• M.I.C.U. - az élet-mentő autó

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Több tízmilliós felszerelés, az ország legképzettebb szakemberei, évente több ezer eset és nulla forint állami támogatás.

    Ez a M.I.C.U., vagyis az ország egyetlen olyan mentőautója, amely tulajdonképpen mozgó intenzív osztályként funkcionál. Az ország egész területén teljesít szolgálatot, s akár kisebb műtétek is elvégezhetők benne.

    „Menjen érted a M.I.C.U.!”

    Akár egy rosszkívánság is lehetne, ugyanis ez az autó tényleg olyankor vonul, amikor nagy a baj. Szögletes formájával, tojáshéj színével és robosztus méretével azonnal kitűnik bármelyik mentőfelvonuláson, bemutatón. Ám ennek az autónak közel sem a vizuális örömszerzés a legfontosabb funkciója: a M.I.C.U.-t, vagyis a Mobile Intensive Care Unitot életmentésre tervezték, mobil intenzív-ellátó egységként két éve teljesít szolgálatot.

    Hirdetés

    A mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz, s szinte kizárólag kritikus állapotú sérültekhez küldik. A speciális mentőautóból mindössze kettő működőképes van az országban: egy az Országos Mentőszolgálat, egy pedig az Inter-Európa Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonában.

    Speciális felszereltség, széleskörű alkalmazás

    A súlyos, kritikus állapotú betegeket gyakorta kell az őket életben tartó intenzív-terápiás kórházi osztályokról más gyógyintézetben elérhető vizsgálatra szállítani. Erre a rendkívül összetett és a beteg állapota szempontjából korántsem kockázatmentes küldetés teljesítésére fejlesztette ki a sürgősségi-orvostani medicina a M.I.C.U. szakmai kódnevű rohammentő-gépkocsit – kezdte Molnár György, a Inter-Európa Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzátette: ehhez az igen speciális ellátáshoz nem mindennapi felszereltség kell.

    Életmentők


    Mindig, mindenhol ott vannak, ha kell, a legnagyobb bajban végzik dolgukat, segítségük nélkül évente egymillió ember élete pecsételődhetne meg véglegesen – ők a mentők, akiknek életmentő munkájáról naponta hallunk, olvasunk a tévében és az újságokban, de azt kevesen tudják, hogy mi történik az idő alatt, míg vészhelyzetben segítségért telefonálunk, majd szirénázva megérkezik a mentőautó. Mentés, irányítás>>

    A M.I.C.U., technikai paraméterei valamint a különleges egészségügyi felszerelés miatt alkalmas arra, hogy bármilyen mentési helyzetben, speciális szállítási feltételeknél, akár gyermeknél vagy felnőttnél is bevethető legyen. A beteget az autó méretei miatt körbe tudjuk járni, s akár kisebb beavatkozások is elvégezhetőek. Van traumás esetekhez használható szettünk, vannak felszereléseink szülés levezetéséhez, s az egészen apró gyermekeket is el tudjuk látni, ugyanis olyan műszerek is vannak a kocsin – folytatta a vezető.

    De a M.I.C.U.-n ezen kívül található olyan speciális monitor is, ami invazív és non-invazív vérnyomást is mér, gyógyszeradagoló infuziós pumpából hatot is találni az autón, nem utolsó sorban pedig olyan gyógyszerek is vannak rajta, amit más mentőautón egyáltalán nem. A speciális feladatokhoz speciális gyógyszerek kellenek, ezek olyan szerek, amit az intenzív osztályokon használnak – magyarázta Molnár György.

    Folyamatos készenlét magasan képzett személyzettel

    A speciális felszereléshez hozzáértő személyzet is szükséges. – Az autón csak aneszteziológus, intenzív terápiás, vagy oxiológus szakorvos teljesíthet szolgálatot. Az ápolóink vagy intenzíves szakápolók, vagy mentőtisztek, s még a sofőrök is ápolói végzettségűek – mondta az ügyvezető, hozzátéve, az autó 3,5  éves működése óta nem fordult elő olyan munkanap amikor a mentőautó ne állt volna rendelkezésre, pedig az Inter-Európa Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. indulása óta karitatív formában működteti a M.I.C.U. rohamkocsit.

    Állami támogatás nélkül

    A M.I.C.U. számokban (2008.10.01.- 2011.12.31.)


    • Az autó futásteljesítménye: 70.100 km.
    • Összes riasztás: 3261
    • MICU feladat:  1378
    • Eset/Roham feladat:  968
    • Egyéb őrzött szállítás: 803
    • Visszavett feladat/vaklárma: 113

    Az Országos Mentőszolgálat Központi irányítócsoportja naponta 3-5 kritikus állapotú beteg és sérült ember sürgősségi szakellátását, őrzött szállítását bízza az autó személyzetére. Az, ezzel állami feladatot átvállaló mentőegység havi, megközelítőleg 4 millió forintot kitevő működési költségét azonban nem a Magyar Állam, hanem adományozók biztosítják. Elsősorban az International Ambulance Service Kft., ami cégcsoportként az autó működési költségeit más tevékenységeiből befolyt nyereségéből különíti el.

    Nagy segítség volt számunkra, hogy 3 hete a VIP-Phone segítségével be tudtunk szállni egy jelenleg elérhető legmodernebb lélegeztetőgép lízingelésébe. A cég ugyanis vállalta, hogy minden eladott terméke után egy forinttal minket támogat – folytatta Molnár György.

    (WEBBeteg – Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2012.06.11 16:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Húsz új mentőautó állt szolgálatba

    Húsz új mentőautó áll szolgálatba az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) többségük a közép-magyarországi régió betegeit látja majd el.

    Koraszülöttek ellátására kialakított mentőautókat adtak át Budapesten

    Két csúcstechnológiával felszerelt, koraszülöttek ellátására kialakított mentőautót adtak át a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítványnak kedden Budapesten. A speciális járműveket adományokból és a személyi jövedelemadó 1 százalékából származó felajánlásokból vásárolta az alapítvány.

    Új mentő a koraszülötteknek

    Inkubátor, lélegeztetőgép, betegmonitor és fűthető betegellátó hely is van az új, 27 millió forint értékű, koraszülötteket ellátó mentőautóban.

    Korszerűsít a mentőszolgálat

    Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 11 milliárd forintot költ hálózatának bővítésére, épületei korszerűsítésére, valamint járművei további cseréjére - mondta a szervezet főigazgatója az MTI-nek.

    Megfelelnek a szabványoknak az új mentőautók

    Az új, úgynevezett B típusú mentőgépkocsik minden szempontból megfelelnek a magyarországi és nemzetközi szabványoknak - szögezte le Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerdán az MTI-nek.

    Műholdakkal növelt életesélyek

    Baranya megyében a mentőkocsik 65-70 százaléka 15 percen belül a helyszínen van, bár a fehér foltok nem csökkentek, az ellátás ugrásszerű javulása várható. A GPS rendszerrel könnyedén nyomonkövethető, hogy melyik mentőautó éppen hol tartózkodik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások