Már nem hiánycikk a citosztatikum

Szerző: MTI

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) soron kívül intézkedett annak érdekében, hogy ne legyen probléma a daganatos betegek kórházi gyógyszerellátásában - közölte a biztosító az MTI megkeresésére.

A Népszabadság hétfői számában írt arról, hogy az OEP központi gyógyszerbeszerzése miatt március végén több kórházban is félbe kellett szakítani daganatos nők kezelését. A megkötött szerződésben ugyanis negyedéves kereteket állapítanak meg, és ha a tervezettnél több nő kezelésére van szükség, és emiatt elfogy a citosztatikum, mint ahogy márciusban meg is történt, a gyártó nem szállít, mert attól fél, hogy a többletet nem fizeti ki neki a biztosító.

Némely kórház időben észlelte a problémát, némi levelezéssel, személyes kapcsolatok megmozgatásával szerzett készítményt a betegeinek. Amelyik kórház nem tudott gyorsan több gyógyszert szerezni, az hazaküldte a mellrákos nőket - írta a lap.

Központosított közbeszerzés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által jegyzett kormányrendelet-tervezet szerint az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szervezetek gyógyszer- és eszközbeszerzésére a közbeszerzési eljárásokat - az Országos Gyógyszerterápiás Tanáccsal együttműködve - a jövőben központi közbeszerzőként a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) készítené elő és folytatná le. Kormányrendelet-tervezet - Központosított közbeszerzés

Az OEP kifejtette: előbb egy tavaly év végi miniszteri rendelet nyomán 18 hatóanyaggal bővült a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körét. Ezután az OEP két lépésben február elsejével az úgynevezett biológiai terápiás készítményekkel, majd március elsejével kilenc további hatóanyaggal növelte az e körbe tartozó hatóanyagok listáját. Ennek megfelelően márciustól már 24 különböző hatóanyagot biztosít természetben az OEP az elszámolásra jogosult kórházak, illetve az érintett betegek számára - tették hozzá.

Jelentősen megemelkedett a kezelendő betegek száma

Mint írták, az eljárás során a tételes elszámolású gyógyszerek beszerzett mennyiségéről a megelőző időszak felhasználási adatainak, trendjének, továbbá a betegforgalmi adatok, a finanszírozott gyógyító eljárások alternatíváinak figyelembevételével döntenek.

Az egyes kórházaknak biztosított gyógyszermennyiséget szintén a korábbi időszak betegellátási adatai alapján határozta meg az OEP, de "az orvosszakmailag indokolt esetleges többletigények kielégítése érdekében" tartalékkeret elkülönítéséről is intézkedtek.

A kórházak számára így meghatározott, negyedévekre bontott keretek alakulását az egészségbiztosító folyamatosan ellenőrzi, részben az egészségügyi intézményektől, részben a gyógyszert szállító nagykereskedőktől kapott információk alapján - tették hozzá.

Az OEP a konkrét eset kapcsán megjegyezte, hogy a beérkezett adatok egy korábban befogadott, emlődaganat és egy, alig egy hónapja e speciális finanszírozási körbe bekerült, vastagbéldaganat kezelésére szolgáló készítmény esetében "jelentős, az intézményi keretszámokat meghaladó betegszám-emelkedést mutattak".

Az OEP szerint bár az esetszám emelkedése a korábbi időszak adatai alapján kevéssé indokolható, az egészségbiztosító soron kívül intézkedett annak érdekében, hogy korábban meghatározott kvótákon felül is biztosított legyen a gyógyszerellátás a kórházak és így a betegek számára.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.