Júliusig kell kidolgozni a rezidensek ügyeleti feltételeit

Szerző: MTI

Az egészségügyi szolgáltatóknak júliusig van idejük arra, hogy módosítsák ügyeleti szabályozásukat és megteremtsék a feltételeit annak, hogy a rezidensek csak szakorvosi felügyelet mellett ügyelhessenek.

Az erről szóló miniszteri rendelet az idei első Magyar Közlönyben jelent meg. A szabályok egy része a kihirdetését követő naptól, vagyis csütörtöktől hatályos. Az a két szakasz azonban, amely az ügyeleti ellátásban részt vevő szakorvosjelöltek felügyeletének típusait és módját tartalmazza, valamint az, amely az egészségügyi szolgáltatók ügyeleti-készenléti szabályzatáról rendelkezik, csak július elsején lép hatályba.

A szakorvosjelöltek felügyelet mellett végzett ügyeleti tevékenységével összefüggő módosítás kimondja, hogy az egészségügyi szolgáltató szabályzatban rögzíti az ügyeleti, valamint a készenléti szolgálat rendjét, az egyes osztályokra, részlegekre vonatkozó ügyeleti-készenléti szervezési feladatokat, a szolgálatot ellátók létszámát, szakmai összetételét, ügyviteli feladatait, az átadás-átvétel módját, az ügyeleti naplóra vonatkozó rendelkezéseket, valamint az ügyeleti ellátásban részt vevő szakorvosjelöltek felügyeletének típusát, módját.

A szakorvosjelöltek felügyeletének típusai

Az ügyeleti ellátás keretében a szakorvosjelölt felügyeletének három típusát határozták meg. Az egyik a személyes jelenlét mellett végzett felügyelet; ilyenkor a rezidens csak a megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos jelenlétében végezhet ügyeleti tevékenységet.

A telefonos elérhetőség melletti felügyelet esetén a felügyeleti tevékenység a megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos folyamatos telefonos rendelkezésre állásával, telefonos konzultációval is megoldható.

A harmadik típus az úgynevezett behívásos rendszer keretében megvalósított felügyelet; ebben az esetben a megfelelő szakvizsgával rendelkező orvos folyamatos rendelkezésre állása a telefonos konzultáción túl azt is jelenti, hogy szükség esetén 4 órán belül személyesen is meg tud jelenni.

Kritikus helyzetek

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa 2011-ben amiatt indított hivatalból vizsgálatot, hogy a budapesti Szent János kórházban 2010 szilveszterén egy kezdő rezidenst egyedül hagytak az idegsebészet ügyeletén. A vizsgálat lezárultával az ombudsman azt kérte az egészségügyi államtitkárságtól, hogy határozza meg a rezidensek szakmai felügyeletének pontos tartalmát.

Tavaly májusban Varga Dóra, a Magyar Rezidens Szövetség akkori alelnöke egy friss felmérés alapján az MTI-nek elmondta: az altatóorvos-jelöltek tíz százaléka ügyel úgy Magyarországon, hogy nincs elérhető intenzíves szakorvos a kórházban, ezért a rezidensek gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy életveszélyes állapotban lévő beteget egyedül kell ellátniuk. Azt is elmondta, hogy a kérdőívet kitöltő szakorvosjelöltek 60 százaléka került már úgy kritikus helyzetbe beteggel, hogy nem találta a szakorvost, vagy a segítség nem ért oda időben, így a rezidensnek önállóan kellett cselekednie.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Milyen a maszk hatékonysága? -...

A lakosságot érdemes lenne általánosságban maszkhasználatra kötelezni? A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember adott választ.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.