• Csak az EKI-nek adhatók át a leselejtezett röntgenfilmek

    Szerző: MTI

    A leselejtezett röntgenfelvétel egészségügyi közvagyon, az azok újrahasznosításából származó hasznot az egészségügyben kívánják felhasználni - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden az MTI-vel.

    A Világgazdaság a keddi számában írt arról, hogy a röntgenfelvételekben található ezüst visszanyerésével milliárdos haszonra is szert tehet az a cég, amelyiknek az egészségügyi kormányzat monopóliumot biztosítana az állami kórházakban és rendelőkben leselejtezett filmek felvásárlására.

    A lap közlése szerint - a céget meg nem nevezve - a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) arról értesítette az intézményvezetőket, hogy kizárólag ennek a vállalkozásnak adhatják át a felvételeket. A nyereség 50 százalékát forgatnák vissza röntgentechnológia-fejlesztésre.

    Hirdetés

    Az államtitkárság a közleményében erre úgy reagált: a közvagyon védelme iránt elkötelezettek. A tíz évnél régebben készült röntgenfelvételek újrahasznosításával pedig "nem az előnytelen haszonszerzés támogatása, hanem az egészségügyben keletkező és megőrzött nemzeti vagyon megőrzése és annak visszaforgatása a cél" - fogalmaztak.

    30-ról 10 évre csökkent a megőrzési kötelezettség

    Mint írták: a nyolcvanas években több mint tízmillió röntgenfelvétel készült Magyarországon. Az egészségügyi technológia fejlesztésével ez a szám némileg csökkent, de még napjainkban is több milliónyi hagyományos röntgenfelvétel készül. A százmilliós nagyságrendű röntgenfelvétel tíz évnél hosszabb ideig tartó megőrzése szakmai szempontból nem indokolt, ráadásul azok tárolása is aránytalanul magas költségeket jelent a szolgáltatók számára - tették hozzá.

    Röntgen vizsgálat


    A röntgensugár egy speciális vákuum csőben keletkezik, innen lép ki és halad át a testen. A szervekben a röntgensugárnak egy része elnyelődik, másik része pedig áthalad a testen vagy irányt változtatva szóródik. A vizsgált terület mögé egy speciális röntgenfilmet tesznek, amin a testen áthaladó röntgensugár kémiai reakció révén nyomot hagy. Ezt nevezzük röntgen árnyéknak. A legtöbb röntgen vizsgálat speciális előkészületet nem igényel, mindössze a vizsgált testrészt kell szabaddá tenni. Minden röntgenfelvételnél lehetőleg mozdulatlannak kell maradni, mert az elmozdulás rontja a képminőséget. Leggyakrabban alkalmazott vizsgálat típusok.>>

    Ezért született meg az a jogszabály, amely előírja, hogy 2012. január elseje után a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételt csak a keletkezésétől számított tíz évig kell megőrizni.

    Kitértek továbbá arra: az államtitkárság tudomására jutott, hogy különböző vállalkozások több egészségügyi szolgáltatót is megkerestek azzal, akár ingyen elszállítás fejében is átveszik leselejtezett röntgenfilmjeiket.

    Az államtitkárság számára kiemelten fontos az egészségügyi közvagyon védelme, ezért a GYEMSZI-n keresztül arra utasította a fenntartásában lévő intézményeket, hogy a selejtezésre ítélt röntgenfelvételeket kizárólag az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek (EKI) adják át. A további hasznosításról egyelőre nem született döntés - tették hozzá.

    Az ágazati vezetés a filmek újrahasznosításából származó hasznot az egészségügybe, részben a kórházak elavult röntgentechnológiájának fejlesztésére, részben más célokra kívánja visszaforgatni - közölte az államtitkárság.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.03.09 11:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Új betegazonosító rendszer

    A betegbiztonság növelése érdekében korszerű higiéniás eszközöket is beszereztek a keszthelyi és a hévízi kórházban.

    Baktérium okozta a tömeges megbetegedéseket

    Az első vizsgálati eredmények alapján Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó tömeges megbetegedéseket Domoszlón és Kisnánán.

    Kardióösvényt alakítottak ki a Normafán

    A Budapest XII. kerületében található túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

    Kivonták a Calcium-Sandoz pezsgőtablettát

    Kiegészítve korábbi határozatát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet valamennyi, jelenleg gyógyszertárban, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltja, végleg kivonja a forgalomból.

    Férfiegészség a WHO európai régiójában

    Túlságosan sok európai férfi elkerülhető okok: azaz gyógyítható, ám – időben – föl nem fedezett, vagy nem komolyan vett és ezért nem is kezelt betegségek miatt fiatalon hal meg. Ez a fő megállapítása a témát mélységében most először feldolgozó WHO jelentésnek, amelyet tegnap ismertettek újságírókkal Rómában, a WHO európai régiójának döntéshozói által szervezett találkozón.

    A korábban beültetett szervek újrahasznosíthatók

    Úgy tűnik, hogy a vesék és más átültetett szervek újrahasznosíthatók. Nemrég Chicagóban, az Egyesült Államokban először, egy nem jól működő átültetett vesét kivettek az élő páciensből, és valaki másnak adták.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.