Nem teljesültek az 5 éve kitűzött célok

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.05.27.

A korábbiakkal ellentétben nyitott a párbeszédre az új egészségügyi miniszter - mondta Papp Zoltán, a Nemzeti Egészségügyi Tanács elnöke az után a keddi ülés után, amelyen a május elején kinevezett Székely Tamás bemutatkozott az egészségügy szakmai és civil szervezeteiből álló tesület előtt.

Az ülésen szó volt arról, hogy az egészségügyi kormányzatnak többet kellene tennie az 5 éve elfogadott népegészségügyi program megvalósításáért, mivel a legtöbb kitűzött cél nem teljesült. A népegészségügyi célok megvalósítása érdekében a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) a következő, június végi ülésére egy 8-10 pontos javaslatcsomagot dolgoz ki.

A megelőzés fontossága miatt például javasolni fogják, hogy a gyógyszerkutatásra fordított állami támogatás egy részét költsék inkább olyan felvilágosító kampányokra, akciókra, amlyekkel az embereket az egészségesebb életmódra ösztönzik - mondta Gara Imre, a NET alelnöke. Az Európai Unió országaiban is az a tapasztalat, hogy ilyen kampányokkal eredményesen lehet küzdeni az egészségkárosító szokások, például a dohányzás, alkoholizmus ellen.

Sikeresek lehetnek azok az akciók is, amelyek az egészségesebb táplálkozásra próbálják motiválni a lakosságot. Például a közérthetőség érdekében elképzelhető, hogy a jövőben piros, sárga, zöld színek lesznek az egyes élelmiszerek cimkéin, utalva arra: egészséges, illetve kevésbé egészséges terméket vásárol a fogyasztó.

A NET keddi ülésén a tagszervezetek kérték az új tárcavezetőt, hogy vizsgálják felül például a kórházak területi ellátási kötelezettségét, teljesítmény volumenkorlátait és azt is, hogy a progresszív betegellátást valóban azok a súlyponti intézmények, illetve egyetemi klinikák végzik-e, amelyek erre felkészültek. Papp Zoltán szerint ezt az ellátást mindenképpen kiemelten kellene finanszírozni.

A NET elnöke azt is elmondta: Szükség lenne a szigorúbb ellenőrzésre is, mert vannak olyan kórházak, rendelők, amelyek elszámolása nem feltétlenül fedi a valóságot. Ezek a hamisan jelentő egészségügyi szolgáltatók akár olyan súlyos büntetést is kaphassanak, hogy felbontja velük az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a szerződést - tette hozzá.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.