Ezekre a változásokra számítson, ha orvoshoz megy 2013-ban

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A biztosított köteles fizetni, ha olyan ellátást vesz igénybe, amelyre nem jogosult; a patikus egy évre visszamenőleg lekérheti, hogy milyen gyógyszereket szedtünk; a TAJ-kártyánkat pedig ezentúl szigorúbban ellenőrzik – a többi közt ezekre a változásokra számíthatunk, ha az újévben egészségügyi ellátásra szorulunk

Az újév mindig a megújulás, az új intézkedések bevezetésének ideje, nincs ez másképp az egészségügyben sem, ahol számos szigorítással találkozhatunk. Az alábbiakban összeszedtük azokat a változásokat, törvényeket és jogszabályokat, amelyek közvetlenül érintenek minket, vagyis a betegeket.

Az új egészségügyi „saláta-törvény” változtat a gyógyszerhamisítással kapcsolatos intézkedéseken, s ezzel erősíti a betegek gyógyszerbiztonságát, és szabályozza a gyógyászati-segédeszközellátást is. A változásokkal szigorodik a TAJ-kártya használata is, a járóbeteg szakellátó intézmények pedig állami fenntartásba kerülnek május 1-jét követően. A „saláta-törvényben” Magyarország teljes jogú tagságáról szóló megállapodás is szerepel az Eurotransplant nemzetközi szervcsere szervezethez.

A gyógyászati segédeszközök javítására is lesz pénz

2013-tól az új törvény értelmében kibővül a gyógyászati segédeszközök egyedi méltányosságból történő támogatása. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben igényelhető támogatás akkor is az egyedi méretvétel alapján gyártott eszközök egy részének cseréjére, ha arra nem javítás miatt, hanem a beteget érintő méretváltozás miatt kerül sor. Így a betegek kis átalakítással régi, megszokott eszközüket továbbra is használni tudják majd. A javítást végző szervizek köre is bővül, hogy lehetőleg a beteg lakóhelye szerinti legközelebb eső szolgáltató is elvégezhesse a javítást.

TAJ kártya: mikor, hogyan, mennyiért?

A Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ szám) egy személyi azonosító, amelyet a magyar állampolgár születésekor kap, és normál esetben végigkíséri egész élete során. Ezt a kódot használjuk az egészségügyi, a szociális és az egészségbiztosítási, illetve a magánnyugdíj rendszerrel kapcsolatos nyilvántartások alkalmával. A TAJ kártya egy bankkártya méretű hatósági igazolvány, amely tartalmazza a tulajdonosának családi és utónevét, születési idejét, valamint a kiállító szerv bélyegzőjét és a kiállító aláírását is.

Szeretné tudni, milyen procedúra előzi meg a TAJ kártya kiváltását? Mi történik, ha elveszíti? Most minden kérdésére választ adunk.

TAJ-kártya mellé fényképes igazolvány

A TAJ-kártya jelenleg nem arcképes igazolvány, és a személyazonosság igazolására sem alkalmas, így a gyakorlatban számos esetben előfordulhat, hogy több személy ugyanazon TAJ-kártyával veszi igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. A jövőben ezért az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez a beteg a TAJ-kártyája mellett valamely arcképes, a személyazonosság igazolására alkalmas igazolványát is köteles lesz bemutatni az orvosának. Így nehezebbé válik, hogy az ellátásra jogosulatlanok („potyautasok”) a társadalombiztosítás terhére vegyenek igénybe ellátásokat.

A patikus belenézhet személyes adatainkba

A törvénymódosításoknak köszönhetően 2013-tól a hamisított gyógyszerekkel szemben törvényi intézkedésekkel szabályozva léphetnek fel a hatóságok, s bármikor ellenőrizhetik, hogy a kereskedő nem forgalmaz-e illegális szereket.

Ám, ami ennél is fontosabb, az a gyógyszertörvény egy másik módosítása, amely tartalmazza, hogy ezentúl a gyógyszerészek a beteg engedélyével megnézhetik azt, hogy az illető egy évre visszamenőleg milyen gyógyszereket váltott ki. A patikusok így pontosabb tájékoztatást adhatnak, és ellenőrizni tudják a gyógyszerek között fennálló esetleges kölcsönhatásokat, összeférhetetlenségeket is. Amennyiben a beteg tiltakozik az ellen, hogy a patikusa megnézze a korábbi gyógyszerezését, a gyógyszerésznek e tényt haladéktalanul továbbítania kell az egészségbiztosítónak.

Erősebb járványügyi biztonság

A járványügyi biztonság erősítése érdekében ezentúl nem csak a beteg vizsgálata során megállapított fertőző megbetegedést, vagy annak gyanúját jelentik majd be az orvosok, hanem a laboratóriumi vizsgálattal kimutatott kórokozót is.

Csatlakozás az Eurotransplanthoz

A tavalyi évben egy megállapodás szerint már dolgozott együtt az Eurotransplant International Foundation (Eurotransplant) és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) azon, hogy a magyar, transzplantációra váró betegek minél hamarabb kaphassanak új szervet, s ne csak az országhatáron belülről, hanem a nemzetközi szervezet más tagállamaiból is. A 2012-es év azonban még csak „próba” volt, idén lehetőség van arra is, hogy megkezdődjenek a tárgyalások, melyek sikeres lezárása esetén hazánk teljes jogú tagként csatlakozhat az Eurotransplanthoz.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.