Egészségügyi államtitkárság: azonnali egyeztetést kezdeményeznek

Szerző: MTI

Az egészségügyi államtitkárság azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormányzati partnerekkel annak érdekében, hogy a kórházaknak tavaly év végén kiutalt konszolidációs források maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak.

Így reagált hétfőn az államtitkárság az MTI megkeresésére annak kapcsán, hogy az Orvostechnikai Szövetség a múlt pénteken azt közölte: gyakorlatilag felfüggesztették a kórházak lejárt adósságállományának rendezését lehetővé tévő kormánydöntés végrehajtását azzal, hogy a kórházak csak az egészségügyi kormányzat, illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) előzetes engedélyével fizethetik ki lejárt határidejű beszállítói tartozásaikat.

A szövetség Orbán Viktor miniszterelnököt arra kérte, rendeljen el rendkívüli vizsgálatot az ügyben, és intézkedjen a kormány döntésének maradéktalan végrehajtása érdekében. A tavaly év végén közzétett kormánydöntés értelmében a megelőző időszakban a finanszírozónak jelentett és elfogadott teljesítményük alapján 27 milliárd forintos konszolidációs támogatásban részesültek a közfinanszírozott egészségügyi intézmények a lejárt szállítói tartozásaik csökkentése céljából.

Fennakadások várhatók

Az egészségügyi államtitkárság MTI-nek azt írta: értesültek arról, hogy az utalás időzítése, továbbá a számos intézmény helyzetét befolyásoló év végi fenntartóváltás miatt mutatkoztak fennakadások elsősorban a konszolidációs juttatás felhasználása körül. Ezért az államtitkárság azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormányzati partnerekkel annak érdekében, hogy e források maradéktalanul egészségpolitikai célokat szolgálhassanak. Az államtitkárság és a GYEMSZI azonnali egyeztetéseket kezd a beszállítókkal a közvetlen ágazati fenntartású intézmények lejárt tartozásairól az optimális megoldás elérése érdekében.

A kórházak év végi adósságállományával kapcsolatban az államtitkárság későbbre ígért tájékoztatást, mivel - mint írták - a negyedik negyedévi adatok bekérése, illetve összesítése még folyamatban van.

Tóth Zoltán, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a szövetség üdvözölte, hogy a kormány a kórházak több éve felgyülemlett adósságának megfizetése érdekében többletforrást biztosított. Hozzátette: az, hogy ez valóban elégséges-e a teljes adósságrendezéshez, attól függ, 2011 utolsó negyedévében milyen mértékben növekedett az adósságállomány. Ezért azt kérték, hogy hozzák nyilvánosságra az adatokat minden egyes kórház 2011. december 31-i lejárt tartozásállományáról.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.