Ma kilenc éves az első szívátültetett gyermek

Szerző: Független Hírügynökség

Jó általános állapotban van az a kisfiú, akin nyolc hónappal ezelőtt, az országban elsőként végeztek gyermekként szívátültetést. Lőrinc Balázs ma ünnepli kilencedik születésnapját.

A műtétet tavaly októberben végezték el, azóta a fiú egyre jobban van. Az iskolában pótolta a lemaradásait, jól tanul, de a nyári szünetet már nagyon várja.

Szombaton reggel születésnapi szerenád ébresztette Babócsán Magyarország első szívátültetett gyermekét. Balázs sejthette, hogy meglepetés készül, mert a háznál napok óta tart a sürgés-forgás. Tavaly ilyenkor elmaradt a nagy ünneplés, mert a fiú akkor már nagyon beteg volt. Most viszont boldogan mutatta a tortáját a Független Hírügynökség tudósítójának.

Balázs hat éves volt, amikor felfedezték súlyos szívizombetegségét. Kiderült, hogy az életét csak szívátültetés mentheti meg. Tavaly októberben közel hat órán át operálták az orvosok az Országos Kardiológiai Intézetben. Magyarországon addig még nem végeztek gyermeken hasonló műtétet.

A fiúnak havonta kell különböző vizsgálatokra járnia. Az eredményei jók, és egyre kevesebb gyógyszert szed. Az iskolában pótolta a lemaradásait, ezért nem kell évet ismételnie. A nyárra nagy biciklizéseket, sok focit és kirándulást tervez, a többi között a transzplantáltak táborába is.

A fiúnak otthon már maszkot és kesztyűt sem kell hordania, de fertőtlenítő szerekből még sok fogy. A szakemberek szerint a gyermekeknél egy év után lehet sikeresnek tekinteni a szívátültetést.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

Fokozatosan újraindulhatnak az...

Hazánkban a koronavírus-világjárvány miatt március közepétől csak szigorú szabályok mellett vehették igénybe a páciensek az orvosi ellátást, a...

Ellátás külföldön: a szükséges...

Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.