• Influenzajárvány: januári helyzetkép

    Szerző: MTI

    Az elmúlt héten egy beteg szervezetében azonosították az influenza vírusát, és az influenzagyanús esetek száma is csak alig emelkedett - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdai jelentésében.

    Január 16. és 22. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek becslése alapján országszerte mintegy 8,5 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten. Az év harmadik hetében az ország 14 közigazgatási területén emelkedett, 5 területén csökkent és egy területen pedig nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest.

    Hirdetés

    A megbetegedési arány továbbra is Pest megyében, a fővárosban, valamint Győr-Moson-Sopron és Vas megyében volt a legmagasabb, míg a legalacsonyabb Nógrád, Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom megyében.

    A fiatal felnőttek között a leggyakoribb

    Az influenza tünetei, szövődményei


    Influenza vagy egyszerű nátha? Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket! Bővebben az influenza tüneteiről >>

    Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a harmadik naptári héten két jelentés érkezett: egy Komárom-Esztergom megyei szociális otthonban 30 gondozott betegedett meg, láz, hőemelkedés, köhögés, nátha, torokfájás tüneteivel. Közülük hárman kórházba kerültek, a laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak. Egy Baranya megyei településen pedig 43 ember betegedett meg 38-39 °C-os láz, torokfájás, köhögés, ízületi-, izomfájdalom, fejfájás tüneteivel.  

    Az OEK összesítése szerint az influenzagyanús megbetegedések továbbra is a felnőttek korosztályát érintik a leginkább. A betegek alig több mint 19 százaléka volt 14 éven aluli, 10 százaléka pedig 60 éven felüli. Az orvoshoz forduló 15-34 éves fiatal felnőttek aránya viszont több mint 44 százalék, a 35-59 éveseké pedig mintegy 26 százalék volt.
        
    A 2011. év 40. hete óta tartó influenza szezonban az OEK légúti vírus osztályán 500 vizsgálati anyagot dolgoztak fel, ebből három mintában influenza A, kettőben pedig az influenza B vírusát mutatták ki - olvasható az OEK jelentésében.

    Európában már terjed   

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) január elején azt jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton azt közölte: az előző héthez képest Európában megduplázódott azon országok száma,

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    amelyekben felgyorsult az influenza terjedése. Szombatig Olaszországból regionális, Norvégiából, Svédországból, Hollandiából és Spanyolországból pedig helyi járványokat jelentettek az európai járványügyi központnak.

    "Lassan, de terjed az influenza Európában" - írta az ÁNTSZ, kifejtve: az ECDC legfrissebb összegzése szerint az év második hetében az EU 27 tagállamának többségében továbbra is alacsony volt az influenza aktivitása, Olaszországban és Spanyolországban viszont már elérte a közepes szintet. Továbbra is az influenza A(H3N2) vírus a meghatározó.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.01.29 07:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.