• Engedélyezte a hibridembriót a brit alsóház

    Szerző: Független Hírügynökség

    A brit parlament alsóháza hétfőn este engedélyezte az ember-állat hibridembriók létrehozását. A honatyák nagy többséggel leszavazták ugyanis azt a törvénymódosítási indítványt, amely tiltotta volna az ilyen klónozást.

    A törvény szerint Nagy-Britanniában kutatási céllal szabad lesz emberi sejtmagot ültetni állati petesejtbe, és az ilyen félig emberi, félig állati embriót két hetes koráig életben tartani.

    Az embriókból őssejteket lehet kinyerni, amelyek a szervezetben különféle specializálódott szövetek sejtjeivé alakulhatnak át. Az ember-állat hibridembriókkal sokkal több őssejtet lehetne előállítani, és ezeket gyógyítási célú kutatásra lehetne használni.

    Hirdetés

    A hibridembriók létrehozását engedő törvényt hevesen támadta a katolikus egyház, amely nagy befolyással bír Skóciában. A skót katolikus egyház vezetője, Keith O''Brien bíboros húsvéti szentbeszédében "Frankenstein-kísérletek" támogatásával vádolta a londoni kormányt. Kijelentette, hogy nehéz volna olyan törvényt elképzelni, amely jobban támadná az emberi élet méltóságát és szentségét, mint ez.

    A hibridembriók támogatói szerint Nagy-Britannia az ilyen klónozás engedélyezésével az őssejtkutatás élvonalába kerülhet.

    A hibridembrió létrehozását tiltó módosítást 336:176 arányban vetették el. A honatyák szabadon, lelkiismeretük szerint szavazhattak, így mind a szociáldemokrata kormánypártban, mind a konzervatív ellenzékben akadtak, akik szembe helyezkedtek pártjukkal.

    A hibridembriók létrehozásának engedélyezése egy nagyobb törvénycsomag része, amelyről később szavaznak még. A törvény más elemei például engedélyeznék a "megváltó testvér" létrehozását.

    Ez azt jelenti, hogy egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermek számára szabad lesz klónozással létrehozni ikertestvért, akinek génanyagát felhasználják a beteg testvér gyógyítására. A humán embriológiai és megtermékenyítési törvényt még a felsőháznak is jóvá kell hagynia.

    Módosítva: 2008.05.20 09:31, Megjelenés: 2008.05.20 09:31
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    A nemzet háziorvosa pályázat számokban

    Szeptember 14-ig - a pályázat első szakaszában - 314 ajánlás érkezett, ebből 281 felelt meg a pályázati kiírásnak. A zsűri ezekből választotta ki a nemes versengés 10 legjobb hazai és 10 határon túli háziorvosát. Rájuk lehetett szavazni a második szakaszban szeptember 22. és október 5. között. Október 5-én éjfélkor lezárták a szavazást. 121 446 szavazatot összesítettek a tavalyi 46 407 vokshoz képest.

    Az Év 5 csillagos orvosa és rendelője díj - a páciensek idén is döntöttek

    A privát egészségügyi szektorban nem csak a páciensek száma növekszik ütemesen, a kínálati oldal is egyre szélesedik. De hogyan tudja a páciens eldönteni, az egyre nagyobb választékban kit válasszon?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.