Csak az EKI-nek adhatók át a leselejtezett röntgenfilmek

MTI
megjelent:

A leselejtezett röntgenfelvétel egészségügyi közvagyon, az azok újrahasznosításából származó hasznot az egészségügyben kívánják felhasználni - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-vel.

A Világgazdaság a keddi számában írt arról, hogy a röntgenfelvételekben található ezüst visszanyerésével milliárdos haszonra is szert tehet az a cég, amelyiknek az egészségügyi kormányzat monopóliumot biztosítana az állami kórházakban és rendelőkben leselejtezett filmek felvásárlására.

A lap közlése szerint - a céget meg nem nevezve - a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) arról értesítette az intézményvezetőket, hogy kizárólag ennek a vállalkozásnak adhatják át a felvételeket. A nyereség 50 százalékát forgatnák vissza röntgentechnológia-fejlesztésre.

Az államtitkárság a közleményében erre úgy reagált: a közvagyon védelme iránt elkötelezettek. A tíz évnél régebben készült röntgenfelvételek újrahasznosításával pedig "nem az előnytelen haszonszerzés támogatása, hanem az egészségügyben keletkező és megőrzött nemzeti vagyon megőrzése és annak visszaforgatása a cél" - fogalmaztak.

30-ról 10 évre csökkent a megőrzési kötelezettség

Mint írták: a nyolcvanas években több mint tízmillió röntgenfelvétel készült Magyarországon. Az egészségügyi technológia fejlesztésével ez a szám némileg csökkent, de még napjainkban is több milliónyi hagyományos röntgenfelvétel készül. A százmilliós nagyságrendű röntgenfelvétel tíz évnél hosszabb ideig tartó megőrzése szakmai szempontból nem indokolt, ráadásul azok tárolása is aránytalanul magas költségeket jelent a szolgáltatók számára - tették hozzá.

Röntgen vizsgálat

A röntgensugár egy speciális vákuum csőben keletkezik, innen lép ki és halad át a testen. A szervekben a röntgensugárnak egy része elnyelődik, másik része pedig áthalad a testen vagy irányt változtatva szóródik. A vizsgált terület mögé egy speciális röntgenfilmet tesznek, amin a testen áthaladó röntgensugár kémiai reakció révén nyomot hagy. Ezt nevezzük röntgen árnyéknak. A legtöbb röntgen vizsgálat speciális előkészületet nem igényel, mindössze a vizsgált testrészt kell szabaddá tenni. Minden röntgenfelvételnél lehetőleg mozdulatlannak kell maradni, mert az elmozdulás rontja a képminőséget. Leggyakrabban alkalmazott vizsgálat típusok.>>

Ezért született meg az a jogszabály, amely előírja, hogy 2012. január elseje után a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételt csak a keletkezésétől számított tíz évig kell megőrizni.

Kitértek továbbá arra: az államtitkárság tudomására jutott, hogy különböző vállalkozások több egészségügyi szolgáltatót is megkerestek azzal, akár ingyen elszállítás fejében is átveszik leselejtezett röntgenfilmjeiket.

Az államtitkárság számára kiemelten fontos az egészségügyi közvagyon védelme, ezért a GYEMSZI-n keresztül arra utasította a fenntartásában lévő intézményeket, hogy a selejtezésre ítélt röntgenfelvételeket kizárólag az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek (EKI) adják át. A további hasznosításról egyelőre nem született döntés - tették hozzá.

Az ágazati vezetés a filmek újrahasznosításából származó hasznot az egészségügybe, részben a kórházak elavult röntgentechnológiájának fejlesztésére, részben más célokra kívánja visszaforgatni - közölte az államtitkárság.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.