• Elfogyhatnak itthon az ápolók

    Szerző: Független Hírügynökség

    Éveken belül kilátástalanná válhat a magyar egészségügy helyzete a szakképzett ápolók hiánya miatt - erre figyelmeztetnek szakemberek. Sokan a magasabb fizetés miatt inkább külföldre mennek, az utánpótlás pedig akadozik, mert egyre kevesebben akarnak ápolónak tanulni.

    Míg 2001-ben csaknem 800-an szereztek itthon szakápolói diplomát, addig 2010-re várhatóan kevesebb mint 350-en fejezik be ilyen irányú felsőfokú tanulmányaikat. Az OKJ-s képzéseknél is hasonló az arány: 2001-ben félezernél is többen, tavalyelőtt pedig már csak 317-en szereztek szakképesítést.

    Hirdetés

    Az utánpótlás hiánya is hozzájárul, hogy egyre kilátástalanabbá válhat a hazai egészségügy az ápolóhiány miatt - mondta a Független Hírügynökségnek Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

    Balogh Zoltán beszélt arról is, hogy Magyarországon minimum 5, de egyes becslések szerint akár 10 ezer ápoló is hiányzik most. Van olyan kórház, ahol 160 betöltetlen ápolói hely van. Az ápolók közül évente ráadásul 1500-2000-en mennek nyugdíjba.

    A nyugdíj mellett külföldre is utaznak szakdolgozók, mert máshol akár az itthoni fizetésük többszörösét is megkaphatják. Magyarországon egy kezdő, diplomával rendelkező ápoló bruttó 100 ezer, míg az akár évtizedek óta pályán lévő kollégája bruttó 170 ezer forintot kereshet.

    A szakdolgozói kamara elnöke elmondta még, hogy az ápolóhiányra a magasabb fizetés és egy kedvező életpályamodell kialakítása jelenthetne megoldást. Abban bíznak, hogy az új egészségügyi miniszterrel ezt sikerül kialakítaniuk - tette hozzá.

    Módosítva: 2008.05.15 15:26, Megjelenés: 2008.05.15 15:26
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg.hu

    Az Alkaloida szerint már gyártásra kész a hidroxi-klorokin-szulfátos gyógyszer.

    Anyatejes táplálás

    Anyatejes táplálás

    Dr. Lesznyák Judit

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál.

    Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

    A koronavírus miatti krízishelyzetre tekintettel speciális telefonos információs szolgálat indult: neurológus szakorvosok, pszichológusok, rehabilitációs szakemberek segítik a sclerosis multiplex betegeket.

    Globális vállalással, önkéntes szolgálat elindításával és pénzadománnyal segíti a Pfizer a járvány elleni küzdelmet

    A világ egyik vezető gyógyszeripari vállalataként a Pfizer is elkötelezetten támogatja a COVID-19 fertőzés elleni harcot. A világméretű járvány kezelésének segítésére a gyógyszeripari cég elindította új, COVID-19 Egészségügyi Szolgálat Programját, mely az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező kollégáknak ad lehetőséget, hogy országukban önkéntesként segítsék az egészségügyi ellátás fenntartását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.