Nyomoznak az Uzsoki kórházban

Szerző: MTI
Megjelent: 2011.11.23

Az Aszklepion nevű orvosi szaklapban hónapokkal ezelőtt megjelent írásában Márkus Attila egy általa meg nem nevezett magyarországi kórházi osztályon folytatott gyakorlatról számolt be, amelynek lényege, hogy a gyógyulásra esélytelen daganatos betegek esetében túladagolják a morfint.

A Szándékos morfintúladagolás Magyarországon címmel áprilisban megjelent írásban az áll: "egy magyar kórházi osztályon folytatott gyakorlatot mutatunk be (...) Az ismertetett eljárás lényege, hogy olyan daganatos betegeknél, akiknek gyógyulása esélytelen, és várhatóan két-három héten belül bekövetkezik a vég, a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfinadag négy-ötszörösével érik el, hogy néhány órán belül kómába essenek, és néhány napon belül meghaljanak".

Fájdalomcsillapítás morfinnal

A fájdalom szervezetünk egyik legfontosabb védekező eszköze, mely a testünket ért veszélyre, károsodásra hívja fel figyelmünket. Az akut fájdalom hasznos lehet, akár életet is menthet, mert erre reagálva elhárítunk egy veszélyt, vagy mert ezzel a tünettel orvoshoz fordulunk. Fájdalomcsillapítás morfinnal

A Elitmed weboldalon elérhető cikkben Márkus Attila beszámol arról, hogy egy daganatos betegeket kezelő osztályon dolgozott, és ott a viziten elhangzott: "kezdjük el" vagy "adjunk MO-t", s ilyenkor az egyébként fájdalom nélküli betegnél, leállították minden más fájdalomcsillapító adását, és a perzisztáló súlyos fájdalmat adekvátan csillapító bazális opiátterápiához szükséges fájdalomcsillapító adag négy-ötszörös dózisáig emelve, intravénás morfininjekció adását rendelték el. A beadott morfintól néhány órán belül kómába esett a beteg, és a növekvő morfinadagok mellett egyre jobban megjelent a morfin légzésdeprimáló hatása, ami néhány napon belül halálhoz vezetett - olvasható.

A perzisztáló fájdalom tartós fájdalmat jelent. A bazális ópiátterápia az ópiumszármazékokat alkalmazó szokásos kezelés. A légzésdeprimálás a légzés gátlása.

Márkus Attila szerint előfordult, hogy hibáztak az orvosok, és túl korán, a beteg túl jó általános állapota mellett rendelték el a morfin túladagolását. Ennek az lett a következménye, hogy a beteg hozzászokott, és hatalmas morfinadagokat kapott, amelynek az vetett véget, hogy a kórház gyógyszerraktára után kifogyott a budapesti gyógyszer-nagykereskedő, majd a gyógyszergyár morfinkészlete is. Ez után álltak át 10-20 ampullánként adagolt nyugtatókra, míg végül meghalt a beteg - olvasható.

"Kellemetlen dolog meghalni"

Olyan is előfordult, hogy a folyamat során a beteg kikerült a kómából, próbált értelmesen kommunikálni, s erre a gyógyszeradagot elrendelő orvost leszidta a felettese, hogyan hagyhatta a beteget felébredni. A morfinadás elkezdése után műhibaként kezelték, ha öntudatra ébredt a beteg.

Eutanázia

A magyar lakosság 39 százaléka csak a passzív kegyes halált tudja elfogadni, míg a felnőtt társadalom 27 százaléka az aktív eutanáziát is támogatná – derül ki a Szinapszis Kft. a WEBBeteg kérésére készített felméréséből. A lakosság kétharmada támogatja valamilyen formáját

Márkus Attila kitért arra is: az ott dolgozó orvosok és nővérek, akik gyakran cserélődtek az osztályon, mintegy természetesnek vették, hogy morfintúladagolással rövidítik meg a betegek életét.

Mint a cikkben olvasható, az eljárásról az orvosi megbeszéléseken, illetve Márkus Attila meggyőzésére annyit mondtak: "kellemetlen dolog meghalni".

Véleménye szerint az orvosok a folyamatos, gyógyításra irányuló tevékenységük közben azt gondolták, hogy csak annak lehet értelme, ami ebbe az irányba mutat. Nem tudatosították magukban, hogy az életből való távozáskor is sok teendője lehet valakinek: elbúcsúzhat a szeretteitől; megbánhatja bűneit; megbocsáthat haragosainak; példát mutathat abban, hogy hogyan lehet emberként viselkedni akkor, amikor az orvos már csak a szenvedő testet látja benne.

A vád: emberölés bűntett elkövetésének gyanúja

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden azt közölte: nyomoznak az Uzsoki kórházban történt gyanús halálesetek miatt.

A rendőrségi honlapon (police.hu) közzétett közlemény szerint emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg - tették hozzá.

A nyomozás érdekeire való tekintettel az ügy további részleteiről a BRFK jelenleg nem kíván bővebb tájékoztatást adni - olvasható a közleményben.

A Magyar Hírlap információi szerint morfintúladagolásban elhunyt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amelynek fül-orr-gégészeti osztályán szombaton házkutatást tartottak.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

Fájdalomcsillapítás morfinnal

A fájdalom szervezetünk egyik legfontosabb védekező eszköze, mely a testünket ért veszélyre, károsodásra hívja fel figyelmünket. Az akut fájdalom...

Tüdőrák: mi okozza a halált? - Az...

"Édesapám a tüdőrák utolsó stádiumában van, a halálát fulladás okozza-e majd? Minek a következtében szoktak meghalni a tüdőrákosok a...

Ez nem eutanázia!? Az onkológus a...

"A halálos betegeknél (pl. ha valaki rákos, és a végstádiumban van) megszokott eljárás, hogy napi több adag morfiummal csillapítják fájdalmait? A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.