• Mentőhelikopterek: késik az életmentő leszállási engedély

    Szerző: MTI

    Nem kapnak leszállási engedélyt a kórházi sürgősségi centrumokra a mentőhelikopterek; számos, akut ellátást végző intézmény várja a jogszabályi változások tisztázását - adta hírül kedden a Sonline.hu.

    A Somogyi Hírlap internetes oldala arról ír, hogy az ország tucatnyi épülő vagy már megépült kórházi sürgősségi beruházásánál akadályozza a mentőhelikopter-leszálló engedélyeztetését egy jogszabályváltozás.

    A csaknem kétéves előírás szerint nem nyilvános fel- és leszállóhely nem létesíthető Magyarországon, mentési célra V. osztályú repülőteret kell létesíteni - olvasható a portál cikkében, amely hivatkozik a Kisalföld című újságban napokban megjelent hírre, miszerint Győrben csak saját felelősségükre szállhatnak le a pilóták a kórház heliportján, és ezt meg is tette egyikük egy frontális autós ütközés sérültjével.

    Hirdetés

    A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának épületére legutóbb az októberi ünnepélyes átadás előtt szállt le helikopter. A menedzsment azóta rendszeresen egyeztet a megoldásról a nemzeti erőforrás és a nemzeti fejlesztési tárcával - közölte Moizs Mariann stratégiai igazgató.

    Költséges hiánypótlás

    Elmondta, hogy az engedélyeztetés nehézsége abból ered, hogy nincs átmenet a régi és új rendelet között. Az eredeti létesítési, építési engedélyek kiadásakor érvényben lévő jogszabályok szerint nem lehet használatbavételi engedélyt szerezni.

    A félmilliárdos, EU-támogatott beruházásban épült, jelenleg projektzárás alatt álló kaposvári sürgősségi beruházás helikopterleszállójának használatbavételi engedélyeztetése szeptember óta húzódik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A leszállót 2009 októberében a kaposvári építési hatósággal engedélyeztették, "nem nyilvános fel- és leszállóhelyként". Ehhez a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága adott ki szakhatósági hozzájárulást. 2010 májusában változott a jogszabály, és átírta az eljárások rendjét: a kórházi heliport V. osztályú repülőtérként engedélyeztethető.

    Megváltozott az illetékes hatóság is: a kórház a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalához nyújtott be új használatbavételi engedély kérelmet november elején. A hivatal ezt létesítési és használatbavételi eljárásként értelmezi, így előírta a hiánypótlást, amely tetemes feladatot és jelentős, kétmillió forint feletti költséget jelent - írta a Sonline.hu.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.03.21 23:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Új betegazonosító rendszer

    A betegbiztonság növelése érdekében korszerű higiéniás eszközöket is beszereztek a keszthelyi és a hévízi kórházban.

    Baktérium okozta a tömeges megbetegedéseket

    Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán.

    Teljessé vált a magyar mentőhelikopter-állomány korszerűsítése

    Október 29-től az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mind a hét mentőhelikopter-állomásán olyan gépek szolgálnak, amelyek megfelelnek az európai uniós követelményeknek - mondta a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője igazgatója hétfőn a Szentesre és Debrecenbe kerülő légi járművek budaörsi ünnepélyes átvétele alkalmából.

    Hogyan működik a mentőhelikopterben a defibrillátor?

    A hirtelen szívhalál gyakran a szívkamra remegésével, fibrillációjával kezdődik, ezután következik be a szívmegállás. Ezért élet-halál kérdése, hogy a fibrillációt áramütéssel megszüntető műszer, a defibrillátor mentőautóban vagy helikopterben is megbízhatóan működjön.

    Meghalt a mentőhelikopter pilótája

    Vasárnap éjjel meghalt a múlt hét csütörtöki helikopterbaleset pilótája, az OMSZ Légimentő Kht. főpilótája - olvasható a cég honlapján. Hatala János életéért napokig küzdöttek a baleseti intézet orvosai.

    Lezuhant egy mentőhelikopter Pest megyében

    Kényszerleszállást próbált végrehajtani és eközben zuhant le egy mentőhelikopter csütörtök kora délután Pest megyében, Kiskunlacháza és Apaj között - tudta meg a Független Hírügynökség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.