Nem emelkednek a lakossági gyógyszerkiadások

Szerző: MTI

A Magyarországon bevezetendő spanyol modell az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban egy olyan megoldás, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével, és fenntartja az ellátás színvonalát - szögezte le az egészségügyi államtitkárság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kifejtették: az egészségügyi államtitkárság az úgynevezett generikus gyógyszerek területén az elmúlt időszakban számos árcsökkentést elérő szabályozást vezetett be, de ezeknek a spanyol modellben érintett gyógyszerekre nem volt hatása, ezért volt szükség az új szabályozásra.

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény több gyógyszer-támogatáspolitikai szabályváltozást is tartalmazott. Ennek egyik eleme a nemrég Spanyolországban bevezetett szabályozáshoz hasonló úgynevezett spanyol modell.

Spanyol modell

Ennek alapján azon gyógyszerek esetében, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, illetve még azonos hatóanyagú és beviteli formájú versenytársuk nincsen, azaz árverseny nem alakulhatott ki, a forgalmuk alapján az állam által fizetett társadalombiztosítási támogatás 10 százalékát vissza kell téríteniük az egészségügy és a gyógyszerkassza finanszírozására.

Spanyol modell

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítményeknek legalább negyedét, de akár a felét is érintheti az előkészítés alatt álló spanyol modell - mondta Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója április 26-án Budapesten, egy háttérbeszélgetésen. Spanyol modell: csökkenő gyógyszerár-támogatás.>>

Az egészségügyi államtitkárság "a folyamatos és biztonságos, térben és időben egységes gyógyszerellátás biztosításában elkötelezett" - hangsúlyozták a közleményben.

A spanyol modell bevezetéséről először az április végén megjelent Széll Kálmán Terv 2.0-ban írt a kormány. A gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálatának, majd átalakításának kapcsán a tervezet utalt a spanyolországi új gyógyszer-támogatási modell néhány elemére: a régebb óta támogatott készítmények meghatározott körében kötelező árcsökkentésére, a lakossági térítési díjak meghatározott körben történő emelésére, valamint a térítési díjminimum bevezetésére.

Hétfőn a magyar Országgyűlés által elfogadott újabb egészségügyi salátatörvényben a spanyol modellnek egy eleme szerepelt, amelynek értelmében: egyes, régóta támogatott gyógyszerek gyártóit augusztustól pluszfizetési kötelezettség terheli.

Havonta változó termékszám

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden azt közölte: 2012 augusztusától 532 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek bekerülnek a szabály hatálya alá, illetve ki is kerülhetnek onnan gyógyszerek.

Az OEP számításai szerint az idén nagyjából 850 millió forint, majd 2013-ban és 2014-ben 5,8-7,4 milliárd forint folyhat be a gyógyszergyártók befizetéseiből.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) szerdai közleményében azt írta: az elfogadott spanyol modell a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő extra adó további 50 százalékos emelkedését jelenti.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.