• OEP: nincs gyógyszerellátási probléma a termékek kivonása miatt

    Szerző: MTI

    A gyógyszerek támogatásból való kivonása nem egyszerre, hanem az év során folyamatosan történtek, így emiatt nincs ellátási probléma - jelentette ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI megkeresésére.

    A Világgazdaság keddi számában írt arról, hogy csak az idén már majdnem másfél száz gyógyszert vontak ki Magyarországon a társadalombiztosítási támogatásból a gyártók, miközben csaknem öt hónapja egyetlen új medicina sem kapott támogatást, pedig több mint két tucat vár jelenleg is erre.

    Az OEP a lapot úgy tájékoztatta, hogy a legtöbb tb-támogatott készítmény az idegrendszerre ható, a fertőzés elleni orvosságok, valamint a tápcsatorna gyógyszerei közül szűnt meg. A támogatásból kivont szerek között vannak a daganatos, az immunhiányos és a szív- és érrendszeri betegek gyógyszerei is.

    Hirdetés

    Az OEP az MTI megkeresésére azt írta: 33 terméket azért vontak ki a támogatásból, mert azok nem tudták tartani az azonos hatóanyagú készítmények közötti árversenyt. Tehát ezen esetekben minden készítményből van azonos hatóanyagot tartalmazó - tették hozzá.

    További 28 terméket azért vontak ki a forgalomból, mert a gyártó átnevezte a készítményeit, és nem szerette volna, ha a régi és az új néven egyaránt forgalomba maradt volna, míg 12 esetben egy termékcsalád néhány, ritkán használt tagját érintette a kivonás, de még az adott termékcsaládból is maradt támogatott készítmény. Másik 21 terméket azért vontak ki, mert azt a gyártó szabadárassá akarta tenni, ebből hat esetben a termék recept nélkül is hozzáférhető. Ezek mellett 26 készítmény sem emelt, sem kiemelt jogcímen nem kapott támogatást - fejtették ki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az OEP arra is kitért, hogy olyan esetről, hogy a kivonás problémát jelentett volna, mindössze két esetben kaptak bejelentést.

    Az OEP kiemelte továbbá, hogy ha a gyártó beadja a törlési kérelmet, az egészségbiztosítónak "nincs mérlegelési joga, és semmilyen esetben nem tagadhatja meg a készítmény törlését a támogatotti listáról".

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.09.25 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magyarországon biztonságos a gyógyszerellátás

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hangsúlyozza, hogy Magyarországon biztosított a gyógyszerellátás, nincs általános gyógyszerhiány. Egyes termékeknél előfordulhat átmeneti hiány, amelynek oka nem magyar, hanem uniós jelenség (gyógyszergyárak összeolvadása), illetve indokolatlan gyógyszerfelvásárlás.

    Folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

    Idén is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja hetvennégy szakmai szervezet összefogásával - közölte a program kommunikációs ügynöksége.

    Átadták Magyarország leggyorsabb PET-CT készülékét

    Közép-magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott PET-CT ellátó hely lett a Semmelweis Egyetem, egy új, világviszonylatban is kiemelkedően gyors képalkotású PET-CT beszerzésének és a kiemelt tb-támogatásnak köszönhetően.

    A nagy transz-háború - győztünk?!

    Még ma is, ha beütöm az interneten a keresőbe a transzzsírsav szót, betegséggel, néhol még halállal is társítva jelenik meg a kidobott cikkekben, mintha ez egész világ háborút hirdetett volna a zsírok ezen képviselője ellen. Tényleg ennyire kell félnünk a transzzsírsavaktól, ha igen, megnyerhető-e a háború ellenük?

    Tegyünk a 6 legveszélyesebb rizikófaktor ellen!

    A WHO nemrégiben megnevezte azokat a rizikófaktorokat, amelyek a négy legelterjedtebb krónikus betegség hátterében állhatnak. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyász, kardiológus, diabetológusa az egyén felelősségére hívta fel a figyelmet.

    Este érdemes bevenni a vérnyomáscsökkentő gyógyszert

    A magas vérnyomás elleni készítmények jobban védik az ereket és a szívet, ha az esti órákban alkalmazzuk őket – jelent meg a Chronobiology International folyóirat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.