Elindult a fellelegezhetunk.hu

Szerző: MTI
Megjelent: 2012.04.26

A dohányzásról leszokásban segítséget nyújtó honlapot indított az egészségügyi államtitkárság - közölte Szócska Miklós államtitkár szerdán, a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón.

A fellelegezhetunk.hu oldalon összegyűjtöttek minden leszokást segítő információt, tájékoztatót arról, hová lehet segítségért fordulni. A cél az, hogy "kevesebben dohányozzanak, kevesebb ember betegedjen meg, kevesebb ember haljon meg, hogy fellélegezhessünk" - mondta az államtitkár.

A kampány folytatódik

Szócska Miklós elmondta, hogy az utóbbi időben a tüdőgondozókban egyre többen kérnek segítséget; ezt annak tulajdonította, hogy az államtitkárságnak a nemdohányzók védelmében indított kampánysorozata megtette a hatását. A megkezdett munkát folytatják - tette hozzá. Ennek részeként Szócska Miklós múlt pénteken hagyta jóvá az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetnek a dohányzásról való leszokás támogatásának segítéséről készült programja megvalósíthatósági tanulmányát.

A kampány következő állomásán budapesti szórakozóhelyeken hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy "több pénzük marad és egészségesebbek lesznek, ha nem gyújtanak rá" - mondta Szócska Miklós.

Hazánkban minden harmadik felnőtt dohányzik

Hazánk felnőtt lakosságának 30 százaléka cigarettázik, ami uniós viszonylatban igen magas aránynak számít. A dohányzók csaknem negyven százaléka a Szinapszis Kft. és a WEBBeteg kutatása szerint ugyanakkor támogatná a dohányzásellenes törvények szigorítását.

Elektromos cigaretta: egységes EU szabályzás várható

Az államtitkár az elmúlt időszakban elterjedt elektromos cigarettára vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: előző nap az uniós egészségügyi miniszterek informális ülésén John Dalli egészségügyi biztos egyértelműen közölte, hogy a nikotintartalmú készítményekkel, így az elektromos cigarettákkal kapcsolatban egységes EU-szabályozást kell kialakítani.

A sajtótájékoztatón Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás fókuszpontjának vezetője arról beszélt, hogy már vizsgálják a dohányzási szabályok szigorításának hatását. Az elvégzett felmérés eredménye szerint a vendéglátó-ipari egységekben 90 százalékkal csökkent a beltéri dohányfüst- szennyezettség.

Az egészségtudatosság népszerűsítéséhez a MÁV is csatlakozik

Leszokás - kik segíthetnek?

Magyarországon különösen szükség lenne az 5-6 ezer háziorvos bevonására, mivel hazánkban például kétszer annyian halnak meg a dohányzással kapcsolatos betegségekben, mint Európában - mondta a tájékoztatón Urbán Róbert, az ELTE pszichológiai tanszékének munkatársa. Ehhez képest az állam nem támogatja sem a megelőzést, sem a leszokást segítő tevékenységet, sem az ilyen készítményeket - tette hozzá. Leszokás: a háziorvosok segíthetnek leginkább.

Szarka László, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: a törvény életbelépését követően januárban még százas nagyságrendű figyelmeztetésre volt szükség, azóta viszont csökken a számuk.

Hozzátette: az egészségtudatosság népszerűsítéséhez a vasúttársaság is csatlakozik: az ország 50 legforgalmasabb vasútállomásán plakátokat helyeznek ki, a három nagy fővárosi pályaudvaron pedig a hangosbemondóban Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya hívja fel a figyelmet a dohányzási szabályok betartására, népszerűsítve egyúttal az államtitkárságnak a leszokást segítő honlapját is - mondta Szarka László.

Szigorított dohányzási szabályok

Az egészségügyi államtitkárság tavaly december közepén indította el hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát a nemdohányzók védelmében, többi között azért, hogy felhívják a figyelmet a szigorított dohányzási szabályokra.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, de bírságot a 3 hónapos türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Mostantól viszont a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézményeknél 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.