Fájdalom - Elkerülhető a szenvedés!

Szerző: MTI-Press

Fáj, lüktet, szúr, nyom, nyilall, éget, szorít... Ki ne érzett volna már legalább egyet vagy akár többet is ezekből a testet, lelket próbára tevő negatív hatásokból? A fájdalom egyidős az emberiséggel, a csillapítására történő törekvés is, ennek ellenére csak a XXI. században keresik intenzíven a választ, a megoldást a fájdalom okozta kínokra.

Annál is inkább időszerű és szükségszerű a fájdalomkutatás fejlesztése, mert a világon közel 50 millióan küzdenek valamilyen fajtájával. Magyarországon is közel kétmillióan szenvednek testi-lelki fájdalmaktól.

A fájdalom jelzés - magyarázza Magyar Mátyás ortopéd traumatológus, mozgásszervi specialista, aki 2003-ban elsőként hozott létre a fővárosban fájdalomambulanciát. - Tehát a fájdalom üzenet a betegnek és fontos jelzés az orvosnak, hogy valahol valami nincs rendben a szervezetben. Az orvos feladata, hogy a fájdalom okát, forrását megtalálja.

Ez azonban nem egyszerű feladat, több ok miatt sem. Egyrészt, mert a fájdalom mindig szubjektív, egyedi, ahány ember, annyiféle. Ebből következik, hogy csillapítása is egyénre szabottan kell, hogy történjen.

"Gyerekcipőben"

Ehhez még hozzáteszem - jegyzi meg a szakember -, hogy a fájdalomcsillapításra valójában nincs elegendő felkészült orvos, orvoscsoport. Általában a fekvő betegrészlegek aneszteziológiai szakorvosa látja el ezt a feladatot, vagy a szakrendelők, ahol leginkább tüneti fájdalomcsillapítás folyik. Az oki, betegségfeltáró fájdalomcsillapítás még meglehetősen gyerekcipőben jár nálunk.

Hatékony fájdalomcsillapítás

Aki érzett már zsibbadást, fájdalmat, esetleg érzéskiesést testének bármely pontján, pontosan tudja, mennyire megkeserítheti ez az érzés a mindennapokat. Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa egy olyan speciális orvosi technikáról számol be, amely hatékonyan és gyorsan eredményezhet gyógyulást ilyen problémák esetén. Hatékony fájdalomcsillapítás>>

Azt is elmondja a doktor, hogy az akut, heveny, gyorsan fellépő és gyorsan megszüntethető fájdalmon kívül a krónikus, tehát hosszú ideig tartó fájdalom az, amely különösen próbára teszi a szakembereket. Általában csapatmunkában folyik a fájdalom okának és megszüntetésének folyamata, melyben részt vesz belgyógyász, reumatológus, radiológus, pszichológus, ortopéd szakorvos és neurológus. Tehát többszereplős feladatról van szó.

Bár minden orvos a beteg kínjainak, szenvedéseinek, tehát fájdalmának az enyhítésére esküszik fel, a háziorvosok például nemigen kapnak e témában képzést, holott a legtöbb beteggel és panasszal közvetlenül ők találkoznak.

Alanyi jogon jár

Mindenki szeretne fájdalommentesen élni, és az egészségügyi törvényben erre jogi kötelezettség is megfogalmazódik. Az 1997.évi CLV.I. törvény kimondja, hogy a fájdalomcsillapítás alanyi jogon jár a betegnek. De a jog és a mindennapi gyakorlat nem mindig harmonizál egymással. Legfőképpen azért, mert e speciális szaktudást igénylő területen nem képeznek megfelelő szakembereket, fájdalomspecialistákat.

A leggyakoribb fájdalomfajtákat mozgásszervi, neurológiai és daganatos betegségek okozzák. Ma még kevés fájdalomambulancián és -klinikán folyik az ezekkel kapcsolatos fájdalomcsillapítás.

Mi kifejezetten mozgásszervi panaszok, ízületi kopások, kézsérülések, sportsérülések és műtét utáni rehabilitáció céljából hoztuk létre 2003-ban fájdalomambulanciánkat, akkor még hiányt pótló szolgáltatásként. A beteg állapotfelmérésétől a diagnózis megállapításán keresztül a fájdalmak megfelelő terápia útján történő csökkentéséig, illetve megszüntetéséig komplex ellátást nyújtunk képzett szakemberek és modern eszközök, gépek, berendezések segítségével, az alapbetegség megszüntetésének igényével.

Fájdalomcsillapítás - Az életminőség javítása érdekében

A fájdalomcsillapításnak egyébként ma már rendkívül változatos lehetőségei és eszközei vannak a gyógyszertől a tapaszon és injekción át a hagyományos orvoslás ötvözésével a modern eljárásokig, a technika igénybevételéig. Külön speciális terület a daganatos betegek fájdalomcsillapítása, amely szigorú protokoll szerint, állandó szakorvosi ellenőrzés mellett történhet.

A fájdalmat mindenki ismeri, de nem mindenki egyformán tűri, kinek-kinek más és más a fájdalomküszöbe. Mindenkit megillet az esély fájdalmai csökkentésére, elmulasztására, a fájdalom nélküli életre.

A hosszan tartó, krónikus fájdalom előbb-utóbb az életminőség rovására megy, akadályozza a nyugodt pihenést, alvást, az emberi kapcsolatokat is gátolja. Bár hosszú ideig háttérbe szorult a gyógyításban, a 60-as évektől kezdve egyre több speciális fájdalomterápiás gyógyító hely alakult az Egyesült Államokban, és az utóbbi időben nálunk is a figyelem középpontjába kerül.

A fájdalomkutatók abban bíznak, hogy a génterápia lehetőséget ad majd a fájdalom kialakulásának megakadályozására is. Addig viszont mindenkinek komolyan kell venni az üzenetet, amelyet a fájdalom közvetít, hogy mielőbb megszabadulhasson a feleslegesen tűrt kínoktól.

A fájdalom életet menthet!

Van egy inger, amelynek felfogására nem alakult ki külön érzékszerv. Ennek ellenére talpunk csücskétől a fejünk búbjáig mindenhol képesek vagyunk érezni. Jóllehet, különböző változatai léteznek, és az intenzitásuk is különböző lehet, mi csupán egyetlen szóval tudjuk kifejezni az érzést, azt mondjuk: fáj. Amit a fájdalomról tudni kell>>

(MTI-Press)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Döntöttek a...

A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő...

A nyaki fájdalom okai

A nyaki fájdalom lehet akut és krónikus. Számos ok állhat hátterében, például izommerevség vagy porckopás, de akár súlyos betegségek is.

Magyar rákkutató cég lett Európa...

Az Oncompass Medicine lett a győztese a Digitaleurope csütörtökön lezárult versenyének, így - számos európai céget legyőzve - a magyar rákkutató...

5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt...

Fájdalmak, melyeket vegyen komolyan!

A szervezet a fájdalommal jelzi, hogy valami nincs rendben. Remélhetőleg elég harmóniában él a szervezetével ahhoz, hogy felismerje, a fájdalom mikor...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.