Kevesebb izotóppal a daganatok ellen

WEBBeteg
megjelent:

Új, világszínvonalú PET/CT berendezést adtak át május 19-én a Pozitron-Diagnosztika Központban. A diagnosztikai eljárás - két különböző módszer együttes alkalmazásával - jelentős változást hozott a daganatos betegségek korai felismerésében.

A CT ma már közismert és elterjedt vizsgálat, melynek segítségével felismerhetők a szervek kóros anatómiai és szerkezetbeli elváltozásai.

A PET (pozitron emissziós tomográfia) segítségével megjeleníthetővé válik a vizsgált szövetek anyagcseréje is. A daganatos betegségekben az anyagcsere megváltozása megelőzi a szerkezetbeli elváltozások kialakulását, ennek köszönhető, hogy a rosszindulatú elváltozások jóval hamarabb felismerhetők és lokalizálhatók az egész testben, mint hagyományos (ultrahang, CT, vagy MR) vizsgálatokkal.

A Siemens legújabb fejlesztésű PET/CT készülékét a gyártók számos új tulajdonsággal ruházták fel, mely a páciensek és az orvosok számára is még megbízhatóbbá és nélkülözhetetlenebbé teszi ezt a rákdiagnosztikai módszert.

A berendezés a korábbiaktól eltérően fél óra helyett akár 15 perc alatt képes a teljes test felvételek elkészítésére, így a pácienseknek jóval rövidebb ideig tart a vizsgálat. A kamera térbeli felbontóképességét két milliméterre sikerült javítani. Ez körülbelül 60%-al jobb, mint a ma használatban lévő többi PET/CT készüléké.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábbiaknál jóval kisebb elváltozásokról is megállapítható a PET/CT felvételeken hogy milyen valószínűséggel jó vagy rosszindulatú. Végül, de nem utolsó sorban a vizsgálat során a pácienst ért sugárdózis is kisebb lehet. A most átadott készülékből mindössze néhány darab működik az egész világon.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.