A szívinfarktus ellen a korai diagnosztikával

Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Magyarországon évente megközelítőleg 40.000 ember halálát okozzák szív- és érrendszeri megbetegedések. A korai felismeréssel megelőzhetők, illetve eredményesen kezelhetők a később súlyos állapotot, sok esetben halált okozó koszorúér-betegségek.

Május 19-én adták át a Pozitron-Diagnosztika Központ új, világszínvonalú berendezését, a SOMATOM Definition Dual Source CT-t. A Központ 2005 júliusától végez PET/CT és Cardio-CT vizsgálatokat. Megnyitása óta közel 9000 PET/CT és 1000 Cardio-CT vizsgálatra került sor.

Műszerezettségben fejlettebb országokban végzett tanulmányok szerint a koszorúérfestéseknek, 30-40 %-a negatív, azaz az emberek 30-40 %-ába csak azért vezetnek a szívükbe katétert, hogy kiderüljön, nincs koszorúérbetegsége. Ezekben az esetekben a non-invazív Cardio-CT vizsgálattal a katéterezés elkerülhető!

Siemens Somatom Definition Dual Source CT
Siemens Somatom Definition Dual Source CT

További jelentőségét az adja, hogy teljesen fájdalommentesen egy ambuláns, - mindössze néhány perces - vizsgálattal a szív valósághű, 4 dimenziós ábrázolása válik lehetővé. A vizsgálat a páciens számára semmilyen kellemetlenséget nem jelent és közel 100 százalékos biztonsággal képes kizárni a koszorúér szűkületeket olyan korai fázisban, amikor nem jelentkeznek még panaszok.

A most üzembe helyezett 2 fejes, 64 szeletes "Siemens Somatom Definition Dual Source CT" a világviszonylatban elérhető legmodernebb berendezés erre a célra, amely két sugárforrás és detektor panel segítségével minden eddiginél jobb időbeli és térbeli felbontást tesz lehetővé.

(WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Döntöttek a...

A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő...

Magyar rákkutató cég lett Európa...

Az Oncompass Medicine lett a győztese a Digitaleurope csütörtökön lezárult versenyének, így - számos európai céget legyőzve - a magyar rákkutató...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.