:33
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021.11.25. 14:33
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos - 2019.10.27. 09:33
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.