Nem aktiválják a felmondóleveleket a rezidensek

Szerző: MTI

Nem aktiválják azokat a felmondóleveleket, amelyeket mintegy 2500 egészségügyi dolgozó helyezett ügyvédi letétbe a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) kezdeményezésére az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeinek javításáért.

Papp Magor, az MRSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az előző nap bejelentett béremelés az elmúlt évtized legjelentősebb kormányzati intézkedése az egészségügyben. Ezt, továbbá a jelenlegi gazdasági helyzetet figyelembe véve, megelőlegezett bizalmat tanúsítva, hogy a béremelés a 2013-ban folytatódik, az MRSZ elnöksége a Magyar Orvosok Szövetségével egyetértve úgy döntött: a letétbe helyezett felmondásokat nem élesítik.

Kedden Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és Giró-Szász András kormányszóvivő közös sajtótájékoztatón jelentette be a kormány döntését, miszerint az egészségügyi ágazatban dolgozók közül csaknem 86 ezer ember alapbérét emelik meg az idén.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: azon orvosoknak, akik - ügyeleti díjazás nélkül - jelenleg bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet keresnek, bruttó 65.823 forinttal emelik a bérét. Ez a béremelésben érintett orvosok mintegy nyolcvan százalékát jelenti. A 350 ezer forintos határ felett 10 ezer forintos sávonként ötezer forinttal csökkenő mértékű lesz a béremelés.

Elfogadják az államtitkár segítségét

Az államtitkár megjegyezte: bízik benne, hogy a szakma pozitívan fogadja javaslatukat. A rezidenseknek az iratmegsemmisítőjét is felajánlotta, hogy együtt darálhassák be a rezidensszövetség által kezdeményezett akcióban összegyűjtött felmondóleveleket.

Orvoshiány Magyarországon

Hova tűnnek a magyar orvosok? Mostanában a kérdés egyre gyakrabban hangzik el, és egyre szélesebb kört foglalkoztat. Nem véletlenül, hiszen az egészségügy olyan központi téma, olyan közügy, amely mindenkit érint élete valamely szakaszában. Hová távoznak a magyar orvosok?>>

Papp Magor ennek kapcsán szerdán azt mondta: a felmondólevelek gyűjtésekor azt vállalták, hogy ha nem lesz szükség az aktiválásukra, az adatvédelmi előírásoknak megfelelően a nyilatkozatokat meg kell semmisíteni. Ha ebben Szócska Miklós segíteni kíván, elfogadják - tette hozzá Papp Magor.

Mint Papp Magor kifejtette: még 2009-ben "hazát az orvosnak, orvost hazának" jelmondattal léptek fel, hogy érdekeiket érvényesítsék, majd 2011-ben a teljes kilátástalanság határán döntöttek úgy, hogy megharcolnak a magyarországi munkavégzés feltételeiért. Az "Élhető magyar egészségügyet" mozgalom felmondóleveles akciójához több mint 2500 orvos csatlakozott, ezzel, mint fogalmazott, példátlan összefogás született.

Ezen vészjelzésükre tavaly december végén döntött úgy a kormány, hogy az ágazatban dolgozók körülményeinek javítására 30 milliárd forintos keretet különítenek el. Akciójuknak is köszönhetően sikerült kiharcolniuk, hogy január elsejéig visszamenőleges hatállyal mintegy 66 ezer forinttal emeljék az orvosok egy széles rétegének bérét. Ezzel az ágazati bérrendezés irányába megtették az első komoly lépést - fűzte hozzá.

"A pohár még csak félig van"

Papp Magor azt mondta: Magyarországon ilyen mértékű bérrendezést érdekképviselet még nem harcolt ki. Az egészségügyi élhetővé tétele elkezdődött, de a pohár még csak félig van. Egyrészt fontosnak tartják, hogy a közeljövőben az alapellátás helyzetének javításához is megtalálják a szükséges többletforrásokat.

Másrészt kiemelten fontos, hogy az idei béremelés 2013-ban és 2014-ben is folytatódjon, ennek eredményeképpen az orvosok bére érje el a hazai nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát, és mindemellett a szakdolgozók munkáját is becsüljék meg. Megjegyezte, fontos, hogy a bérek rendezésével egy időben a kormány felvállalja az egészségügy morális megújítását és a hálapénzrendszer felszámolását is.

A rezidensszövetség elnöke külön eredménynek nevezte a rezidensek számára előző évben indított ösztöndíjprogramot, amelynek révén a fiatalok szakképzésük alatt jelentős anyagi segítséget kapnak, továbbá hogy tavaly év végén az önként vállalt túlmunka jogi szabályozását is rendezték.

Mindezeken felül pedig, mint mondta, ígéretet kaptak egy egységes, átlátható bérszámfejtési protokoll bevezetésére, valamint arra, hogy 2012-ben a rezidensek olyan önkormányzati jogosítványt kapnak, amelynek alapján a szakképzés minőségbiztosítása is rendeződhet.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.