Rendelettervezet a rezidensek ügyeleti körülményeiről

Szerző: MTI

Már egyeztetésre bocsátották azt a miniszteri rendelettervezetet, amelyben rögzítik: szakorvosjelölt ügyeleti tevékenységet felügyelet biztosítása nélkül nem láthat el.

A kormány honlapján hétfőn megjelent, az ügyeleti tevékenység során a szakorvosjelöltek felügyeletének egységes szabályozásáról szóló tervezetről szerdáig várják a véleményeket.

A tervezet szerint az egészségügyi szolgáltató ügyeleti-készenléti szabályzatban rögzíti az ügyeleti, illetve készenléti szolgálat rendjét; az egyes osztályokra, részlegekre vonatkozó ügyeleti-készenléti szervezési feladatokat; az ügyeleti-készenléti szolgálatot ellátók létszámát, szakmai összetételét, ügyviteli feladatait; az átadás-átvétel módját; az ügyeleti naplóra vonatkozó rendelkezéseket, valamint az ügyeleti ellátásban résztvevő szakorvos jelöltek felügyeletének típusát, módját.

A szakorvosjelölt felügyeletének tervezett típusai

Az egyik típus, a személyes jelenlét mellett végzett felügyelet, amely azt jelenti, hogy a rezidens csak az adott szakterületnek megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos személyes jelenlétével végezhet ügyeleti tevékenységet.

A telefonos elérhetőség melletti felügyelet esetén a felügyeleti tevékenység az adott szakterületnek megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvos folyamatos telefonos rendelkezésre állásával, telefonos konzultáció lehetőségének biztosításával is megoldható.

Mi a teendő?

Előfordulhat, hogy egy hirtelen kialakult tünet kapcsán nem tudjuk eldönteni hová forduljuk. Ebben segíthet eligazodni az alábbi tájékoztató. Mentőt hívjak, ügyeletre menjek vagy a házi orvosomhoz?

A rezidensi felügyelet harmadik típusa pedig az úgynevezett behívásos rendszer keretében megvalósított felügyelet. E szerint az adott szakterületnek megfelelő szakvizsgával rendelkező szakorvosnak folyamatos rendelkezésre állása a telefonos konzultáció biztosításán túlmenően azt jelenti, hogy szükség esetén maximum 4 órán belül személyesen is meg tudjon jelenni.

A tervezet hatásvizsgálati dokumentumában az előterjesztés indokaként az Alapvető Jogok Biztosa által 2011-ben a kórházi ügyelet, valamint ezzel összefüggésben a rezidensek, illetve szakorvosjelöltek foglalkoztatása kérdéskörében lefolytatott vizsgálatot jelölték meg.

Felügyelet nélkül

Szabó Máté ombudsman amiatt indított hivatalból vizsgálatot, hogy a budapesti Szent János kórházban 2010 szilveszterén egy kezdő rezidenst egyedül hagytak az idegsebészet ügyeletén.

Az ombudsmani vizsgálat során átnézték a hatályos joganyagokat, továbbá intézményeket kerestek fel. A vizsgálat lezárultával az ombudsmani hivatal azt kérte az egészségügyi államtitkárságtól, hogy határozza meg a rezidensek szakmai felügyeletének pontos tartalmát.

Idén májusban Varga Dóra, a Magyar Rezidens Szövetség akkori alelnöke egy friss felmérés alapján az MTI-nek elmondta: az altató szakorvosjelöltek tíz százaléka ügyel úgy Magyarországon, hogy nincs elérhető intenzíves szakorvos a kórházban, ezért a rezidensek gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy életveszélyes állapotban lévő beteget egyedül kell ellátniuk. Továbbá azt is elmondta, hogy a kérdőívet kitöltő szakorvosjelöltek 60 százaléka került már úgy kritikus helyzetbe beteggel, hogy nem találta a szakorvost, vagy a segítség nem ért oda időben, így a rezidensnek önállóan kellett cselekednie.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Koronavírus - a veszélyhelyzet...

Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.