• Ma kilenc éves az első szívátültetett gyermek

    Szerző: Független Hírügynökség

    Jó általános állapotban van az a kisfiú, akin nyolc hónappal ezelőtt, az országban elsőként végeztek gyermekként szívátültetést. Lőrinc Balázs ma ünnepli kilencedik születésnapját.

    A műtétet tavaly októberben végezték el, azóta a fiú egyre jobban van. Az iskolában pótolta a lemaradásait, jól tanul, de a nyári szünetet már nagyon várja.

    Hirdetés

    Szombaton reggel születésnapi szerenád ébresztette Babócsán Magyarország első szívátültetett gyermekét. Balázs sejthette, hogy meglepetés készül, mert a háznál napok óta tart a sürgés-forgás. Tavaly ilyenkor elmaradt a nagy ünneplés, mert a fiú akkor már nagyon beteg volt. Most viszont boldogan mutatta a tortáját a Független Hírügynökség tudósítójának.

    Balázs hat éves volt, amikor felfedezték súlyos szívizombetegségét. Kiderült, hogy az életét csak szívátültetés mentheti meg. Tavaly októberben közel hat órán át operálták az orvosok az Országos Kardiológiai Intézetben. Magyarországon addig még nem végeztek gyermeken hasonló műtétet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A fiúnak havonta kell különböző vizsgálatokra járnia. Az eredményei jók, és egyre kevesebb gyógyszert szed. Az iskolában pótolta a lemaradásait, ezért nem kell évet ismételnie. A nyárra nagy biciklizéseket, sok focit és kirándulást tervez, a többi között a transzplantáltak táborába is.

    A fiúnak otthon már maszkot és kesztyűt sem kell hordania, de fertőtlenítő szerekből még sok fogy. A szakemberek szerint a gyermekeknél egy év után lehet sikeresnek tekinteni a szívátültetést.

    Legutóbb frissült: 2008.05.10 16:44
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Én ugyan fel nem fekszem a műtőasztalra! Beleegyezés az ellátásba

    Általában rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat meggyógyítani, még ha az orvosok sokszor úgy is tesznek, mintha ehhez nem sok közünk volna.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Ott kolbászból van? Gyógyulás külföldön

    Pozsonyi plasztikai sebész ismerősömet kérdeztem, hogy az osztrák áraknál jóval kedvezőbb díjaival miért nem célozza meg a tehetős bécsi közönséget, hiszen szinte percek alatt átruccanhat bárki a szomszédvárba szépülni. Válasza nagyon érdekes volt.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Több pénz jut a betegszállítóknak, fogorvosoknak

    1,25 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak a betegszállítást végző szolgáltatók, a fogászati szakrendelések számára biztosított finanszírozási keret pedig 1 milliárd forinttal növekedett.

    Milyen lesz a jövő kórháza?

    Kihez kell majd időpontot kérni? Egy orvoshoz vagy egy digitális terapeutához? A rövid válasz erre a kérdésre, hogy jelen állás szerint, szerencsére, az orvoshoz, de a diagnózis folyamatát nagyon sok ponton fogja a digitális technika segíteni. A WEBBeteg.hu utánajárt a témának.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.