CYP teszt: új technológia a gyógyszerlebontó képesség meghatározására

MTI
megjelent:

A gyógyszerlebontó képesség meghatározására szolgáló új diagnosztikai rendszerről számoltak be csütörtökön Balatonfüreden.

Az úgynevezett CYP teszt kifejlesztésére kétszázmillió forint támogatást kapott az Új Széchenyi Terv keretében a balatonfüredi Toxi-Coop Zrt. - mondta Hirka Gábor, a cég igazgatója sajtótájékoztatón.

A teszt kifejlesztésére összesen háromszázmillió forintot költöttek - tette hozzá, kiemelve, hogy a módszer hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló - mondta.

Szólt arról, hogy a diagnosztikai eljárásnak az Országos Egészségügyi Pénztár általi finanszírozása folyamatban van, de addig is elérhető; több kórházban hónapokon belül kérhető az eljárás.

A citokróm P450 (CYP) enzimek a máj méregtelenítő enzimrendszeréhez tartoznak.
A CYP teszt olyan új technológia, mely képes meghatározni az egyének gyógyszerlebontó képességét - ismertette Monostori Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományos Központjának munkatársa.

Egyénre szabott terápia alkalmazására ad lehetőséget

A szervezetbe bekerülő legtöbb idegen anyag (például gyógyszerek) lebontásáért a citokróm P450 enzimek felelősek. A CYP enzimeket kódoló génekben sok genetikai hiba ismert, melyek megváltoztathatják az enzimműködést - mondta az előadó.

A CYP teszt módszer magába foglalja egyrészt ezen CYP génhibák meghatározását, másrészt képes meghatározni a CYP enzimek aktuális szintjét, azaz az egyén gyógyszerlebontó képességét - tette hozzá Monostori Katalin.

Ennek azért van nagy jelentősége - magyarázta -, mert így pontos, egyénre szabott gyógyszeres terápia állítható fel. A CYP teszt segítségével állapították meg például, hogy egy másfél hónapos, epilepsziával kezelt csecsemőnek alternatív hatóanyagra van szüksége, mivel az addig alkalmazott gyógyszer - a gyerek egyik hibás CYP génje miatt - súlyos vérszegénységet okozott.

Elmondta, hogy az új diagnosztikai módszerrel találtak hatékony gyógyszeres terápiát egy 33 éves skizofrén nőnél, egy nyolcéves, szívátültetésen átesett kisfiúnál, s egy magas vérnyomással küzdő 35 éves kismamánál is. Monostori Katalin kiemelte: a többlépcsős diagnosztikai vizsgálathoz csupán egy vérvételre van szükség.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.