• További forráskivonásokkal kiszámíthatatlanná válhat a gyógyszerellátás

    Szerző: MTI

    A gyógyszerpiac meghatározó szereplői összefogást hirdettek a gyógyszerár-támogatási rendszer fenntarthatósága érdekében csütörtökön Budapesten. A kerekasztal-beszélgetéssel többek között az volt a céljuk, hogy a döntéshozók figyelmét is felhívják: a gyógyszerkassza esetleges további csökkentésével kiszámíthatatlanná válhat a gyógyszerellátás.

    A Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, valamint betegeket képviselő érdekvédő szervezetek közös rendezvényét azért szervezték meg, hogy egymással, illetve az illetékes döntéshozókkal vitassák meg a gyógyszerár-támogatási rendszer fenntarthatóságát biztosító javaslataikat, mérlegelve azt, milyen mértékben befolyásolná a gyógyszerkassza esetleges további csökkentése az egészségügyi ellátás minőségét és biztonságát.

    Hirdetés

    A rendezvény részvevői közül többen üdvözölték a gyógyszerágazat különböző területeit képviselők összefogását. Ugyanakkor hiányolták, hogy a meghívás ellenére egyetlen döntéshozó sem jelent meg a konferencián. Éger István, a MOK elnöke annyit mondott, neki mindössze egy kormánypárti képviselő - aki mellesleg orvos - jelezte, hogy nem tud részt venni a rendezvényen, s azt kérte, hogy anyagaikat, javaslataikat juttassák el neki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kerekasztal-beszélgetés részvevői felhívták a figyelmet, hogy a 2013-ra tervezett - korábban napvilágra került - további forráskivonások a gyógyszerellátás valamennyi szereplőjét hátrányosan érintenék. Hiszen, mint kiemelték: a tervezett 158 milliárd forintos gyógyszerár-támogatási keret lényegesen elmarad az ez évi tényleges kiadásoktól. Ha tovább csökkenne az e célra fordított finanszírozás, a gyógyszerellátás kiszámíthatatlanná válna, illetve veszélybe kerülne a betegek gyógyításához eddig rendelkezésre álló gyógyszerek beszerzése.

    Üdvözölték viszont a kormány azon - az elmúlt napokban a sajtóban - napvilágra került szándékát, amely szerint egy fenntartható, a betegek gyógyszerellátását szem előtt tartó, a 2012. évi költésekkel összhangban lévő, 210-220 milliárd forint mértékű gyógyszerkassza kialakítását tervezi. Remélik, hogy a költségvetés tárgyalásakor a kormányzat valóban figyelembe veszi a gyógyszerpiaci szereplők által felvázolt veszélyeket.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.11.30 09:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Én ugyan fel nem fekszem a műtőasztalra! Beleegyezés az ellátásba

    Általában rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat meggyógyítani, még ha az orvosok sokszor úgy is tesznek, mintha ehhez nem sok közünk volna.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    A vényeken mit jelentenek a jogcím kategóriák?

    Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott gyógyszer milyen betegség kezelésére szolgál. A súlyos, ritka vagy örökletes betegségek kezelésére szánt gyógyszerek támogatása általában magasabb.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Egyre romlik a patikák helyzete

    Évek óta súlytják a patikákat és a gyógyszerpiacot a bevezetett rendelkezések, a közeljövőben pedig újabbak bevezetésére kerül sor, melyek tovább rontják a szektor versenyképességét.

    Régi-új szerepben a háziorvosok

    Szakorvosként is dolgozhatnak a háziorvosok a saját rendelőjükben márciustól. Ha például valakinek szívgyógyszerre van szüksége, és a háziorvosának kardiológus szakvizsgája is van, nem kell majd szakrendelésre mennie, hanem a háziorvosa is felírhatja az orvosságot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.