• A szívinfarktus ellen a korai diagnosztikával

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Magyarországon évente megközelítőleg 40.000 ember halálát okozzák szív- és érrendszeri megbetegedések. A korai felismeréssel megelőzhetők, illetve eredményesen kezelhetők a később súlyos állapotot, sok esetben halált okozó koszorúér-betegségek.

    Május 19-én adták át a Pozitron-Diagnosztika Központ új, világszínvonalú berendezését, a SOMATOM Definition Dual Source CT-t. A Központ 2005 júliusától végez PET/CT és Cardio-CT vizsgálatokat. Megnyitása óta közel 9000 PET/CT és 1000 Cardio-CT vizsgálatra került sor.

    Műszerezettségben fejlettebb országokban végzett tanulmányok szerint a koszorúérfestéseknek, 30-40 %-a negatív, azaz az emberek 30-40 %-ába csak azért vezetnek a szívükbe katétert, hogy kiderüljön, nincs koszorúérbetegsége. Ezekben az esetekben a non-invazív Cardio-CT vizsgálattal a katéterezés elkerülhető!

    Hirdetés
    Siemens Somatom Definition Dual Source CT
    Siemens Somatom Definition Dual Source CT

    További jelentőségét az adja, hogy teljesen fájdalommentesen egy ambuláns, - mindössze néhány perces - vizsgálattal a szív valósághű, 4 dimenziós ábrázolása válik lehetővé. A vizsgálat a páciens számára semmilyen kellemetlenséget nem jelent és közel 100 százalékos biztonsággal képes kizárni a koszorúér szűkületeket olyan korai fázisban, amikor nem jelentkeznek még panaszok.

    A most üzembe helyezett 2 fejes, 64 szeletes "Siemens Somatom Definition Dual Source CT" a világviszonylatban elérhető legmodernebb berendezés erre a célra, amely két sugárforrás és detektor panel segítségével minden eddiginél jobb időbeli és térbeli felbontást tesz lehetővé.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

     

    Módosítva: 2008.05.21 16:18, Megjelenés: 2008.05.21 16:18
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bepisil, rohan a WC-re

    Bepisil, rohan a WC-re

    Dr. Sándor György

    Hogyan előzhetők meg a húgyhólyag és az alsó húgyutak funkcionális zavarai?

    Nátha kisbabáknál

    Nátha kisbabáknál

    Szponzorált tartalom

    A nátha a legkisebbek esetében különösen gyakori betegség. Mit tehetünk? (x)

    Veszélyes szer kering az interneten

    Az MMS (Miracle Mineral Solution vagy Master Mineral Supplement) az interneten keresztül árusított készítmény, amelyet súlyos megbetegedésekre (HIV, autizmus, rák stb.) javasolnak mind felnőttek, mind gyermekek számára. A terméket ajánlás szerint 28 százalékos nátrium-klorit és citromsav összeöntésével kell aktiválni, melynek során klór-dioxid keletkezik.

    Életmentő innováció - a szívritmus hetében

    A felnőtteket érintő leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció sokáig csak figyelmeztető jeleket produkál - viszont e korai jelzéseket is képes időben érzékelni, értékelni egy innovatív eszköz (Wiwe), amely ma már 160 szakambulancia eszköztárát bővíti. A 30 grammos hordozható EKG-készülék ezáltal fontos szerepet játszhat a felismerés, a megelőzés, az olykor életet fenyegető következmények elkerülése terén.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.