Gyógyszergyártási kísérleti üzem a Debreceni Egyetemen

Szerző: MTI

Az ipari gyógyszergyártási technológiák magas szintű elsajátítása érdekében kísérleti üzemet adtak át csütörtökön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Gyógyszerésztudományi Karának gyógyszertechnológiai tanszékén.

Paragh György centrumelnök az átadás kapcsán elmondta: az elmúlt években jelentős infrastrukturális fejlesztés történt a karon. Hozzátette, hogy a Teva gyógyszergyárban kihelyezett tanszéket hoztak létre, az egyetemi elméleti négyszög épületeinek felújítása során újabb képzési helyeket kapott a kar, a centrum 30 millió forintos forrásából kialakított kísérleti üzeme pedig a jövőben az egyre növekvő számú magyar és külföldi gyógyszerészhallgatók gyakorlóhelye lesz.

Bővülő lehetőségek

Vecsernyés Miklós dékán, tanszékvezető szerint a kísérleti üzem olyan infrastruktúrával rendelkezik, amely étrendkiegészítők és kozmetikumok fejlesztésére és gyártására is alkalmas lehet, tágítva ezzel a kar kutatási potenciálját.

Hozzátette: az üzemben a szilárd, a félszilárd és a folyékony gyógyszerformák üzemi szintű előállítására is van lehetőséget. A gyógyszerészhallgatók ezáltal közvetlenül is elsajátíthatják a gyógyszergyártás technológiai lépéseinek alapjait - tette hozzá a dékán.

Vecsernyés Miklós elmondta azt is, hogy a kísérleti üzem 60 millió forintos műszer- és eszközparkját négy hazai gyógyszergyár - a Chinoin-Sanofi, az Egis, a Richter és a Teva - szakképzési hozzájárulás keretében biztosította.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Országos tisztifőorvos: változik a...

Az elmúlt heti adatokat tekintve az látható, hogy változik a járványgörbe, az azt megelőző hetihez képest kevesebb pozitív esetet regisztráltak -...

Alvás napközben - karantén...

A karantén miatt otthon töltött időben sokak számára teljesen megváltozott a korábban megszokott napi életritmusuk, amely során különös figyelmet...

A gyógyszerreklámozás törvényi...

A gyógyszergyártás iparszerűvé válását és a kereskedelem gyakorlatát tekintve, megfelelő szakismerettel nem rendelkező személyek vásárolják a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.