Tovább nőhetnek a nélkülözhetetlen gyógyszerek adói

Szerző: MTI

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) szerint a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő extra adó további, 50 százalékos emelkedését jelenti a parlament által hétfőn elfogadott úgynevezett spanyol modell.

Az IGYE szerdán az MTI-vel azt közölte: "a gyógyszergyártók további sarcolásának" igazi vesztesei a magyar betegek lehetnek; ellátási és gyógyulási esélyeik jelentősen alacsonyabbak lesznek a régió többi országához képest, nemcsak a svéd vagy a német, hanem a szlovák vagy a román állampolgároknak is nagyobb esélyük lesz a gyógyulásra.

Csökkenő gyógyszerár-támogatás

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítményeknek legalább negyedét, de akár a felét is érintheti a spanyol modell. Csökkenő gyógyszerár-támogatás

Kifejtették: a gyógyszeripart sújtó, példátlan mértékű extra adó, az emelt összegű orvoslátogatói díjak megfizetése és az újratárgyalt támogatásvolumen-szerződések mellett az új rendelkezés további befizetési kötelezettséget ír elő a gyártók részére a 2006 előtt befogadott készítmények egy jelentős része után. Az egyesület úgy véli, hogy az extrém mértékű elvonás következményeként az új, korszerűbb készítmények befogadása is kétségessé válik.

"Az IGYE meglátása szerint az intézkedés bevezetésével a betegek egészségén megspórolt összeg nincs arányban azzal a veszéllyel, melyet egyes életmentő gyógyszerek támogatotti körből való eltűnése, valamint a gyógyszerellátás biztonságosságának hiánya jelenthet" - fogalmaztak a közleményben.

A spanyol modell bevezetését először a Széll Kálmán Terv 2.0-ban helyezte kilátásba a kormány. Június elején Leitner György, az IGYE elnöke azt mondta: a "félreértelmezett" spanyol modell bevezetésével olyan innovatív, életmentő gyógyszerek kerülhetnek ki a társadalombiztosító által támogatott készítmények köréből, amelyek nem helyettesíthetőek: például a daganatos betegségek, cukorbetegség vagy asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek. Hozzátette: az intézkedés nyomán egy-egy termék akár teljesen el is tűnhet a piacról, az orvosok így csak drágább vagy kevésbé korszerű szereket tudnak majd felírni betegeiknek.

Hétfőtől módosul a gyógyszerek támogatási rendszere

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg az újabb egészségügyi salátatörvényt, amelyben a gyógyszerek támogatási rendszerét is módosítják: egyes, régóta támogatott gyógyszerek gyártóit augusztustól pluszfizetési kötelezettség terheli. Eszerint azon készítmények után, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, 1.000 forintnál drágábbak és nincs generikus megfelelőjük, vagyis nem helyettesíthetők, a gyártókat plusz 10 százalékos befizetési kötelezettség terheli. Ez azt jelenti, hogy az érintett készítmények gyártóinak a már meglévő 20 százalékos fizetési kötelezettségükkel együtt a jövőben összesen 30 százalékot kell fizetniük.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI megkeresésére azt közölte: 2012 augusztusától 532 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek bekerülnek a szabály hatálya alá, illetve ki is kerülhetnek onnan gyógyszerek.

Az ilyen, régóta támogatott gyógyszerek gyártóinak az év utolsó két hónapjában kell fizetniük az OEP-nek, az egészségbiztosító számításai szerint nagyjából 850 millió forintot. 2013-ban és 2014-ben pedig 5,8-7,4 milliárd forint befizetéssel számol az OEP - tették hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.