• Rendelettervezet a rezidensek ügyeleti körülményeiről

    Szerző: MTI

    Már egyeztetésre bocsátották azt a miniszteri rendelettervezetet, amelyben rögzítik: szakorvosjelölt ügyeleti tevékenységet felügyelet biztosítása nélkül nem láthat el.

    A kormány honlapján hétfőn megjelent, az ügyeleti tevékenység során a szakorvosjelöltek felügyeletének egységes szabályozásáról szóló tervezetről szerdáig várják a véleményeket.

    A tervezet szerint az egészségügyi szolgáltató ügyeleti-készenléti szabályzatban rögzíti az ügyeleti, illetve készenléti szolgálat rendjét; az egyes osztályokra, részlegekre vonatkozó ügyeleti-készenléti szervezési feladatokat; az ügyeleti-készenléti szolgálatot ellátók létszámát, szakmai összetételét, ügyviteli feladatait; az átadás-átvétel módját; az ügyeleti naplóra vonatkozó rendelkezéseket, valamint az ügyeleti ellátásban résztvevő szakorvos jelöltek felügyeletének típusát, módját.

    Hirdetés

    A szakorvosjelölt felügyeletének tervezett típusai

    Az egyik típus, a személyes jelenlét mellett végzett felügyelet, amely azt jelenti, hogy a rezidens csak az adott szakterületnek megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos személyes jelenlétével végezhet ügyeleti tevékenységet.

    A telefonos elérhetőség melletti felügyelet esetén a felügyeleti tevékenység az adott szakterületnek megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos folyamatos telefonos rendelkezésre állásával, telefonos konzultáció lehetőségének biztosításával is megoldható.

    Mi a teendő?


    Előfordulhat, hogy egy hirtelen kialakult tünet kapcsán nem tudjuk eldönteni hová forduljuk. Ebben segíthet eligazodni az alábbi tájékoztató. Mentőt hívjak, ügyeletre menjek vagy a házi orvosomhoz?>>

    A rezidensi felügyelet harmadik típusa pedig az úgynevezett behívásos rendszer keretében megvalósított felügyelet. E szerint az adott szakterületnek megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvosnak folyamatos rendelkezésre állása a telefonos konzultáció biztosításán túlmenően azt jelenti, hogy szükség esetén maximum 4 órán belül személyesen is meg tudjon jelenni.

    A tervezet hatásvizsgálati dokumentumában az előterjesztés indokaként az Alapvető Jogok Biztosa által 2011-ben a kórházi ügyelet, valamint ezzel összefüggésben a rezidensek, illetve szakorvosjelöltek foglalkoztatása kérdéskörében lefolytatott vizsgálatot jelölték meg.    

    Felügyelet nélkül

    Szabó Máté ombudsman amiatt indított hivatalból vizsgálatot, hogy a budapesti Szent János kórházban 2010 szilveszterén egy kezdő rezidenst egyedül hagytak az idegsebészet ügyeletén.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ombudsmani vizsgálat során átnézték a hatályos joganyagokat, továbbá intézményeket kerestek fel. A vizsgálat lezárultával az ombudsmani hivatal azt kérte az egészségügyi államtitkárságtól, hogy határozza meg a rezidensek szakmai felügyeletének pontos tartalmát.

    Idén májusban Varga Dóra, a Magyar Rezidens Szövetség akkori alelnöke egy friss felmérés alapján az MTI-nek elmondta: az altató szakorvosjelöltek tíz százaléka ügyel úgy Magyarországon, hogy nincs elérhető intenzíves szakorvos a kórházban, ezért a rezidensek gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy életveszélyes állapotban lévő beteget egyedül kell ellátniuk. Továbbá azt is elmondta, hogy a kérdőívet kitöltő szakorvosjelöltek 60 százaléka került már úgy kritikus helyzetbe beteggel, hogy nem találta a szakorvost, vagy a segítség nem ért oda időben, így a rezidensnek önállóan kellett cselekednie.

    (MTI)
     

    Legutóbb frissült: 2012.12.11 10:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Semmelweis-nap - Ügyeleti rend az egészségügyi ellátásban

    A Semmelweis-nap miatt a legtöbb egészségügyi szolgáltató zárva lesz a mai napon.

    Áprilistól változik a sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten

    Április 1-jével megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten - jelentette be az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

    Öt egybefüggő munkaszüneti nap: az egészségügyi szolgáltatók ügyeleti rend szerint működnek

    A karácsonyi ünnepek alatt, illetve az azt követő munkaszüneti napokon az ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását az egészségügyi szolgáltatók. A gyógyszertárak is ügyeleti rendben működnek.

    Nyári szabadságolások az egészségügyi intézményekben

    A jogszabály nem ír elő különösebb intézkedést a nyári szabadságolásokra, egy a lényeg: a folyamatos, zökkenőmentes betegellátás biztosítása. Ez az intézményvezető feladata és felelőssége, ennek függvényében adhatja ki tehát a szabadságokat a nyári időszakra.

    Hat egybefüggő munkaszüneti nap: az egészségügyi szolgáltatók ügyeleti rend szerint működnek

    A karácsonyi ünnepek alatt, illetve az azt követő munkaszüneti napokon az ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását az egészségügyi szolgáltatók. A gyógyszertárak is ügyeleti rendben működnek.

    Júliusig kell kidolgozni a rezidensek ügyeleti feltételeit

    Az egészségügyi szolgáltatóknak júliusig van idejük arra, hogy módosítsák ügyeleti szabályozásukat és megteremtsék a feltételeit annak, hogy a rezidensek csak szakorvosi felügyelet mellett ügyelhessenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.