Nem tűnt el pénz a költségvetésből

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.05.13.

Alaptalanok a vádak, nem tűnt el pénz a Magyar Vöröskereszt költségvetéséből - hangzott el a segélyszervezet keddi tájékoztatóján. A múlt héten megjelent, a vöröskereszt állítólagos szabálytalan gazdálkodásával kapcsolatos sajtóinformációk miatt azonban megrendülhetett az adományozók bizalma.

Habsburg György, a segélyszervezet elnöke összehasonlításként elmondta: a 2004-es thaiföldi cunami áldozatainak megsegítésére csaknem 1 milliárd forint gyűlt össze, annak ellenére, hogy magyar állampolgárt akkor sem érintett a katasztrófa. A burmai katasztrófa miatti felhívásukra csupán 40 ezer forint gyűlt össze.

Mivel a segélyek nagy része támogatásokból gyűlik össze, ezért nagyon fontos az adományozók bizalma. Ezért, amikor elnökké választották, első dolga volt, hogy átvilágítsa a segélyszervezet gazdálkodását - mondta Habsburg György. Erre az Állami Számvevőszéket és egy független könyvvizsgálót is felkért.

Hozzátette: egy ekkora szervezetnél, ahol 1300 munkatárs és 50 ezer önkéntes dolgozik, előfordulnak szabálytalanságok. Ezek azonban például a különböző elszámolási rendszerek összehangolási hibáiból származtak, amelyek kijavítására azonnal utasítást adott.

Múlt heti sajtóinformációk szerint a vöröskereszt korábbi főigazgatója, Czimbalmos Ágnes egy április végi vezetőségi ülésen olyan iratokat osztott szét, amelyekben csaknem 100 millió forint "rendeznivaló" pénzről, adócsalásról és hűtlen kezelésről számoltak be. A vezetőség azonban nem foglalkozott ezzel, ehelyett arról döntöttek, hogy menesztik Czimbalmos Ágnest. A leváltott főigazgató ezután bejelentést tett a gazdasági visszásságokról a többi között az ügyészségnél és az APEH-nél.

Nem azért mentették fel Czimbalmos Ágnest, mert feltárt bizonyos szabálytalanságokat, ezek zöméről ugyanis tudott a vezetőség. Éppen azért nevezték ki fél évvel korábban a főigazgatót, hogy javítsa ki ezeket a hibákat - jelentette ki a szervezet jelenlegi megbízott főigazgatója, Gyékiss Emil. Szerinte azért váltak meg a főigazgatótól, mert a problémák megoldása helyett olyan vezetői stílust alakított ki, ami miatt emberi és szakmai válság alakult ki. Az országos központban dolgozó 60 munkatárs közül 23-an elhagyták a szervezetet.

A vöröskeresztnél még nem döntöttek arról, hogy a vádak miatt beperlik-e a volt főigazgatót. Habsburg György elmondta: először ügyvédekkel beszél, csak azután határoznak arról, milyen jogi lépéseket tesznek.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Megyejárás a Vöröskeresztnél: célzottabb véradásszervezés, a fiatalok bevonása

A Magyar Vöröskereszt vezetői az év végéig minden megyébe ellátogatnak, hogy felmérjék a rendelkezésre álló belső erőforrásokat és a...

Véradóhelyek

Hol adhat vért? Véradóhelyek Magyarországon megyénkénti csoportosításban, címmel és elérhetőségekkel.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.