Nemzetközi elismerés a budapesti Pozitron-Diagnosztika Központnak

Szerző: Napidoktor.hu

A Pozitron-Diagnosztika Központ Magyarországon elsőként és egyedüliként nyerte el az Európai Nukleáris Medicina Társaság (EANM) minősítési akkreditációját.

A nemzetközi akkreditációval a budapesti Pozitron-Diagnosztika Központ olyan európai szakmai közösségbe nyert felvételt, amelyben a leghíresebb, kutatásokkal is foglalkozó PET-központok is tartoznak.

A PET sajátossága, hogy a szervek és a szövetek különböző funkcionális jellemzőjét (például: véráramlás, anyagcsere) jelenítik meg egy adott pillanatban. Mivel a betegség kialakulása először a szervek, szövetek funkcionális jellemzőiben okoz elváltozást, és ezt általában másodlagosan kíséri az anatómiai változás, így a funkcionális képalkotó eljárások jóval hamarabb, még az anatómiai elváltozások kialakulása előtt képesek jelezni a betegséget.

PET-CT


A PET (Pozitron Emissziós Tomográfia) vizsgálat láthatóvá teszi a különböző biológiai anyagokból kibocsájtott pozitronokat. A vizsgálat során beadott, izotóppal jelölt anyag a rosszindulatú sejtekben fölhalmozódik és ezzel a technikával láthatóvá válik. Ha ezt az eljárást komputertomográfiával, CT módszerrel kombinálják, a legkülönbözőbb szövetekben megjeleníthetők az ép és a kóros területek. A CT metszeteknek megfelelő képeket készít, így a daganatot térben ábrázolni lehet. Bővebben a vizsgálatról

A minősítés a vizsgálatok előkészületének és folyamatának ellenőrzését, a PET-CT-készülék mérési pontosságának negyedévente történő független vizsgálatát, és a képminőség megfelelőségének évenkénti dokumentálását jelenti. A vizsgálatok és a kiértékelések a klinikai kutatásokat szervező cégek, a tudományos közélet és a budapesti központhoz forduló betegek számára ugyanolyan, mint bármely más akkreditált európai központban. A CT-vel kombinált PET- berendezés jelenti ma a képalkotó diagnosztika egyik legfejlettebb technikáját, amelynek elsődleges felhasználási területe az onkológiai diagnosztika.

A budapesti intézményben a PET kamerát CT készülékkel együtt alkalmazzák, így a PET-tel nyert funkcionális képet és a CT morfológiai információját azonos anatómiai „szeletekben”, egymásra tudják vetíteni. A PET-CT- technológia forradalmi változásokat hozott az onkológia, kardiológiai és neurológiai diagnosztikában.

A budapesti Pozitron-Diagnosztika Központról

A 2004-ben alakult budapesti Pozitron-Diagnosztika Központban évente több ezer pácienset vizsgálnak. A vizsgálatok mellett foglalkoznak a diagnosztikában alkalmazott izotópok előállításával is, melyet a saját részecskegyorsító (ciklotron) radiokémiai üzemében készítenek. Az anyagok egy részét maguk használják fel a vizsgálatokhoz, és más szolgáltatók számára is állítanak elő az értékes termékből.

A központ munkatársai nagy tapasztalattal rendelkező nukleáris medicina szakorvosok, radiológusok és kardiológus szakorvosok; az orvosi csúcstechnológia hazai elterjesztéséhez továbbképzések, tudományos konferenciák szervezésével és szakmai ismeretterjesztő anyagokkal járulnak hozzá.

(Napidoktor.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Módosult a koronavírus-fertőzések...

Ismét módosult a koronavírus-fertőzések megelőzésének és terápiájának kézikönyve - mondta el az emberi erőforrások minisztere keddi, online...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.