Bővülnek a retinabetegek kezelési lehetőségei

MTI
megjelent:

Ebben az évben megváltozott a retinabetegek terápiájának finanszírozása, melynek köszönhetően mintegy két és félszer annyi időskori látófolt-, vagyis makula-degenerációban szenvedő beteg jut korszerű kezeléshez, mint egy évvel korábban - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön, a budapesti Semmelweis Egyetem szemészeti klinikáján tartott sajtótájékoztatón.

Az egészségügyi államtitkárság a látás világnapja alkalmából a tavalyi "Lássunk tisztán" című kampánya után, illetve annak folytatásaként idén "Jó újra látni egymást" címmel újabb figyelemfelhívási akciót indít a látásromlással kapcsolatos betegségek és az időskori vakság megelőzése érdekében.

Világszerte 39 millió vak ember él és további 245 millióan gyengén látók, jogi értelemben ők is vakok. Magyarországon évente több mint 6 ezerrel nő a vak emberek száma, miközben szűréssel 70-80 százalékuknak meg lehetne menteni látását - szögezte le az államtitkár.

A vakság rendszeres szűréssel megelőzhető

Előzze meg a szürkehályog kialakulását!

A legtöbb szürkehályog a kor előrehaladtával alakul ki és nem lehet megelőzni. Panasz esetén az azonnali szemvizsgálat a korai felismerés kulcsa. Tanácsaink segítségével lassíthatja a szürkehályog kialakulását. Tanácsok a szürkehályog megelőzéséért>>

Az egészségügyi államtitkárság a szabályozás mellett figyelemfelhívással igyekszik javítani a lakosság életmódján - mondta Szócska Miklós, kiemelve, hogy odafigyeléssel és szűréssel számos betegség, köztük a vakság is megelőzhető. A mostani népegészségügyi kampányuk szám szerint a tizenegyedik, s a tervek szerint még az idén, következő akciójukban a veszélyeire hívják majd fel a figyelmet - ismertette az államtitkár.

Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy intézményükben 2012-t a prevenció évének nyilvánították. Ennek jegyében bevezették például, hogy minden végzős hallgatónak részt kelljen vennie egy féléves prevenciós gyakorlaton, melynek az is része, hogy tíz embert vegyenek rá különféle szűrővizsgálatokra. Bár a látószerv betegségei, működésének kiesése "drámai helyzetet" jelent, az emberek mégsem törődnek eleget szemük egészségével, a megelőzéssel - emelte ki a rektor, megjegyezve, hogy a Semmelweis Egyetem szeretne "élharcosa lenni" a látást érintő betegségek megelőzésének.

A látásromlás okát ki kell vizsgáltatni!

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője elmondta: Magyarországon idén már tizenegyedik alkalommal tartják meg a látás világnapját. Magyarország "zászlóvivője" annak a globális kezdeményezésnek, hogy a megelőzhető vakságot felszámolják. Ennek érdekében fel kell hívni a közvélemény figyelmét arra, hogy ha valaki a látásromlás bármi jelét tapasztalja, forduljon orvoshoz, hogy megelőzhető legyen a nagyobb baj.

Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója, a Magyar Szemésztársaság elnöke elmondta: a cukorbetegség szemészeti, szemfenéki szövődményei, a zöldhályog és a rövidlátóság a megelőzhető vakság leggyakoribb okai. Ezért a látás-rehabilitáció fejlesztése mellett fontos a különböző szűrőprogramok indítása és a figyelemfelhívás - fejtette ki Németh János, hozzátéve: a szemészeti szakma ezért azt is javasolja, a magyarországi cigarettásdobozokra kerüljön rá, hogy a dohányzás vakságot okoz.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.