Jól járt az orvosképzés a felsőoktatás átszervezése után

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A szeptemberben induló tanévben teljes állami támogatással, alapképzésben 2800-an, egységes, osztatlan, azaz mesterfokozatot nyújtó képzésben pedig 1800-an tanulhatnak orvos- és egészségtudományt. A négy nagy múltú medikusképző egyetemről kértünk adatokat.

Idén hajszálpontosan lebontották a felsőoktatási intézmények keretszámait, korábban csak a képzési területeknél volt ilyen számítás. Fontos változás az is, hogy szeptembertől már nem csupán állami ösztöndíjjal támogatott vagy önköltséges képzés indul, hanem új elemként belépett a rendszerbe az állami részösztöndíjjal támogatott oktatás, bár ezek keretszáma igen alacsony az orvosképzésben, összesen csupán 100 hallgató juthat ilyen lehetőséghez. Az ösztöndíjjal támogatott képzés költségeit egészben, a részösztöndíjjal támogatott költségeit pedig fele arányban az állam fizeti, az önköltségesét teljes mértékben a hallgató állja. Átlagosan egymillió forintba kerül egy félév ezeken a szakokon, a hat év alatt mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik orvosnak készülnek. És még nem számoltuk a mesterfokozat megszerzésének vagy a további képzések díjait.

Plusz helyek Debrecenben

A Debreceni Egyetem keretszáma 2660, ebből az orvosképzésé 640 hely. Az Orvos-és Egészségtudományi Centrum ezen kívül 380 helyet kapott az egységes, osztatlan orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzés állami ösztöndíjas létszámra, az elmúlt évben ez a szám 300 volt. A felvételi vizsgák után alakulnak ki a tényleges létszámok, úgy, hogy ne haladja meg az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzésbe felvettek száma az intézmény kapacitását, ez az orvosképzésben 250, a fogorvosképzésben 70, a gyógyszerészképzésben 80 férőhely. Részleges támogatással az orvosi kar alapképzésén csupán 30-an tanulhatnak.

Telt ház Budapesten

A legnépszerűbbek

A Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem általános orvosi karain indítják az ország legjobb egészségtudományi és orvosi képzéseit. A Semmelweis Egyetem karát jelölték meg 2011-ben a legtöbben a jelentkezési lap első helyén, ide került be a legtöbb OKTV-helyezett, és itt volt a legmagasabb a felvettek pontátlaga - derül ki a HVG Diploma különszámából.

Semmelweis Egyetemen az általános létszámcsökkentéssel szemben az orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzés területén nőtt a felvehető létszám. Fontos kérdés, hogy hogyan tudnak élni ezzel a lehetőséggel, ugyanis telt házzal működnek a szakok. Az intézmény 1085 állami ösztöndíjhoz jutott alapszakon, ebből 880 az orvostudományé. Egységes, osztatlan képzésben 740 hely biztosított teljes támogatással.

A költségtérítéses képzésben az általános orvos szakon és a fogorvosképzésben félévente kevéssel több, mint egymillió forintot kell majd fizetni, a gyógyszerész szakon pedig 800 000 forint a nappali képzés díja.

Szülői értekezlet Pécsett

A tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán szintén magasak az orvosképzés államilag támogatott számai, idén ötven fővel többen tanulhatnak ebben a képzési formában az előző évhez képest, ez 620 hallgatót jelent, részösztöndíjjal pedig 25-en juthatnak be a PTE-re, ahol szokatlan módon szülői értekezletet szerveztek, hogy mindenki tisztábban lásson a felvételi procedúra előtt.

Alapképzésben a részleges támogatásban részesülők létszáma 1125, ebből az orvos- és egészségtudomány területre 25 fő jut. Az egységes, osztatlan képzésre 65 fővel több államilag támogatott hallgatót vehetnek fel, mint 2011-ben, így most 300 ilyen helyre pályázhatnak a felvételizők.

Azok a hallgatók, akik a költségtérítéses képzést választják az általános orvos szakon 950 000, a fogorvos szakon 1.050.000, gyógyszerész szakon pedig 750 000 forintot kell fizetniük félévente.

Két lehetőség Szegeden

Csökkenne a képzés időtartama

Az Európai Bizottság hatról öt évre akarja rövidíteni az orvosképzés minimálisan kötelező időtartamát – írja a VG. Az elméleti és gyakorlati oktatásnak 5500 órából kell állnia. Ezt irányozza elő többek között az a direktívatervezet, amely megkönnyítené számos szakma esetében a külföldi munkavállalást. Sokat spórolhatna ezzel a változással a hallgató is, nem beszélve az államról.

A Szegedi Tudományegyetemen tanulhatnak a legkevesebben orvostudományt alapképzésen, állami támogatás mellett: összesen 230 helyet támogat teljes mértékben az állam, részlegesen viszont egy helyet sem. Az intézmény 380 helyet kapott az egységes, osztatlan orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzés állami ösztöndíjas létszámra, hasonlóan, mint a Debreceni Egyetem.

Egészségtudományi képzésre járhatnak a felvettek - állami támogatással 430-an - a Miskolci Egyetemen, valamint a Széchenyi István és a Szent István Egyetemen. Ezek a hallgatók egyebek mellett ápolást és betegellátást, szülészetet, biológiát és egészségügyi gondozást tanulhatnak.

(WEBBeteg - Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Orvosképzés külföldön: Bécs vagy...

Ausztriában augusztusig lehet jelentkezni orvosképzésre, amennyiben valaki kimarad a magyar egyetemekről, még mehet Bécsbe tanulni. Semmi sem lehetetlen...

Folyamatosan nő a külföldi...

A legtöbb külföldit oktató kar között az első hét helyezett fogorvosi és orvosi, valamint állatorvosi kar. Tarol a négy orvos képző egyetem a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.