Szezonja van a hasmenéses megbetegedéseknek

Szerző: MTI

Az év eleje óta a szekszárdi kórházzal együtt hét egészségügyi intézményből jelentettek vírus okozta hányást, hasmenést, a tíz esetből ötben mutatták ki a calicivírust - közölte Visontai Ildikó, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-helyettese szerdán az MTI megkeresésére.

A szekszárdi Balassa János kórház igazgatója kedden tájékoztatta az MTI-t, miszerint az intézmény 1. számú belgyógyászati osztályán látogatási tilalmat rendeltek el a feltehetően calicivírus okozta megbetegedések miatt.

Muth Lajos azt mondta: az osztályon a hétvégén hét betegnél tapasztaltak hasmenéses tüneteket, a vírust valószínűleg látogatók hozták be.

A szekszárdi járvány nem egyedi jelenség - szögezte le Visontai Ildikó, kiemelve: a téli időszakban "szezonja van" a vírusok okozta hányásnak, hasmenésnek. Ez viszont, most úgy tűnik, nem olyan erőteljes, mint a múlt év azonos időszakában - tette hozzá.

Tavaly ilyenkor többen betegedtek meg

Mint kifejtette: az OEK 2011 januárjában 84 - közösségi vagy területi - járványt regisztrált, amelyek jellemző tünete a hányás, hasmenés volt. Azok közül 58-at calicivírus okozott (7-et rotavírus, 6-ot egyéb kórokozó, míg 13 ismeretlen kórokú maradt).

A most szerdáig beérkezett adatok szerint 2012 januárjában tíz területről 21 közösségi járványt jelentettek, amelyekben a hányás, hasmenés volt a jellemző tünet. Ebből hét helyen már azonosították a calicivírust, további két járványban a kórokozó ismeretlen maradt, a többi eset kivizsgálása még nem zárult le - írta az OEK főigazgató-helyettese.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Virtuális európai kongresszus...

A több mint 80 ezer pszichiátert tömörítő Európai Pszichiátriai Társaság 2022. június 4–7. között tartja 30. kongresszusát, amelynek rendezési...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.