Emelkedett az alapellátás finanszírozása

Szerző: MTI

Megköszönte az alapellátás finanszírozásának emelését a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az egészségügyi államtitkárnak csütörtökön egy budapesti egészségügyi konferencián, de megjegyezte: szeretnék, ha még szeptemberben megkezdenék a tárgyalásokat a további, akár még erre az évre szóló emelésről is. Szócska Miklós erre reagálva azt mondta: ősszel mindenképpen szeretné folytatni az egyeztetéseket a háziorvosi szakmával.

Selmeczi Kamill, a Fakoosz elnöke az önkormányzati egészségügyi napokon Szócska Miklós államtitkár előadása után szót kérve első és kedvező lépésnek nevezte a kormányzati döntést, amely szerint 14 százalékkal növelik az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását; ez a felnőtt- és gyermek-háziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is.

Ennek alapján egy átlagos háziorvosi praxis finanszírozása 70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől.

Hozzátette ugyanakkor, hogy mielőbb már erre az évre vonatkozóan is további, valamint a jövő évre és 2014-re szólóan jelentős, az alapellátás helyzetét stabilizáló felzárkóztatásról szeretne egyeztetni.

A Fakoosz elnöke az MTI-nek elmondta: az alapellátásba különböző címen többféle forrás is érkezik, de ezek nem szabadon felhasználhatók, bérfejlesztésre nem lehet felhasználni őket. Az indikátorrendszerből - a háziorvosok mutatószámokon alapuló teljesítményfinanszírozásból - származó forrás lehetne ilyen, de annak mértéke olyan csekély, hogy abból érdemi bérfejlesztést nem lehet megvalósítani.

A gondokat nem oldották meg…

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint önmagában kevés, hogy a kormány 14 százalékkal növeli az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, a háziorvosi kassza összegét legalább a duplájára kellene emelni ahhoz, hogy megoldják az alapellátás helyzetét - mondta Éger István, a köztestület elnöke.

Most a háziorvosi praxisok bevételének kétharmadát képező kártyapénz forrásának növelése teremti meg a lehetőséget arra, hogy a praxisban dolgozó orvosok, nővérek bérét emelni lehessen. Ehhez viszont olyan nagyságrendi forrásra lenne szükség, amelyből érdemi béremelést lehet megvalósítani - szögezte le Selmeczi Kamill.

A szövetség elnöke kifejtette: egy magyarországi átlagpraxisban egy orvos és egy nővér van. A most bejelentett - átlagosan 70-80 ezer forintos - pluszforrás fele elmegy a közkiadásokra, így marad 40 ezer forint, amit nettó bérként ki lehet fizetni. Ha mondjuk ötven százalékban osztozkodnak rajta, az azt jelenti, hogy az orvos és a nővér nettó 20 ezer forinttal kap többet.

Sokan továbbra sem elégedettek

Selmeczi Kamill szerint viszont az alapellátásban dolgozók felzárkóztatáshoz 100 ezer forintos nagyságrendű béremelkedésre lenne szükség ahhoz, hogy az eddigi negatív folyamatok - az elöregedő háziorvosi kar, a betöltetlen praxisok növekvő száma - megálljanak és megforduljanak.

A Fakoosz elnöke szerint az ilyen kis mértékű béremelésnek nincs jelentősebb hatása. Folytatásra és érdemi forrásbővítésre van szükség ahhoz, hogy az orvoshiány megoldódjon, a háziorvosi szakmának és a praxisoknak pedig piaci értékük legyen - összegezte Selmeczi Kamill.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a kongresszuson azt mondta: az alapellátást érintően bejelentett emelés önmagában kevés. A MOK szerint az alapellátás csak akkor képes megerősödni és beindulni, ha a költségvetésben forrásokkal deklarálják azt, hogy rövid időn belül 2-2,5-szeresére emelik a háziorvosi kassza összegét.

Szócska Miklós államtitkár leszögezte: ebben az évben - tíz év után - béremeléshez jutottak az egészségügyi szakemberek. A folytatáshoz szükséges fedezet pedig a jövő évre is megvan - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.