• Nem emelkednek a lakossági gyógyszerkiadások

    Szerző: MTI

    A Magyarországon bevezetendő spanyol modell az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban egy olyan megoldás, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével, és fenntartja az ellátás színvonalát - szögezte le az egészségügyi államtitkárság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Mint kifejtették: az egészségügyi államtitkárság az úgynevezett generikus gyógyszerek területén az elmúlt időszakban számos árcsökkentést elérő szabályozást vezetett be, de ezeknek a spanyol modellben érintett gyógyszerekre nem volt hatása, ezért volt szükség az új szabályozásra.

    Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény több gyógyszer-támogatáspolitikai szabályváltozást is tartalmazott. Ennek egyik eleme a nemrég Spanyolországban bevezetett szabályozáshoz hasonló úgynevezett spanyol modell.

    Hirdetés

    Spanyol modell

    Ennek alapján azon gyógyszerek esetében, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, illetve még azonos hatóanyagú és beviteli formájú versenytársuk nincsen, azaz árverseny nem alakulhatott ki, a forgalmuk alapján az állam által fizetett társadalombiztosítási támogatás 10 százalékát vissza kell téríteniük az egészségügy és a gyógyszerkassza finanszírozására.

    Spanyol modell


    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítményeknek legalább negyedét, de akár a felét is érintheti az előkészítés alatt álló spanyol modell - mondta Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója április 26-án Budapesten, egy háttérbeszélgetésen. Spanyol modell: csökkenő gyógyszerár-támogatás.>>

    Az egészségügyi államtitkárság "a folyamatos és biztonságos, térben és időben egységes gyógyszerellátás biztosításában elkötelezett" - hangsúlyozták a közleményben.

    A spanyol modell bevezetéséről először az április végén megjelent Széll Kálmán Terv 2.0-ban írt a kormány. A gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálatának, majd átalakításának kapcsán a tervezet utalt a spanyolországi új gyógyszer-támogatási modell néhány elemére: a régebb óta támogatott készítmények meghatározott körében kötelező árcsökkentésére, a lakossági térítési díjak meghatározott körben történő emelésére, valamint a térítési díjminimum bevezetésére.

    Hétfőn a magyar Országgyűlés által elfogadott újabb egészségügyi salátatörvényben a spanyol modellnek egy eleme szerepelt, amelynek értelmében: egyes, régóta támogatott gyógyszerek gyártóit augusztustól pluszfizetési kötelezettség terheli.

    Havonta változó termékszám

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden azt közölte: 2012 augusztusától 532 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek bekerülnek a szabály hatálya alá, illetve ki is kerülhetnek onnan gyógyszerek.

    Az OEP számításai szerint az idén nagyjából 850 millió forint, majd 2013-ban és 2014-ben 5,8-7,4 milliárd forint folyhat be a gyógyszergyártók befizetéseiből.

    Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) szerdai közleményében azt írta: az elfogadott spanyol modell a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő extra adó további 50 százalékos emelkedését jelenti.

    (MTI)
     

    Legutóbb frissült: 2012.06.21 16:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A vényeken mit jelentenek a jogcím kategóriák?

    Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott gyógyszer milyen betegség kezelésére szolgál. A súlyos, ritka vagy örökletes betegségek kezelésére szánt gyógyszerek támogatása általában magasabb.

    Mire való az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

    A legtöbben nem vagyunk tisztában külföldre utazásunk során azzal, hogy mely esetekben milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe térítésmentesen, magyar társadalombiztosítással rendelkezve. Talán sokak számára meglepő, de az Európai Unió tagállamaiba utazva az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanazokra az ellátásokra vagyunk jogosultak, mint a helyi állampolgárok.

    Új szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017. április 1-től érhetők el.

    Új terápiát fogadott be az OEP (NEAK) az idiopathiás tüdőfibrózis kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmény társadalombiztosítási támogatással 2017. január 1-jétől érhető el.

    Új, szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017 januárjától érhetők el.

    Bürokráciacsökkentés: egy lépés előre

    Az év elején bejelentett bürokráciacsökkentő programban az egészségügy is vastagon érintett. A program része az OEP megszüntetése, amely ellen szakmai szervezetek is tiltakoztak. Az intézményi átszervezésekről a döntés megszületett, ám a mai napig nem látszanak annak részletei, hogy a változások pontosan hány közalkalmazottat érintenek. A Miniszterelnökség a közelmúltban közölte: a létszámleépítés nem érinti az egészségügyi dolgozókat. Hírösszefoglaló.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások