• Nemzetközi elismerés a budapesti Pozitron-Diagnosztika Központnak

    Szerző: Napidoktor.hu

    A Pozitron-Diagnosztika Központ Magyarországon elsőként és egyedüliként nyerte el az Európai Nukleáris Medicina Társaság (EANM) minősítési akkreditációját.

    A nemzetközi akkreditációval a budapesti Pozitron-Diagnosztika Központ olyan európai szakmai közösségbe nyert felvételt, amelyben a leghíresebb, kutatásokkal is foglalkozó PET-központok is tartoznak.

    A PET sajátossága, hogy a szervek és a szövetek különböző funkcionális jellemzőjét (például: véráramlás, anyagcsere) jelenítik meg egy adott pillanatban. Mivel a betegség kialakulása először a szervek, szövetek funkcionális jellemzőiben okoz elváltozást, és ezt általában másodlagosan kíséri az  anatómiai  változás, így a funkcionális képalkotó eljárások jóval hamarabb, még az anatómiai elváltozások kialakulása előtt képesek jelezni a betegséget.

    Hirdetés

    PET-CT


    A PET (Pozitron Emissziós Tomográfia) vizsgálat láthatóvá teszi a különböző biológiai anyagokból kibocsájtott pozitronokat. A vizsgálat során beadott, izotóppal jelölt anyag a rosszindulatú sejtekben fölhalmozódik és ezzel a technikával láthatóvá válik. Ha ezt az eljárást komputertomográfiával, CT módszerrel kombinálják, a legkülönbözőbb szövetekben megjeleníthetők az ép és a kóros területek. A CT metszeteknek megfelelő képeket készít, így a daganatot térben ábrázolni lehet. Bővebben a vizsgálatról>>

    A minősítés a vizsgálatok előkészületének és folyamatának ellenőrzését, a PET-CT-készülék mérési pontosságának negyedévente történő független vizsgálatát, és a  képminőség megfelelőségének évenkénti dokumentálását jelenti. A vizsgálatok és a kiértékelések a klinikai kutatásokat szervező cégek, a tudományos közélet és a budapesti központhoz forduló betegek számára ugyanolyan, mint  bármely más akkreditált európai központban. A CT-vel kombinált PET- berendezés jelenti ma a képalkotó diagnosztika egyik legfejlettebb technikáját, amelynek elsődleges felhasználási területe az onkológiai diagnosztika.

    A budapesti intézményben a PET kamerát CT készülékkel együtt alkalmazzák, így a PET-tel nyert funkcionális képet és a CT morfológiai információját azonos anatómiai „szeletekben”, egymásra tudják vetíteni. A PET-CT- technológia forradalmi változásokat hozott az onkológia, kardiológiai és neurológiai diagnosztikában.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A budapesti Pozitron-Diagnosztika Központról

    A 2004-ben alakult budapesti Pozitron-Diagnosztika Központban évente több ezer pácienset vizsgálnak. A vizsgálatok mellett foglalkoznak a diagnosztikában alkalmazott izotópok előállításával is, melyet a saját részecskegyorsító (ciklotron) radiokémiai üzemében készítenek. Az anyagok egy részét maguk használják fel a vizsgálatokhoz, és  más szolgáltatók számára is állítanak elő az értékes termékből.

    A központ munkatársai  nagy tapasztalattal rendelkező nukleáris medicina szakorvosok, radiológusok és kardiológus szakorvosok; az orvosi csúcstechnológia hazai elterjesztéséhez  továbbképzések, tudományos konferenciák szervezésével és szakmai ismeretterjesztő anyagokkal járulnak hozzá.

    (Napidoktor.hu)

    Legutóbb frissült: 2012.10.09 18:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Diagnosztikai módszerek: PET

    A PET a pozitronemissziós tomográfia rövidítése, ez az egyik legmodernebb vizsgálóeljárás. Lényege, hogy bizonyos anyagokat radioaktív izotóppal jelölnek meg, melyeket részecskegyorsítóban állítanak elő. Ezeket a betegbe juttatják, a létrejövő pozitronsugárzást PET-kamerával detektálják, majd számítógép segítségével történik a képek létrehozása.

    Diagnosztikai módszerek - SPECT

    A SPECT vizsgálat a nukleáris medicina körébe tartozik, mely terület olyan diagnosztikai módszerekkel foglalkozik, ahol a radioaktív izotópokat használják fel a vizsgálatok során. Beavatkozást tekintve a nem invazív vizsgálat közé tartozik, mely kisebb megterhelést jelent a beteg számára.

    Daganatok: A leghatékonyabb szűrési eljárás!

    Egyes betegségeknél a szövetekben előbb következik be az anyagcsere megváltozása, mint maga a szerkezeti elváltozás. A PET (pozitron-emissziós tomográfia) eljárás során ezt az anyagcsere-elváltozást figyelik meg, kiszűrve ezzel a készülődő vagy éppen már fejlődő rendellenességet.

    PET/CT a nőgyógyászati daganatok diagnosztikájában

    Évente közel 5000 nőnél fedeznek fel a nemi szerveket érintő rosszindulatú daganatot hazánkban. Ezek leggyakoribb kiindulási helyei a méhnyálkahártya, a méhnyak és a petefészek.

    Új teszt az Alzheimer-kór kimutatására

    Finn kutatók szerint tomográfos vizsgálati módszerrel kimutathatók az Alzheimer-kórra jellemző abnormális agyi fehérje-lerakódások. Eddig az Alzheimer-betegség egyetlen megbízható diagnosztikai eszköze az agyból vett szövetminta elemzése volt.

    Újdonság a koszorúsér betegségek diagnosztizálásában

    Gyorsabb, fájdalommentes, kevésbé kockázatos, mint a korábbi eljárások, azonban drágább és a TB jelenleg még nem támogatja. Ez a szív-CT (cardio-CT). A szakma szerint tízszer annyi ilyen vizsgálatra lenne szükség, mint jelenleg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások