• A szívinfarktus ellen a korai diagnosztikával

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Magyarországon évente megközelítőleg 40.000 ember halálát okozzák szív- és érrendszeri megbetegedések. A korai felismeréssel megelőzhetők, illetve eredményesen kezelhetők a később súlyos állapotot, sok esetben halált okozó koszorúér-betegségek.

    Május 19-én adták át a Pozitron-Diagnosztika Központ új, világszínvonalú berendezését, a SOMATOM Definition Dual Source CT-t. A Központ 2005 júliusától végez PET/CT és Cardio-CT vizsgálatokat. Megnyitása óta közel 9000 PET/CT és 1000 Cardio-CT vizsgálatra került sor.

    Műszerezettségben fejlettebb országokban végzett tanulmányok szerint a koszorúérfestéseknek, 30-40 %-a negatív, azaz az emberek 30-40 %-ába csak azért vezetnek a szívükbe katétert, hogy kiderüljön, nincs koszorúérbetegsége. Ezekben az esetekben a non-invazív Cardio-CT vizsgálattal a katéterezés elkerülhető!

    Hirdetés
    Siemens Somatom Definition Dual Source CT
    Siemens Somatom Definition Dual Source CT

    További jelentőségét az adja, hogy teljesen fájdalommentesen egy ambuláns, - mindössze néhány perces - vizsgálattal a szív valósághű, 4 dimenziós ábrázolása válik lehetővé. A vizsgálat a páciens számára semmilyen kellemetlenséget nem jelent és közel 100 százalékos biztonsággal képes kizárni a koszorúér szűkületeket olyan korai fázisban, amikor nem jelentkeznek még panaszok.

    A most üzembe helyezett 2 fejes, 64 szeletes "Siemens Somatom Definition Dual Source CT" a világviszonylatban elérhető legmodernebb berendezés erre a célra, amely két sugárforrás és detektor panel segítségével minden eddiginél jobb időbeli és térbeli felbontást tesz lehetővé.

    (WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

     

    Módosítva: 2008.05.21 16:18, Megjelenés: 2008.05.21 16:18
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Vitiligo

    Vitiligo

    Dr. Csuth Ágnes

    Bármely életkorban, minden rasszban kialakulhat ez a bőrbetegség.

    Bőrápolás kisokos

    Bőrápolás kisokos

    Budai Allergiaközpont

    A száraz, érzékeny bőr ápolása még nagyobb odafigyelést igényel.

    A nemzet háziorvosa pályázat számokban

    Szeptember 14-ig - a pályázat első szakaszában - 314 ajánlás érkezett, ebből 281 felelt meg a pályázati kiírásnak. A zsűri ezekből választotta ki a nemes versengés 10 legjobb hazai és 10 határon túli háziorvosát. Rájuk lehetett szavazni a második szakaszban szeptember 22. és október 5. között. Október 5-én éjfélkor lezárták a szavazást. 121 446 szavazatot összesítettek a tavalyi 46 407 vokshoz képest.

    Az Év 5 csillagos orvosa és rendelője díj - a páciensek idén is döntöttek

    A privát egészségügyi szektorban nem csak a páciensek száma növekszik ütemesen, a kínálati oldal is egyre szélesedik. De hogyan tudja a páciens eldönteni, az egyre nagyobb választékban kit válasszon?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.