• Transzplantált betegek tiltakoztak

    Szerző: MTI

    Gyógyszereik támogatásának esetleges változásai ellen tiltakoztak szervátültetettek kedden Budapesten.

    Több mint félszázan gyűltek össze a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egyik épülete előtt, hogy Réthelyi Miklós miniszternek átadják petíciójukat, amelyben azt követelik: vonják vissza azokat a jogszabályokat, amelyek a szervkilökődés kivédésére használt originális és generikus transzplantációs készítményeket is terápiás fix csoportba sorolja. Ez azt jelenti, hogy a tavaly bevezetett, negyedévenkénti vaklicit során dőlhet el, hogy a transzplantált betegeket mely, aktuálisan legolcsóbb készítményre kell átállítani.

    Hirdetés

    Transzplantáltak esetében kockázatos a gyógyszercsere

    Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta: a szervkilökődés esélye minden gyógyszerváltásnál mintegy 25 százalék. A gyógyszer cseréje olyan hatásmechanizmusokat válthat ki a szervátültetettek szervezetében, amely betegséget, rosszabb esetben halált is okozhat.

    Tari Tamás, a Magyar Májátültetettek Szövetségének elnöke elmondta: a szervátültetettek számára nem biztos, hogy jó a legolcsóbb gyógyszer. Becsléseik szerint a szervkilökődést gátló készítmények terápiás fix csoportba sorolásával a gyógyszerkasszában nem lehet számottevő megtakarítást elérni. Az esetleges szervkilökődés veszélye viszont emberéleteket jelenthet - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Miután kedd délelőtt a Szalay utcában gyülekezők csak a helyszínen szembesültek azzal, hogy Réthelyi Miklós hivatala a Nefmi egy másik épületében van, a rendőrség engedélyével, az eseményt biztosító rendőrök kíséretében, piros szív alakú lufikkal átvonultak a Nefmi Akadémia utcában található épülete elé.

    Megalapozatlan az aggodalom

    A petíciót Horváth Ildikó, a Nefmi egészségügyi államtitkárságának egészségpolitikai főosztályvezetője vette át. Mint elmondta: az államtitkárság már utánanézett az ügynek, és kiderült, a vaklicit nem érintette a szervkilökődés megelőzésére szolgáló készítményeket, és nem is fogja. Ha mégis további kétségek merülnek fel, az államtitkárság szívesen tovább egyeztet az érintettekkel, akár az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) is bevonva.

    Székely György ennek kapcsán azt mondta, aggodalmuk azon alapszik, hogy az OEP főigazgatójától kapott levélben az állt: jelenleg nem érinti gyógyszereiket a vaklicites eljárás. Erre tekintettel azt kérik: jogszabály rögzítse, hogy készítményeiket a jövőben sem érinti a vaklicit.

     

    Feltételekhez kötött gyógyszerár támogatás várható?


    A gyógyszerpiac jövő évi megszorításait tartalmazó javaslatcsomag - számos jogszabály módosításával - rendkívül szigorú támogatási rendszert léptethet életbe, hogy a Széll Kálmán Terv szerint a ciklus végéig 120 milliárddal, a büdzsé harmadával szűkítse a gyógyszerek támogatását. Csak életmódváltás vállalása esetén jár teljes gyógyszerár-támogatás.>>

    (MTI) 

    Legutóbb frissült: 2012.04.04 16:06
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    A vényeken mit jelentenek a jogcím kategóriák?

    Azt, hogy melyik gyógyszerre milyen típusú támogatás számolható el, az egészségbiztosító határozza meg többek között az alapján, hogy az adott gyógyszer milyen betegség kezelésére szolgál. A súlyos, ritka vagy örökletes betegségek kezelésére szánt gyógyszerek támogatása általában magasabb.

    A skizofrénia kezelése

    A skizofrénia a tudomány jelen állása szerint élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Ám szerencsére ma már jók a kezelési lehetőségek, így sokáig szinte teljes értékű életminőség biztosítható, jó orvos-beteg-család együttműködés és persze valamennyi szerencse esetén.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Az UV sugárzás rontja a lupus tüneteit

    A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70 százalékuknál a tünetek súlyosbodását okozzák.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.