• Várólisták mindig is voltak

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az egészségügyben Európában mindenhol van várólista a nem sürgős ellátásoknál. Ezt tényként kell tudomásul venni - közölte az Egészségügyi Minisztérium Pesti Imre csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva.

    A fideszes politikus szerint a kormányzat intézkedései miatt olyan várólisták alakultak ki az egészségügyi ellátásoknál, amelyet sokan pénzzel próbálnak kikerülni, ez pedig teret ad a korrupciónak. Pesti Imre szerint átlagosan egy évet kell várni a műtétekre itthon és a tendencia folyamosan romlik. A politikus nevetségesnek tartja azt a kormányzati érvelést, amely szerint a nyugati országokban is létezik várólista, szerinte ugyanis nem a negatív példákat kell átvennünk az Uniótól. 

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet által nyilvánosságra hozott országos várólista adatok alapján a hosszú várakozási idők néhány esetben jelentősen lecsökkentek, és az átlagos várakozási idők sem változtak a 2007. év végéhez képest, továbbra is hasonlóak az európai átlaghoz - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

    Magyarországon 2008. január 1-től minden kórháznak nyilvános várólistát kell vezetnie. A sorrendet a felkerülés sorrendje határozza meg, ettől csak megfelelő, és kellően dokumentált indokkal lehet eltérni. A várólistán lévő beteg pénzért sem kérheti az ettől való eltérést - fogalmaz a szaktárca közleménye.

    Legutóbb frissült: 2008.05.23 08:58
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Sürgősségi szakorvosi beutaló: mikor kérheti a háziorvos?

    Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly panaszai. Hosszú a várakozás bizonyos szakrendelésekre, több hét, sőt, hónapok múlva kaphat csak időpontot a beteg.

    Szürkehályog-műtétre 12 ezren várnak

    Mintegy 30 ezer beteg van betervezve valamilyen műtétre az elkövetkező hónapokra. A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő. Megnéztük, hogy hol és mennyit kell várakozniuk a betegeknek.

    Az Országos Gerincgyógyászati Központ tovább bővíti kapacitásait

    További beruházásokat, új kórházi tömb felépítését tervezi az Országos Gerincgyógyászati Központ (OGK) főigazgatója, aki a sportegészségügyi kapacitás fejlesztésében is komoly lehetőséget lát.

    Hatszáz milliárddal többet költenek az egészségügyre, mint 2010-ben

    A kormány 2010-hez képest 600 milliárd forinttal többet költ egészségügyre, és csökkent a várólisták hossza - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szerdai százhalombattai kerekasztal-beszélgetése előtti sajtótájékoztatón.

    A térdprotézis- és a csípőprotézis-műtétekre kell a legtöbbet várni

    A friss adatok alapján csípőprotézis-műtétre átlagosan 342 napot kell várni, a térdprotézis esetében 406 nap az átlag. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója hangsúlyozta: csökkent a várható és a tényleges várakozási idő is. Jelenleg közel 28 ezer beteg szerepel a listán, akik valamilyen beavatkozást szeretnének.

    Növekvő diagnosztikai igények, hiányos egészségügyi ismeretek

    A képalkotó technológiák robbanásszerű fejlődése fokozott elvárásokat támaszt a radiológiai ellátás iránt, mind a különböző orvos-szakmák, mind a betegek részéről. A hazai eszközpark közelmúltbeli jelentős megújítása ellenére a közfinanszírozott ellátásban még mindig többhónapos várólistákkal kénytelenek szembesülni a betegek. Az Affidea Diagnoscan felmérései szerint egyre nagyobb kereslet mutatkozik a magánegészségügyi szolgáltatások iránt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.