• Spanyol modell: csökkenő gyógyszerár-támogatás

    Szerző: MTI

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítményeknek legalább negyedét, de akár a felét is érintheti az előkészítés alatt álló spanyol modell - mondta Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója csütörtökön Budapesten, egy háttérbeszélgetésen.

    A főigazgató közlése szerint a gyógyszer-támogatási rendszer újbóli felülvizsgálata kapcsán már dolgoznak a Széll Kálmán Terv 2.0-ban példaként felhozott spanyol modellről szóló előterjesztésen.

    Bidló Judit, az OEP ártámogatási főosztályának vezetője kifejtette: a spanyol modell lényege, hogy csökkentenék azon, régóta forgalomban lévő készítmények árának támogatását, amelyeknek nincs (helyettesítő) generikus változatuk. Egyelőre több javaslat van arról, hány évnél húzzák meg a határt, illetve a támogatást milyen mértékben csökkentsék. Ezektől függően a spanyol modell bevezetésével érintett készítmények száma 400 és 1600 között lehet.

    Hirdetés

    Sélleiné Márki Mária azt emelte ki, hogy a modell bevezetése valamennyi érintett készítmény esetében árcsökkentést jelent, ezekre az OEP kevesebb támogatást fizet majd, de egyúttal a lakosság által fizetendő térítési díjuk is csökkenni fog.

    Az OEP főigazgatója azt is elmondta: ez évre a költségvetési előirányzatban eredetileg tervezetthez képest jelenleg legalább 15 milliárd forintos túlköltéssel számolnak a gyógyszerkasszában. Emellett a bevételi oldalon is várható többletbefizetés, de ennek mértékét még nem lehet megbecsülni. Ráadásul a költségvetési irányzathoz képest már így is 10 milliárd forintot vontak el a gyógyszerkasszából - tette hozzá.

    Ritka betegségek, hemofília, száz zázalékban támogatott gyógyszerek

    Élet hemofíliás betegként


    Ritka kór, gyógyíthatatlan, fájdalmas és veszélyes - röviden így lehet jellemezni a hemofíliát, amelyet a köztudatban a fiúk betegségeként tartanak számon. Nem is ok nélkül, hiszen minden ötezredik fiúgyermek ebben szenved. Élet hemofíliás betegként>>

    Sélleiné Márki Mária kifejtette azt is, mit jelent az, hogy a kormány megerősítette a társadalmi kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítás intézményét. Az OEP kiadásai között három finanszírozási ágat emelt ki. Ezek között a ritka betegségekben szenvedők készítményeit egyedi méltányosság alapján finanszírozzák. Ennek keretében csak a múlt évben összesen 44 beteg kezelésére 3,7 milliárd forintot költöttek, vagyis egy beteg kezelése átlagosan 84 millió forintba került.

    A másik kiemelt tételt jelentő kör a hemofíliások, vagyis vérzékenységben szenvedők készítményeinek támogatása. Erre 2011-ben 10 milliárd forintot költöttek, amely összesen 653 beteg kezelését tette lehetővé. A gyógyszertámogatások harmadik kiemelt területe a száz százalékban támogatott gyógyszerek köre, amelyre 140 milliárdot fordítottak. Az ilyen, úgynevezett dobozdíjas készítmények között vannak biológiai gyógyszerek, valamint számos daganatos betegség, illetve cukorbetegség kezelésére szolgáló készítmény is. Ebben a körben olyan gyógyszer is van, amelyből egyetlen doboz 3,3 millió forintba kerül.

    Sélleiné Márki Mária megjegyezte, az idén több olyan készítményt is átsoroltak a tételes finanszírozású készítmények közé, amelyeket a betegek továbbra is ingyen, de a kórházban kapják meg. Ennek kapcsán a főigazgató azt mondta: úgy vélik "a tételes finanszírozás egy jó irány", mivel pontos elszámolást, költséghatékony működést tesz lehetővé. A tervek szerint már második félévben a nagy értékű eszközöket is átsorolnák ebbe a körbe - tette hozzá.

    Mint kiemelte: az általa ismertetett nagy számok mögött betegek vannak, ezt kell mérlegelni, amikor a 2013-as tervekről beszélnek. Ugyanakkor látják, hogy a rendszerben vannak pazarlások, ezért elkötelezettek amellett, hogy a kiáramló sok milliárd forint valóban odakerüljön, ahol az gyógyít - fogalmazott Sélleiné Márki Mária.

    (MTI)

    Módosítva: 2012.06.01 14:06, Megjelenés: 2012.06.01 14:06
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Koronavírus - Az EU tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját

    Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és ismét szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba. Csütörtökön Kanada, Georgia és Tunézia került le a listáról.

    Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz

    Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    A gyógyszerallergia

    Leggyakrabban antibiotikumok és egyes gyulladáscsökkentők okoznak allergiás reakciókat, ugyanakkor a nem kívánt hatásokat csak kis mértékben okozza az allergia.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket, ha nyaralni megyünk?

    A nyaralásra való készülődés során a stressz és az izgatottság miatt sokan csak hanyagul a kézitáskába vagy a kesztyűtartóba dobják a gyógyszereket. De ez nem helyes!

    Hogyan befolyásolja a gyógyszerek hatását a táplálkozás?

    Egyes élelmiszerek a jóllakottság érzésén kívül más hatással is lehetnek szervezetünkre: gátolhatják, vagy akár fel is erősíthetik bizonyos gyógyszerek hatását. Ezekről a nem kívánt következményekről azonban sem az élelmiszerek csomagolásán, sem a gyógyszerek útmutatóiban nem emlékeznek meg...

    Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

    Mind a gyógyszert, mind az étrend-kiegészítőt az egészségünk érdekében alkalmazzuk. A legnagyobb különbség a kettő között, hogy míg az előbbinek igen, az utóbbinak nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.