• 10-ből 3 lakos tervezi, hogy beadatja az influenza elleni védőoltást

    Szerző: Szinapszis

    A felnőtt lakosság 30%-a tervezi, hogy beadatja magának a közeljövőben az influenza elleni védőoltást - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg.hu megbízásából készített.

    A lakosság 7%-a a hagyományos, 3%-a a H1N1 védőoltást tervezi magának beadatni, további közel 20%-uk valószínűleg mindkét oltást kéri majd. Megfigyelhető, hogy a laikusok határozott állásponton vannak, csak néhány válaszadó nem tudott állást foglalni a kérdésben.

    Az életkor illetve a jövedelem emelkedésével jelentősen nő a beadatást tervezők aránya, nemek alapján nincs különbség.

    Hirdetés

    Sokan szükségtelennek tartják a védekezést védőoltással

    Az influenza tünetei, szövődményei és kezelése


    Influenza vagy egyszerű nátha? Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!
    Az influenza tünetei, szövődményei és kezelése>>

    Az oltást nem tervezők jellemzően azzal indokolták az elmaradást, hogy szükségtelennek tartják az ilyen típusú védekezést (41%), 17%-uk nem bízik az oltóanyagban, további 12%-uk pedig a mellékhatásoktól tart. Közel 10%-os azok aránya, akik korábbi negatív tapasztalat miatt nem akarják beadatni.

    Az elutasítás okai életkor alapján jellegzetes eltéréseket mutatnak: szükségtelennek ugyanis főként a fiatalok tartják, legkevésbé a középkorúak bíznak benne, míg az idősek jellemzően az oltóanyag mellékhatásaitól tartanak.

    A kutatás röviden vizsgálta a védőoltásokhoz kapcsolódó bizalmi indexek alakulását is, a válaszadók 1 és 10 közötti skálán értékelték, mennyire bíznak azok hatékonyságában és mellékhatás-mentességében.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hatékonysági bizalmi index átlagosan 5,7-es értéket mutat, míg a mellékhatás-mentesség esetében ez az érték 5,3. Az életkor emelkedésével mindkét bizalmi index nő, míg végzettség alapján a felsőfokúak körében a legjobb a megítélés.

    Az értékek jelentős eltérést mutatnak az alapján, hogy a válaszadó tervezi-e az oltás beadatását, bár megfigyelhető, hogy még az azt tervezők esetében sem mérhető maximális átlagos osztályzat.

    A kutatásról


    A Szinapszis Kft. 2011 novemberében telefonos, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a hazai lakosság témával kapcsolatos attitűdjét. A válaszadók száma összesen 1029 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor (18+), nem, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív.

    (Szinapszis Kft.)

    Legutóbb frissült: 2011.12.16 10:32
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.